Index Vakbarát Hírportál

Törökországban már látható a jövő focija

2013. július 11., csütörtök 10:54

Látványos meccseket és pazar gólokat hozott az U20-as futball-világbajnokság két elődöntője. A nap legszebb találatait a két kieső csapat játékosai szerezték, de Franciaország és Uruguay egyáltalán nem érdemtelenül jutott a törökországi torna szombati döntőjébe.

Ghána hagyományosan kiváló utánpótlás-válogatottja most sem okozott csalódást, de a tornán nehezen belelendülő franciák megérdemelten jutottak tovább. Nagyszerű egyéni teljesítmények voltak a meccsen.

A francia válogatottból ki kell emelni a második félidőben elképesztő bravúrokat bemutató kapust, Alphonse Aréolát, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy most a döntőre készülhet a csapata. A középpályás Florian Thauvin két nagyszerű gólt lőtt, de a meccs találata egyértelműen a ghánai Ebenezer Assifuah-Inkoomé. Lövése védhetetlen volt, erre már Aréola sem tudott mozdulni.

France U20 vs Ghana U20 2-1 All Goals & Highlights World Cup U20 10/7/2013

A vb legszimpatikusabb válogatottja már most Irak. Az ázsiai ország ifijei már azzal történelmet írtak, hogy bejutottak az elődöntőbe. Tehetséges és technikailag képzett játékosaik Uruguay ellen is majdnem csodát tettek. Ali Adnan fantasztikus szabadrúgásgólja után a 88. percig óvták az előnyüket, pedig majdnem súlyos sérülések is történtek. Egyszer a kapus és a gólszerző futott olyan szerencsétlenül össze, hogy tíz percig állt a játék. Uruguay végül 11-esekkel, de összességében megérdemelten játszhat 1997 után ismét döntőt.

Iraq u20 vs Uruguay u20 1-1 All All Goals & Highlights World Cup U20 10/7/2013

Szombaton este nyolckor új bajnokot avatnak, a franciák eddigi legjobb eredménye a 2011-es negyedik hely. Nehéz lenne megjósolni, melyik csapat fog nyerni, ugyanis az egész vb-re jellemző a kiegyenlített küzdelem, az egyenes kiesés szakaszban eddig hat meccs ért véget hosszabbításban, vagy tizenegyesekkel. A francia válogatott tele van már most klasszisjátékosokkal.

A kapuban Aréola jelenleg a Paris SG második számú kapusa, de Salvatore Sirigu mellett kétszer is bizonyítási lehetőséget kapott a bajnokcsapatban. A védelemben Dimitri Foulquir a Rennes, Kurt Zouma a St. Etienne, Lucas Digné pedig a Lille játékosa, utóbbi kettő rendszeresen játszik a Ligue1-ben. A középpályán Paul Pogba neve a legismertebb, a Manchester Unitedben is játszott, most a Juventus futballistája, Goeffrey Kondogbia pedig a Sevillában futballozik. A csapat eddigi legeredményesebb játékosa Yaya Sanogo, aki a torna alatt igazolt az Arsenalba. 16 évesen az Auxerre U18-as csapatának gólkirálya lett, még nem volt 18 éves, amikor a felnőttek között bemutatkozott.

Az uruguayi válogatottban kevésbé ismert futballisták vannak, de az eddig látottak alapján ez nem sokáig lesz így. A védő Guillermo Varelát rövidesen hetente is láthatjuk. A torna előtt szerződött 2,8 millió euróért a Manchester Unitedhez, ő volt David Moyes, az MU nemrég kinevezett edzőjének első nyári igazolása.

A csatár Diego Rolán idén februárban szerződött a francia bajnokságba, a Bordeaux csatára lett, már hét meccsen pályára lépett. A csapat legeredményesebb játékosa, Nicolas López az AS Roma profija. A tornán hat meccsen négy gólt lőtt és a Serie A-ban is volt már eredményes. Éppen Francesco Totti cseréje volt, amikor az első olasz gólját szerezte.

A tornára eddigi tökéletes érdektelenség volt jellemző, rengeteg iraki szurkoló az elődöntőben félig megtöltötte a trabzoni stadiont. A várakozások szerint a szombati döntőben sem lesz telt ház Isztambulban, de az este nyolckor kezdődő döntőn biztosan egy nagyszerű meccs várható.

Rovatok