Index Vakbarát Hírportál

Mit akar egy pakisztáni mérnök Angliában?

2013. július 13., szombat 13:36

A milliárdos Mohamed Al Fajed a hét elején jelentette be, hogy tizenhat év után eladja a Fulhamet, az ár 150-200 millió font (60 milliárd forint). A Premier League-ben szereplő klubért az első jelentkezőre csak órákat kellett várni. A pakisztáni származású Shadid Khan fantáziáját indította be az üzlet, és pénteken már meg is vásárolta a klubot.

Khan két éve lépett be a sportbizniszbe, Amerikában megvette az NFL-ben csak szenvedő Jacksonville Jaguarst. A klub tavaly kötött megállapodást arról, hogy a következő három évben szezononként egy mérkőzést fognak játszani a londoni Wembleyben, hogy Európában is népszerűsítsék a sportágat.

„A londoni meccsek nagyon fontosak lesznek számunkra, a klub számára. Rajongókra és támogatókra van szükségünk. Jacksonville-ben már van egy biztos rajongói bázisunk, a létesítményeink tökéletesek. De még nincs elég nagy cég mögöttünk, London ezen segíthet" - mondta Khan, miután aláírták a londoni szereplést rögzítő szerződést júniusban.

A Fulham megvásárlásával kedvező helyzetbe került, Angliában az amerikaifutballt népszerűsítheti a Fulham segítségével, Amerikában pedig az angol klubot az NFL-es jelenlétet bevetve.

Az sem kizárt, hogy a Premier League-ben kiscsapatnak számító Fulham nagyobb befektetésre számíthat, ha megtörténik a tulajdonosváltás. Nem ő lenne egyébként az egyetlen NFL-es érdekeltséggel rendelkező Premier League-klubtulajdonos, a Manchester Unitedet irányító Glazer-családé a Tampa Bay Buccaneers, az Aston Villa-tulajdonos Randy Lerneré volt korábban a Cleveland Browns.

Khan a Forbes tavalyi listáján a világ 179. leggazdagabb embere volt, egy autóalkatrészeket gyártó cég tulajdonosa. Tizenhat évesen érkezett az Egyesült Államokba, hogy tanuljon, ekkor ismerkedett meg az amerikaifutballal. Még az egyetem után, mérnökként kezdett el dolgozni a cégnél, később részben saját vagyonából, részben kölcsönből beindította saját vállalkozását, majd évekkel később felvásárolta korábbi cégét. A nyolcvanas évek végére pedig a Toyota kizárólagos alkatrész-beszállítója lett. A hatvankét éves Khan által irányított óriás tizenkétezer embert alkalmaz, világszerte ötvenkét gyáruk van.

A leköszönő 84 éves tulajdonos, Mohamed al Fajed még 1997-ben vette meg a klubot néhány millió fontért, az volt a célja, hogy visszajuttassa az élvonalba a Fulhamet. Az al Fajed-korszakban a legnagyobb sikerét a Fulham 2010-ben érte el, Gera Zoltánnal a csapatban az Európa Liga döntőjéig jutottak, ahol az Atletico Madridtól kaptak ki 2-1-re. A múlt szezonban a tizenkettedik helyen zártak.

Rovatok