Index Vakbarát Hírportál

21 éve szerencsétlenkedtünk így a BL-ben

2013. július 23., kedd 22:37

A múlt heti első Bajnokok Ligája-meccs után, amikor a Maccabi Tel-Aviv kétgólos előnyt szerzett Győrben, nyilvánvalóvá vált: hatalmas bravúr kell a magyar bajnoknak a tisztes helytálláshoz is.

A visszavágó kilencedik percében úgy látszott, erre akár mégiscsak esély lehet, mert az előrelopakodó Wolfe jó labdát kapott a jobb szélen, középre adott, Andric remek ütemben érkezett, de kevéssel fölé fejelt hat méterről, középről.

Akkor életszerűtlennek tűnt, hogy ezzel el is lőtte a puskaporát a magyar csapat, de a hazaiak nemcsak átvették a játék irányítását, könnyedén alakították ki helyzeteiket. A 25. percben a vezetést is megszerezték, miután Ben Haim a kezdőkörből kapott indítást, a tizenhatoson belül érte utol a labdát, és a hosszú sarokba gurított.

A balhátvéd, Dinjar előnyösebb helyzetben volt, mégis könnyedén futotta le a csatár, a horvát védő becsúszva is elérte volna a labdát, ehelyett közelről végignézte, hogy kerül riválisa elé, később pedig a kapuba.

Ezek után volt, hogy percenként helyzetbe került Paulo Sousa csapata, így a félidőre akár érdemként is lehetett arra tekinteni, hogy csak egy gól volt a magyarok hátránya.

A szlovák kapus, Kamenár volt az ETO legjobb embere ezúttal is, hatalmas ziccereket fogott, miközben a védelemtől többnyire semmilyen segítséget nem kapott. Liptákkal az élen lomhán mozogtak, távol voltak a csatároktól, a lesre állítást sem érezték. Igaz a középpályán sem ütköztek eleget a győriek.

A második félidőre még szomorúbb lett a meccs, mert ugyan a csereként beálló Martinezben volt valamennyi lendület, igazából esély sem mutatkozott az egyenlítésre. A Maccabi pedig üres kapus helyzetet (Ben Haim) is kihagyott, kapufát is elért, ha komolyabban veszik és végig akarnak koncentrálni, simán lőhettek volna egy ötöst. Mert a magyar védelem riasztóan lassú volt, gondolatban is.

A hazaiak ellenben nem akarták komolyan venni, Varga pedig ahogy Magyarországon, kint is eltalálta a kaput messziről, most pedig a kapusról előre vágódott ki a labda, Martinez lecsapott rá, és bevágta tíz méterről.

Ezzel azt elérte, hogy legalább gólt lőtt a Győr, nem úgy, mint a Debrecen a svéd Elfsborggal szemben hat éve. Az 1-4 viszont azt jelentette, hogy a BL első fordulójában 21 éve kapott ekkora sallert a magyar bajnok, akkor a szlovák Slovan verte el a Ferencvárost. (A következő körben a Milan 5-0-lal intézte el a csapatot.)

A Maccabira a Sousa által jól ismert svájci Basel vár, amelyiket tavaly tökéletes célfutballal legyőzött Fehérváron, ám végül a svájciak az Európa Liga csoportköréből a sorozat elődöntőjébe kerültek.

A Győrre pedig a magyar bajnokság vár a hétvégén, és ahogyan számítani lehetett, mire elkezdődik, már nem lesz versenyben a csapat.

BL-selejtező, 2. forduló, visszavágó

Maccabi Tel-Aviv (izraeli)-Győri ETO FC 2-1 (1-0)

Tel-Aviv, 12 700 néző, v.: Martin Hansson (svéd)

Gólszerzők: Ben Haim (26.), Zahavi (79.), illetve Martínez (86.)

Sárga lap: Mané (89.), illetve Mevoungou (4.), Wolfe (37.), Lipták (66.)

Maccabi: Juan Pablo – Jeini, Tibi, García, Ziv – Alberman, Radi, Zahavi – Altman (Mané, 82.), Ben Haim (Lugaszi, 74.), Jicaki (Miha, 66.)

Győri ETO FC: Kamenar – Wolfe, Lipták, Takács Á., Dinjar – Strestík (Trajkovic, 64.), Kamber, Mevoungou – Varga R., Kronaveter (Koltai, 59.), Andric (Martínez, a szünetben)

BL-selejtező, 2. forduló, visszavágó

EB/Streymur (feröeri)-Dinamo Tbiliszi (grúz) 1-3 (1-2)

  Továbbjutott: Tbiliszi, kettős győzelemmel, 9-2-es összesítéssel.

Skenderbeu (albán)-Neftcsi (azeri) 1-0 (0-0, 0-0) - hosszabbítás után

  Tj: Skenderbeu, 1-0-s összesítéssel

Celtic Glasgow (skót)-Cliftonville (északír) 2-0 (1-0)

  Tj: Celtic, kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel.

Dinamo Zagreb (horvát)-CS Fola Esch (luxemburgi) 1-0 (0-0)

  Tj: Dinamo Zagreb, kettős győzelemmel, 6-0-s összesítéssel.

Vardar Szkopje (macedón)-Steaua Bucuresti (román) 1-2 (1-1)

  Tj: Steaua Bucuresti, kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel.

Daugava (lett)-Elfsborg (svéd) 0-4 (0-1)

  Tj: Elfsborg, kettős győzelemmel, 11-1-es összesítéssel.

Nomme Kalju (észt)-HJK Helsinki (finn) 2-1 (2-0)

  Tj: Nomme Kalju, 2-1-es összesítéssel.

FK Sutjeska (montenegrói)-FC Sheriff (moldovai) 0-5 (0-1)

  Tj: Sheriff, 6-1-es összesítéssel.

Sahtyor Karagandi (kazah)-BATE Boriszov (fehérorosz) 1-0 (0-0)

  Tj: Karagandi kettős győzelemmel, 2-0-s összesítéssel

Molde (norvég)-Sligo Rovers (ír) 2-0 (1-0)

  Tj: Molde, kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel.

Maccabi Tel-Aviv (izraeli)-GYŐRI ETO FC 2-1 (1-0)

  Tj: Maccabi Tel-Aviv, kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel.

Zeljeznicar (bosnyák)-Viktoria Plzen (cseh) 1-2 (1-2)

  Tj.: Viktoria Plzen, kettős győzelemmel, 6-4-es összesítéssel.

Hafnarfjördur (izlandi)-FK Ekranas (litván) 2-1 (1-1)
Tj: Hafnarfjördur, kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel

Rovatok