Index Vakbarát Hírportál

20 évesen átlag, felnőttként aláz, mi az?

2013. június 10., hétfő 19:25

A németeknek válogatott szinten az elmúlt három vb-ről van egy ezüstjük és két bronzuk, az Eb-n 2008-ban másodikak lettek, tavaly harmadikak, idén pedig két német csapat játszotta a BL-döntőt. A német futball meghatározó, pedig utánpótlás szinten nem ők jelentik az elitet.

Olyannyira nem, hogy a német utánpótlás egy 2008-as U19-es és egy 2009-es U21-es Eb-győzelmet tud csak felmutatni, bár azt meg kell hagyni, hogy a 2009-es, Manuel Neuerrel, Mesut Özillel, Sami Khedirával, Jerome Boatenggel és Mats Hummelsszel felálló csapat adja azóta a német felnőtt válogatott gerincét - őket leszámítva viszont a később érő játékosokban bíznak Németországban.

Idén sem villognak a kicsik, a német U21-korosztályos csapat ugyanis nem lesz ott a kontinens legjobb négy válogatottja között Izraelben, miután két forduló után egy pontot sem szereztek. Hasonlóan rossz helyzetben vannak egyébként az angolok is, ők már szombaton biztos kiesőnek számítottak.

Az angolok esetében még érthető is a gyengélkedés. Egyrészt az U21-ben alapembernek számító Alex Oxlade-Chamberlain, Jack Rodwell és Phil Jones is a felnőttekkel tartott Rióba, a Brazilok elleni barátságos meccsre, másrészt a keret nagyobbik része az angol másodosztályból került ki. Az eddigi két vesztes mérkőzésükön - 0-1 Olaszország, 1-3 Norvégia ellen - 19 játékos lépett pályára, közülük 13-an a Championshipben játszanak. Hiába jött Steven Caulker a Tottenhamből, Jordan Henderson, Jonjo Shelvey és Andre Wisdom a Liverpoolból, Nathaniel Clyne a Southamptonból és Danny Rose a Sunderlandből, az ő tudásuk és tapasztalatuk kevésnek bizonyult.

Nem véletlen, hogy az olaszok, a spanyolok és a hollandok már biztos továbbjutók, és a norvégok is elég jó helyzetben vannak, náluk az U21-es válogatott gerincét topligás fiatalok adják. Az olaszoknál ugyan a 16 eddig játékhoz jutó játékosból 7-en a másodosztályban szerepelnek, de a Romából, a PSG-ből, a Bolognából vagy éppen a Napoliból is érkeztek alapemberek. A hollandoknál mind a 16 eddig szereplő fiatal valamelyik európai első osztályban játszik, többségük a hollandban, de Ola John a portugál Benficában, Luuk de Jong pedig a német Mönchengladbachban állandó kezdő.

Beszédes adat, hogy Memphis Depay játszott idén a legkevesebbet, ő 15-ször fért be a PSV-be, az átlag 34 meccs fölött van. Ez meg is látszik a játékukon, a németeket 3-2-re, az oroszokat 5-1-re verték, még a spanyolok várnak rájuk.

A címvédő spanyolok kerete külön kaszt, ennek ellenére picit döcögnek. 15 játékos jutott eddig lehetőséghez az U21 Eb-n, közülük 13-an olyan klubból érkeztek, ami jövőre a BL-ben indul, Marc Bartra, Alvaro Morata és Sergio Canales kivételével mindenki bőven 20 fölötti mérkőzésen volt pályán az előző szezonban, ám ez a hármas a Barcából, a Realból, illetve a Valenciából kapott behívót. Mégis csak a hajrában tudták behúzni 1-0-ra mindkét eddigi meccsüket, ráadásul mindkettőn a csereként beálló Morata szerezte a gólt.

De mi történt a németekkel? Komoly esélyesként érkeztek a tornára, miután a selejtező 12 meccséből egyet sem veszítettek el, mindössze egy döntetlenjük volt, Bosznia-Hercegovina ellen, gólarányuk pedig pazar, 43-13-as volt ezidő alatt, így minimum az elődöntőig szerettek volna eljutni. Két meccs után aztán két vereséggel már nem juthatnak tovább, pedig bőven van Bundesliga-tapasztalat a keretben. Igazán kihagyhatatlannak csak Bernd Lenót, a Leverkusen kapusát nevezhetjük, egyedül ő játszott 40 mérkőzést a szezonban. A többiek középcsapatokban játszanak, a legtöbbet foglalkoztatottakat a Freiburgból (ötödik), a Frankfurtból (hatodik), a Mönchengladbachból (nyolcadik) és a Hoffenheimből (tizenhatodik) hívták be a keretbe.

A német bajnokság első négy helyén zárt csapatból csak ketten válogatottak, a már említett Leno, illetve a Bayernben csak kiegészítő szerephez jutó Emre Can, aki az Eb-n mutatkozott be az U21-válogatottban. A Dortmund és a Shcalke 04 senkit nem adott a korosztályos csapatba, igaz, Mario Götze minden bizonnyal bekerült volna, ha nem sérült.

Az is érdekes, hogy a németeknél egyedül Lewis Holtby játszott már a felnőtt válogatottban is, bár a rendkívül erős német keretbe 20-22 évesen bekerülni nem egyszerű, de nem is lehetetlen, Götze már 2010 óta szerepel ott. Ugyanez a szám a norvégoknál a legmagasabb 14-gyel, de a hollandok 12-je is magáért beszél. Az olaszoknál 6-an, a spanyoloknál 3-an voltak már a nagy válogatottban, de rájuk is érvényes az, ami a németekre, hogy ilyen fiatalon borzasztó nehéz bekerülni Iniestáék mellé.

Az sem a németek mellett szól, hogy a nyolc Eb-csapatot nézve messze náluk a legalacsonyabb az U21-es válogatottságok átlaga, a 23 fős keret 8 alatt marad, a többi csapat 9,4-12,5 között mozog, vagyis rutintalanabbak: a keret közel fele még 5-ször sem szerepelt az U21-ben.

Nem véletlen, hogy a 2009-ben U21-Eb-t nyert csapat hátán jutott el a német futball odáig, ahol most tart.

2 mérkőzés után az U21-Eb-csoportok állása
A csoport
1. Olaszország 6 pont
2. Norvégia 4 pont
3. Izrael 1 pont
4. Anglia 0 pont

B csoport
1. Hollandia 6 pont
2. Spanyolország 6 pont
3. Németország 0 pont
4. Oroszország 0 pont

Rovatok