Index Vakbarát Hírportál

Henry 8 évet várt a trükkös 11-esre

2013. július 9., kedd 10:43

Nyolc év után, egy barátságos mérkőzésen próbálkozott újra a lepasszolt tizenegyessel Thierry Henry, ezúttal azonban az előkészítő szerepét vállalta magára. Nem egyedülálló a gól, de borzasztóan ritka.

A Messi barátai–Világválogatott-mérkőzésen Thierry Henry és francia válogatott társa, Florent Malouda egy ritkán látott tizenegyes-variációból rúgtak gólt: Henry legurította a tizenhatoson kívülről érkező Maloudának a labdát, a kapus Tommy Tombridge-nek esélye sem volt, hiába rontott ki kapujából. A Világválogatott ezzel a góllal szerzett vezetést  a chicagói meccsen 1-1 után a 18. percben.

Thierry Henry & Malouda Epic Penalty Goal ( Messi XI vs World XI ) 07/07/2013

Henry nem először volt benne hasonló trükközésben, 2005-ben még az Arsenalban már próbálkoztak legurított tizenegyessel a Manchester City ellen, azt azonban Robert Pires csúnyán elrontotta. Az Arsenal 1-0-ra vezetett a 72. percben Pires büntetőből szerzett góljával, amikor a francia ismét elvállalta a tizenegyest, de másodjára már nem rúgta kapura. A lövőcsel után passzolt volna a nagy lendülettel érkező Henry-nak, a játékvezető azonban lefújta Pires megmozdulását, így elmaradt a trükkös gól.

Pires és Henry elrontott tizenegyese

Három évre rá, 2008-ban két brazil, Euller és Douglas mutatta meg a franciáknak, hogyan is kellett volna rúgni a kétemberes büntetőt, az Ámerica-MG játékosai az Ideal ellen találtak be, az ellenfél nem is nagyon értette, mi történik a pályán.

América Mineiro x Ideal

A gólt sokan Johan Cruyffnak tulajdonítják, pedig eredetileg két belga, Rik Coppens és André Piters nevéhez kötődik. Ők 1957-ben mutatták be a trükköt a belga válogatottban Izland ellen, ráadásul annyira pofátlanok voltak, hogy kettőt is passzoltak a gól előtt: Coppens teljesen tiszta helyzetbe hozta Piterst, akinek nem volt elég nagy a helyzet, visszatette társának a labdát, hogy az az elfekvő Bjorgvin Hermannson mögött üres kapura bombázhasson. Coppens 6-1-nél vállalta be a húzást a 44. percben, végül a belgák 8-3-ra nyertek.

Rik Coppens tizenegyese

A Manchester City már az 1960-as években találkozott a legurított tizenegyessel, 1964-ben Johnny Newman passzolta le a büntetőt Mike Trebilcocknak egy másodosztályú mérkőzésen, melyet végül a duplázó Trebilcocknak is köszönhetően a Plymouth nyert meg 3-2-re.

Newman három évvel korábban is benne volt egy ilyen akcióban, akkor Wilf Carter volt a társa az Aston Villa ellen a Ligakupa harmadik fordulójában, a különleges megoldás azonban hiábavaló volt, az Aston Villa jutott tovább 5-3-mal és végül meg is nyerte a sorozatot.

Newman és Trebilcock 1964-es gólja

A legendás holland támadó, Johan Cruyff előtt tehát már legalább háromszor bevetetették a kétemberes büntetőt, ez azonban nem von le semmit az Ajax játékosának érdemeiből, aki a gyökerekhez tért vissza, és Coppilsékhoz hasonlóan kényszerítő után rúgta be a tizenegyest. A tettestársa Jesper Olsen volt, az áldozat pedig a Helmond Sport kapusa, Otto Versfeld. Az Ajax 1-0-ra vezetett az 1982-es bajnokság összecsapásán, amikor Cruyffék berúgták az azóta legendássá vált tizenegyest, a mérkőzést végül 5-0-ra nyerte meg az Ajax.

Olsen-Cruyff tizenegyes kombináció

Rovatok