Index Vakbarát Hírportál

Öt ok, ami előre kódolta a Győr BL-égését

2013. július 24., szerda 13:08

A győri edző, Pintér Attila szerint Magyarország az irigyek országa, most nyilván senki sem irigyli őt. A Győr kettős vereséggel, majdnem rúgott gól nélkül vett szégyenteljes búcsút a Bajnokok Ligájától.

Mielőtt belekezdünk, tisztázzuk: az okok közül hiányozni fog Pintér Attila eltiltása, az edzővel együtt is ugyanez a kettős vereség várt volna a felülértékelt magyar bajnokra. Talán egyedül a Sousával szemben heves és múlhatatlan ellenszenvet tápláló Bognár Györgyöt lepte meg a Maccabi Tel-Aviv továbbjutása, a szakma javarésze ezt várta, bár annál feltétlenül többre számított mindenki, hogy itthon egyszer találják el a kaput.

1, A Győr úgy nyerte a bajnokságot, hogy vérbeli középcsatára nem volt a teljes szezon alatt, és a gondokat korábbra vissza lehet vezetni. Ezért juthatott a szélső Varga Roland sok gólig, de azért ép ésszel nem lehetett gondolni, hogy valamirevaló center nélkül eredményt lehet elérni Európában. A Honvédtól megszerzett Martinez nem rossz játékos, de nem igazi center, ettől még hasznos eleme lesz az ETO idei vagy hosszú távú játékának. Az viszont egy sor kérdést felvet, miért nem törekedett a Győr már lényegesen korábban egy csatár leigazolására. Megfelelőek-e a klubbal kapcsolatban álló menedzserek, ha már a szakmai stáb nem szúrt ki megfelelő és megfizethető játékost, akiért hosszan küzdött.

A külföldi edzők e téren értelmezhető lépéselőnyben vannak, hiszen nem idegen testként mozognak az európai futballkultúrákban, a hívó szavuk garancia. Látható is, Moniz vagy Rossi milyen szálakat mozgat, ez a magyar erőkre támaszkodó Győrben elmaradt. A Győr a hazai mezőnyön csatár nélkül is át tudott vágtatni – bár a hajrábeli hullámvölgynél volt szerencséjük is, különösen az újpesti, győzelmet jelentő lesgólnál -, azt reálisan nem lehetett gondolni, hogy ami itthon elég, az a BL-ben is megfelelő.

2, A védelem kétségbeejtő gyengesége azonnal kiderült már a hazai meccs második félidejében. Dinjar oldaláról jött az első gól mindkét meccsen, és talán most már érthető, Lipták miért nem kellett Sousának a Videotonnál, amikor építkezésbe kezdett. Vagy pontosabban miért nem tudott külföldre kerülni, jóllehet a próbajátékokon megjelent, és még csak kivásárolni sem kellett. Az első itthoni Maccabi-gól előtt nemcsak lemaradt a labdáról, de a lövés pillanatában még el is fordult. A frissen igazolt Mevoungou egy visszacselre a visszavágón hat méterre szállt el a tizenhatoson belül. Neki kellett volna szűrnie a középpályán. Wolfe rendszeresen ütemkésésekben van a nem túl tempós hazai meccseken is, másra nem is lehetett számítani tőle.

3, Csak remélhető, hogy az internet korában a Maccabiról minél több információt gyűjtöttek be, hiszen sok esetben teljes meccsek is fent vannak. Csak keresni kell. Csak remélhető, hogy nem menekültek, ha a saját játékunkat játsszuk, ha a tudásunk legjavát nyújtjuk, akkor nem lehet baj maszlag mögé, mert Sousa mindig tökéletesen felkészül riválisaiból. Ezért játékosai nem is esnek pánikba, többnyire az történik ugyanis, amit edzőivel előre látott.

4, A megfelelő agresszivitás hiányára nincs magyarázat. A Maccabi annak ellenére volt frissebb, eltökéltebb, hogy csak augusztus végén kezdődik a bajnokság Izraelben. A labdabiztonságban, a passzolás sebességében ekkora lett volna a különbség, ha bármikor játsszák le a meccset, téves a rendre előkerülő kifogás, még egyszer nem tudott volna ilyen rosszul játszani a Győr. Nincs értelme az áltatásnak, mert ennél rosszabbul is tudott volna játszani. Ez a védelem bérmennyire is szokik össze, nemzetközi meccsen használhatatlan.

5, A szerencse hiánya - a sorsolásnál, nem pedig a meccsen. A Maccabi nagyon erős csapat, a három legerősebből kapott a sorozat ezen szakaszában a Győr, ha a litván vagy finn rivális jön, most nem kerülhetne elő az MLSZ elnökének alaptétele: kárt okoz, aki kiesik az első körben. Az UEFA-együtthatónak nem tett jót a pont nélküli kiesés, és leginkább a Debrecenen múlik, hogy mire elkezdődik a hazai liga, addigra a nemzetköziben marad-e csapatunk.

Rovatok