Index Vakbarát Hírportál

Nehéz helyzetben az új milliárdos focicsapat

2013. június 22., szombat 09:27

Az AS Monacót francia címre kell bejegyezni vagy 100 millió eurós kompenzációt kell fizetnie, hogy el tudjon indulni a francia bajnokságban a 2014/15-es szezonban, döntött a francia legfelsőbb bíróság, írja a Nemzeti Sport. A következő szezonban még a korábbi feltételek szerint indulnak el. Az előzmények dióhéjban:

A Monaco a másodosztályt megnyerve jutott fel az első osztályba, a háttérben pedig az orosz milliárdos, Dmitrij Ribolovljev Európa egyik legerősebb klubját kezdte összerakni. A francia szövetség azonban nem nézte jó szemmel a monacói adókedvezmények miatt a többi francia csapattal szemben versenyelőnybe került klubot. A Ligue Professionnel de Football tavasszal úgy döntött, csak olyan csapatok játszhatnak a bajnokságban, melyek központja Franciaországban van. A monacóiak bíróságra vitték az ügyet.

Hogy mennyire befolyásolja a bőven százmillió fölötti összeget erősítésre fordító klubot a döntés, még nem ismert. A Monacó a kilencvenes években legalább annyira volt tényező a Bajnokok Ligájában, mint az idei szezonban a szintén milliárdokból megerősített PSG. Erős keretük volt, 1998-ban az elődöntőben kaptak ki a Juventustól. Ott futballozott Trezeguet, Henry, Barthez és Thuram is, a BL-döntőig 2004-ben jutott el a klub.

Az idén eddig sikerült megszerezniük az Atletico Madridtól azt a Falcaót, akiért fél Európa sorban állt valamint a Barcelonától Valdés kapust.

Rovatok