Index Vakbarát Hírportál

Milliókat kell fizetnie az amerikaifutballistát hazugságával börtönbe juttató nőnek

2013. június 18., kedd 11:58

Az amerikaifutballista Brian Banks öt évet ült egy hazugság miatt börtönben, mert iskolatársa, Wanetta Gibson azt állította, a sportoló elrabolta és megerőszakolta őt. Banks 18 évesen került börtönbe, de szabadulása után kiderült, ártatlan.

Gibson találkozott vádlójával, aki bevallotta, hazudott a hatóságoknak. A sportoló és ügyvédje rejtett kamerával videóra vette a lány vallomását, ez alapján mentették fel Bankset. Az ügy aztán a bíróságon folytatódott, mivel az iskola, ahova Banks és Gibson is járt, 750 ezer dollár kártérítést fizetett ki a lány családjának, amit azonban ő nem akart visszafizetni.

Az ügyben eljáró bíró úgy határozott, Gibsonnak 2,6 millió dollárt kell visszafizetnie, ebben benne van az iskolától kapott pénz kamattal együtt, a perköltség és a kártérítés. Az iskola képviselője a döntés után azt mondta a Long Beach Pressnek, a bíróság szerencsére felismerte azt, hogy az intézményük is áldozat volt az ügyben.

A 24 éves Gibsonnak, aki nem jelent meg a bíróságon az ítélethozatalnál, már többször is volt dolga a hatóságokkal, többek között tanácsadásra is kellett járnia, mert két gyerekének nem viselte gondját megfelelően.

Az ártatlanul ült Banks a szabadulás után keményen dolgozott, hogy folytassa félbetört karrierjét, fiatalon nagy linebacker-tehetségnek tartották, de az ötéves kihagyás miatt óriási volt a lemaradása.

Idén áprilisban így is megkapta élete lehetőségét, az NFL-es Atlanta Falcons szerződtette a nyárra, ha jó teljesítményt nyújt, bekerülhet a végleges keretbe, 27 évesen debütálhatna a profik között.

Rovatok