Index Vakbarát Hírportál

A Monaco Falcaót is megszerezte, de háborúban áll a francia futballal

2013. május 29., szerda 12:04

A francia első osztályba feljutott AS Monaco ismét nagyot igazolt, a világ egyik legjobb támadóját szerezték meg, és valószínűleg napokon belül érkezik a Barcelona kapusa is.

Az Atletico Madrid kolumbiai támadója, Radamel Falcao francia lapok szerint hétfőn érkezett meg a hercegségbe, hogy a szerződéséről egyeztessen, állítólag évi 14 millió eurót fog keresni öt éven át. Az orosz milliárdos Dmitrij Ribolovljev (A képen balra a tulajdonos, mellette II. Abert monacói herceg) által pénzelt klub negyvenöt millió eurót fizetett a spanyoloknak, azután, hogy nemrég hetvenmilliót adtak a Portónak James Rodriguezért és Joao Moutinhóért. Hétfő este a Real Madrid védőjét, Ricardo Carvalhót szerződteték.

Napokon belül érkezhet a Barcelona kapusa is, Victor Valdes is, ő szezon közben döntött úgy, hogy a barcás évek után váltani akar, és valami egészen új élményre vágyik játékosként. Ezt az élményt Barcelonától pár száz kilométerre találhatja meg, tízmillió euróért szerezheti meg a klub.

A Ribolovljev által biztosított keret még így sem apadt ki. Kétszázmillió eurót verhetnek el néhány hónap alatt, ezzel a francia ligában legnagyobb riválisnak ígérkező PSG-t is lenyomhatják költekezésben. Maradt még több mint hatvanmillió euró erősítésre, korábban lehetett arról hallani, hogy a Manchester City-támadó Tevez és a Barcelona-védő Dani Alves is érdekli őket, egyikük sem zárta ki, hogy a francia bajnokságra váltson. Igaz ők elsősorban a Paris Saint-Germainre gondoltak.

  000 Par6894474
Valdes és Falcao, a két új igazolás

Balhé a milliárdok miatt

„Egy gyönyörűen játszó csapatot akarunk építeni" - mondta kedden a klub sportigazgatója, Vadim Vasziljev. Az általa irányított klub az adókedvezmény miatt is vonzó hely a futballisták számára, de márciusban kirobbant a háború a liga és a Monaco között.

A Ligue Professionnel de Football tavasszal úgy döntött, csak olyan csapatok játszhatnak a bajnokságban, melyek központja Franciaországban van, ez pedig kizárta volna a bajnokságból a Monacót (vagy gyökeresen kellett volna átalakítani a klubot), amely már közel egy évszázada résztvevője a francia futballnak. Az LPF ezzel elsősorban az adókedvezmények ellen akart fellépni. A klub vezetői felháborodtak, majd közbelépett a Francia Labdarúgó Szövetség, kompromisszumot javasoltak: a Monaco kétszázmillió eurót fizethet hat-hét játékosért.

Ribolovljevék viszont megtámadták a liga döntését a legfelsőbb bíróságon, szerintük a szervezet az EU és Franciaország törvényeit is megsértette a rendelettel, ezért biztosra veszik, hogy ők jönnek ki nyertesként. Amíg megszületik a döntés, tovább tárgyalnak sztárjátékosok igazolásáról. Még a balhé előtt az orosz tulajdonos azt tervezte, hogy a francia ligából fognak erősíteni, így a pénzt a riválisok kapják meg, és csökken valamelyest a feszültség. Azonban a márciusi konfliktus óta a Monaco kizárólag külföldi játékosok szerződtetését jelentette be, Vasziljev viszont állítja, lesznek francia igazolásaik is. „Szeretnénk francia játékosokat igazolni, de nincs könnyű dolgunk, nem minden klub akar üzletelni, mi pedig csak piaci árat fizetünk ki egy játékosért" - indokolt a sportigazgató.

Volt már élcsapat a Monaco

A Monaco 2004-ben érte el a csúcsot, amikor a volt realos Fernando Morientesszel a csatársorban végigverték Európát a Bajnokok Ligájában, igaz a legfontosabb meccset a döntőben, Mourinho Portója ellen elbukták.

A csoportban gólrekodot jelentő 8-3-mal ütötték ki a Deportivót, a horvát Dado Prso egymaga vágott négyet. Aztán az egyenes kieséses szakaszban, előbb a Lokomotiv Moszkvát ejtették ki, majd a nyolc között jött a Real Madrid. Összesítésben 5-5 lett a párharc, idegenben lőtt több góllal jutottak tovább, Morientes mindkét találkozón fontos gólokat szerzett. Az elődöntőben a Chelsea ellen nyertek, aztán a fináléban a Portótól kaptak 3-0-s verést.

Érdemes megnézni, kik játszottak a Monacóban, amikor az még európai topcsapat volt. A BL-döntős csapatban Morientes mellett ott volt a ma már Manchester United-védő Patrice Evra, és a később a Barcával Bajnokok Ligája-győztes francia Guily.

  000 APP2000022784698
Trezeguet még monacósként

A kilencvenes évek második felében Trezeguet és Henry szórta a gólokat a csatársorban, később mindketten nagy nemzetközi karriert futottak be, klubszinten és válogatottszinten is. Trezeguet tizenegy éven át rúgta a gólokat a Juventusban, Henry pedig az Arsenalban lett legenda. A világbajnok francia kapus Fabien Barthez állt akkoriban a Monaco kapujában, ő innen igazolt a Manchester Unitedhez.

Az orosz vagy a katari tőke az erősebb?

A sztárigazolások után a Monaco a PSG-vel versenyezhet majd a bajnoki címért, a biztos BL-indulásért legalább a második helyen kell végezniük. A csapatot egyelőre Claudio Ranieri irányítja, aki a chelsea-s évei óta volt a Valencia, a Juventus, a Roma és az Inter menedzsere is, de felmerült a Manchester Citytől kirúgott Roberto Mancini megszerzése is.

Rovatok