no

Index Vakbarát Hírportál

Tőlük retteg Európa a következő 10 évben

2013. június 4., kedd 19:50

Szubjektív, de érdekes listát közölt  a whoscored.com oldal. A futballstatisztikával foglalkozó oldal összeállította a topbajnokságokban játszó 21 éven aluliak idényválogatottját. A portál szerint ez a tizenegy volt ebben a szezonban a legjobb: Ter Stegen (Mönchengladbach) – Carvajal (Leverkusen), Szavics (Fiorentina), Marquinhos (Roma), Alaba (Bayern) – Lamela (Roma), Götze (Dortmund), De Bruyne (Werder), Schürrle (Leverkusen) – Benteke (Aston Villa), Ljajics (Fiorentina).

Ha valaki látta az Egyesült Államok–Németország meccset, egyből megkérdőjelezi Marc-Andre ter Stegen csapatba kerülését, a Gladbach kapusa elképesztő hibákat vétett a 4-3-ra elbukott meccsen. Eddig háromszor volt válogatott, három vereség és 12 kapott gól a mérlege. Ennek ellenére az áprilisban 21 éves kapus az elmúlt két szezon mindegyikén csapata kezdője volt, 53 védésével a ligában a legtöbb lövést fogta.

Jobbhátvédnek azt a Daniel Carvajalt választották, aki 2012-ben 5 millió euróért érkezett a Real Madridtól, és most 6,5 millióért megy vissza. Tagja a spanyol U21-es Eb-re készülő válogatottnak. 32 bajnokin egy gólja, viszont 8 gólpassza volt. A Fiorentina montenegrói védője, Sztefan Szavics tavaly nyáron szerződött a Seria A-ba, 11 meccset játszott a Manchester Cityben. Szavics azzal emelkedett ki, hogy a szezonban passzainak 88,3 százaléka jó helyre ment, és meccsenként átlagban 2,7 labdát szerzett, a levegőben átlagban 3,4 párbajt nyert meg. A statisztikai mutatói alapján a liga tíz legjobbja közé tartozik.

DANIEL CARVAJAL | Tackles, Skills, Assists | Bayer Leverkusen | 2012/2013 (HD)

Lehet, hogy nehezen érthető, hogy kerülhet be a keretbe egy olyan védő, akinek csapata a bajnokság a harmadik legtöbb gólját kapta. Az viszont tény, hogy az AS Roma átlagban kevesebb gólt kapott (1,41-et) akkor, amikor Marquinhos is a pályán volt, mint amikor nem (1,56). Nagyon kevés labdát szórt el (88,9% passzhatékonyság), és ugyannyit szerzett, mint Szavics. Figyeli is a Barcelona, lehet, hogy őt választják a lassan kiöregedő Puyol utódjának.

A BL-győztes David Alaba helye sehol nem lehet kérdéses. 23 meccsen három gólja, 3 gólpassza volt, 89,5%-osan passzolt, aminél jobb eredményre csak öten voltak képesek a Bundesliga legutóbbi szezonjában. Azt itt nem is nézték, hogy a BL-döntőben is kifogástalanul játszott.

Nem érdemtelenül szerepel a középpálya jobb oldalán Erik Lamela. A fiatal argentin második római szezonja nagyszerűen sikerült azzal együtt is, hogy csapata semmit sem nyert. 33 meccsen szerepelt, ebből harmincszor volt kezdő, 15 góljával csapata legeredményesebb játékosa lett, öt gólpasszt is adott.

Mario Götze a szezon egyik legnagyobb felfedezettje, nem véletlen fizetett ki érte a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München 35 millió eurót.  21 meccsen játszott a Dortmundba, 10 gólt szerzett, és 9 gólpasszt adott, nem mellékesen a BL-döntőbe vezette csapatát. Ott viszont sérülés miatt nem tudott már segíteni.

Mario Gotze : Skills, Goals & Assists : 2012-2013

Az elkövetkezendő évek egyik legerősebb európai válogatottjai közé érhet oda a belga csapat. Ennek már most alapember a 21 éves Kevin De Bruyne, aki ugyanolyan hatékony volt a szezonban, mint Götze. Bebizonyította, hogy sokoldalú futballista, a középpálya mindkét oldalán ugyanolyan jól játszott, mint középen. Érdekes adat, hogy a bajnokságban 133 szögletével övé a legtöbb sarokrúgás. A Bundesliga másik felfedezettje André Schürrle, aki 22 éves kora ellenére már 24-szeres felnőtt válogatott. A Leverkusenben érte el idei sikereit, de a következő idényben már a Chelsea-szurkolóknak szerezhet sok örömöt. 11 gólját 122 lövésből érte el, ennél többször senki sem próbálkozott a nemrég véget ért szezonban. Csak Diego és Franck Ribéry mutatott be nála több sikeres cselt (109) az idényben.

Ha már belga válogatottat említettük, nem maradhat ki a csapatból az egyetlen PL-képviselő, az Aston Villa csatára, Christian Benteke sem. A kongói származású tehetség 19 gólja is kellett, hogy a birminghami klub élvonalbeli tudjon maradni. Csapata góljainak 40 százalékát szerezte, és ilyen arányban semelyik másik PL-futballista nem volt eredményes. Csatártársnak a Fiorentina szerb támadóját, Adem Ljajicsot választotta a portál. 11 gólt és 8 gólpasszt adott, így a kanadai táblázaton 19 pontjával hetedik lett a bajnokságban, mindezt 21 meccsen érte el. Eredményesebb, mint Luca Toni, a montenegrói Sztevan Joveticcsel együtt 24 gólt szerzett az idényben. A Fiorentina épp csak lemaradt a következő BL-szezonról.

Christian Benteke - Aston Villa - Goals 2012/2013 - HD

Rovatok