Index Vakbarát Hírportál

Paulo Sousa a kispadon, Pintér a lelátón

2013. július 17., szerda 10:59

Éppen harminc éve, 1983-ban szerepelt legutóbb bajnokcsapatként a Győr európai kupameccsen, az akkori Rába ETO az izlandi Vikinguron még túl jutott, de a fehérorosz Dinamo Minszkkel szemben elbukott. Szerda este a Maccabi Tel-Aviv ellen veszi fel a fonalat a BL-ben.

„Az ETO mindig, minden mérkőzésen győzni akar, így lesz ez szerdán a Maccabi Tel-Aviv elleni is" - mondta Pintér Attila, a Győri ETO vezetőedzője, aki eltiltás miatt nem ülhet majd a kispadon. A mester három évvel ezelőtt, a Dinamo Zagreb elleni Európa Liga-meccsen összeveszett a játékvezetővel, akinek a felmenőit szidalmazta, amiért két mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Így a másodedző, Farkas József fogja a kispadról irányítani a csapatot. „Bízom a csapatban, az elvégzett munkában, a segítőmben, Farkas Józsefben, hogy így közösen meg tudjuk oldani ezt a helyzetet. Olyan eredményt akarunk elérni, hogy azzal továbbjussunk az első körből."

A felkészülés jól sikerült, alacsonyabb osztályú csapatok elleni fölényes győzelmek után 2-1-s siker az osztrák másodosztályú Pandorf ellen, 1-1 a szlovák élvonalbeli Slovackoval, majd 4-0 ugyanezen csapattal szemben, végül 2-1 a román Pandurii ellen. Az igazi erőpróba is kiválóan sikerült, a klub magabiztos játékkal verte a Debrecent és története első Szuperkupáját nyerte a múlt héten.

A Győr erősített a nyáron, mindegyik sorba rutinos, értékes játékos érkezett. A védelembe az MTK jamaicai védője, Rafa Wolfe, a középpályára a legutóbb az osztrák élvonalban, az Admirában szereplő, korábban a Sturmban is futballozó kameruni Patrick Mevoungou érkezett, a csatársorba a Honvédban legutóbb 11 meccsen 6 gólt szerző argentin Leandro Martínez.

Abban biztos lehet mindenki, hogy nehéz ellenfél vár a Győrre. Ahogy Hrepka Attila, az Izraelben futballozó magyar csatár mondta, a Maccabi nagyon erős csapat, biztos anyagi háttérrel, jó futballistákkal. A transfermarkt.de adatai szerint az izraeli bajnok értéke kétmillióval több a győri csapatnál.

Az ellenfelet ráadásul éppen az a Paulo Sousa irányítja, aki az előző szezon egy részében még a Győr legnagyobb hazai riválisának, a Videotonnak volt a vezetőedzője. Az izraeli együttesről Pintér Attila elmondta, gyors és agresszív futballt játszik, ugyanakkor a saját játékukat akarják ráerőltetni a vendégekre. Paulo Sousa úgy véli: a rivális Győri ETO az esélyeseb. Erről kedden este beszélt a portugál tréner, mielőtt az izraeli gárda zárt kapus edzést tartott a szerdai első meccs helyszínén, az ETO Parkban.

„Úgy érzem, kettőnk párharcában több okból is esélyesebb az ETO, és ezt nem udvariasságból mondom" - nyilatkozott Sousa, aki korábban a Videotont irányította. Három-négy éve a magyar bajnokság élmezőnyében foglalnak helyet, régóta ugyanaz az edző dolgozik a csapatnál, és erős a játékoskerete. Biztos vagyok benne, hogy a szombati, Debrecen elleni kezdőcsapathoz képest hét-nyolc helyen megváltozik majd a Győr összeállítása, mert hosszú a kispadja is."

A Maccabitól alapember távozott a klubtól, az irányító Eliran Atar és a nigériai kapus, Vincent Enyeama. helyettük viszont két rutinos spanyol, Mané a Getafétől, Juan Pablo a Sporting Gijontól érkezett. A legjobban a svéd válogatott Rade Pricára, az izraeli válogatott Eran Zahavira, vagy a spanyol védő, Carlos Garcíára kell figyelni.

Azt Sousa is elmondta, hogy még nincs kész a csapat, sok a tennivaló. „Nagyon rövid ideje dolgozom a Maccabival, a munkában még nem tudtam mindent véghez vinni, amit szeretnék, de a játékosaim fogékonyak az újra, rendkívül pozitív tapasztalataim vannak velük kapcsolatban. A továbbjutásunk érdekében gólt vagy gólokat kell lőnünk már szerdán is."

Az edző szavait a felkészülési meccsek eredményei is alátámasztották. A Maccabi a Bundesliga 2-ben szereplő Ingolstadt-tal játszott 0-0-t, majd kikapott 1-0-ra az orosz élvonalban szereplő FK Krasznodartól.

A mérkőzés szerdán 20.30-tól lesz az ETO-parkban, az Indexen online követheti.

Rovatok