Index Vakbarát Hírportál

Gyorsan eltapsolta a Napoli Cavani árát

2013. július 30., kedd 10:04

A tavaly második helyezett Napoli 64 millió euróért adott túl legnagyobb kincsén, Edinson Cavanin, az uruguayi csatárból a PSG a világ ötödik legdrágább játékosát csinálta. Túl sokáig azonban nem ült a vagyonon a Napolihoz frissen kinevezett Rafa Benitez, aki hat játékosra közel 80 milliót költött.

Cavani pótlása egyértelmű prioritás volt, a csatár az elmúlt három idényben 78 bajnoki gólt szerzett, összesen 104 találata volt a Napolinál. Az ő helyére három játékos is érkezett, Dries Mertens a PSV-ből, José Callejon és Gonzalo Higuain pedig a Real Madridból.

A 26 éves Mertens két szezon alatt 45 gólt lőtt a hollandoknál, de Higuain sem panaszkodhat, ő az elmúlt hét szezonban 122 találatot jegyzett a Real Madridban, ebből 106-ot a bajnokságban. Callejón hiba 26 éves, még nem érett be igazán, valamint gyakran játszik a széleken, legjobb szezonja 2010-11-ben volt az Espanyollal, akkot hatot lőtt a spanyol első osztályban. Mertens 9,7 millióba került, Callejón 10-be, Higuainért pedig 37 milliót fizettek, de ez három millióval is nőhet, ha az argentin jól játszik az olaszoknál.

A védelembe is érkezett egy játékos a Realból, Raul Albiol az elmúlt három szezonban főként csere volt Spanyolországban, érte 11 milliót adtak, Pablo Armerót pedig 4 millióért vették meg végleg a védelem bal oldalára, miután fél évet már náluk töltött kölcsönben az Udinesétől. Az Albiol, Callejón, Higuain trióra összesen 58 milliót költött a Realnál Rafa Benitez.

Ugyancsak kulcskérdés lett a kapus személye, a 36 éves Morgan De Sanctis ugyanis a Romába igazolt. A helyére egy fiatal és egy igazi veterán érkezett, utóbbit ráadásul Benitez jól ismeri a Liverpoolból. A 23 és Rafael Cabral 3-szor szerepelt eddig a brazil válogatottban, a Santos 5 milliót kapott érte, Pepe Reina azonban csak kölcsönbe érkezett Olaszországba a Liverpooltól, a 30 éves kapussal 5 évig dolgozott együtt Benitez Angliában.

Velük azonban még aligha van vége a sornak, a spanyol edzőnek ugyanis megjött az étvágya. Szóba került a portós Jackson Martinez leigazolása, akiért hétfőn másodjára már 32 millió eurót kínáltak, de a portugálok 40-et szeretnének kapni érte. A Real három játékosa után szemet vetettek a Barcelona chilei csatárára, Alexis Sanchezre is, aki a B-tervet jelenté, ha Martinezt nem tudnák megvenni, míg Dél-Amerikából egy olcsóbb célpontot néztek ki, a River Plate 20 éves védőjéért, Eder Alvarez Balantáért 1,5 millió eurót kínáltak. Marco Verratti ügynöke szerint a PSG olasz középpályása iránt is érdeklődtek, ám végül a játékos 2018-ig hosszabbított a franciákkal.

Kell is az erősítés a spanyolnak, ha túl akarja a szárnyalni a Napoli előző szezonját, ez kell ugyanis ahhoz, hogy folytassa remek sorozatát, miszerint a 2001 óta minden csapattal nyer valamit első évében. A Valenciánál a spanyol bajnokságot hódította el 2002-ben, a Liverpoollal egyből BL-t nyert, az Internél az olasz Szuperkupát és a FIFA Klubvilágbajnokságot, a Chelsea-vel pedig az Európa Ligát nyerte meg. A Napoli tavaly második lett a bajnokságban, kikapott az Szuperkupában a Juventustól, az EL-ben a legjobb 32, az Olasz Kupában pedig a legjobb 16 között búcsúzott.

A sorozatba számítható talán az is, hogy 1998-ban az Extremadurával, 2001-ben pedig a Tenerifével harcolta ki a feljutást a spanyol első osztályba, természetesen az első idényében az érintett csapatnál, igaz, nem nyerte meg egyikkel sem a spanyol másodosztályt.

Rovatok