Index Vakbarát Hírportál

Újgazdagok háborúja Falcaóval, Cavanival

2013. augusztus 9., péntek 15:16

A Montpellier–PSG mérkőzéssel elkezdődik a francia bajnokság. A párizsi klub és a Monaco mértéktelen költekezése teljesen átalakította a transzferpiacot.

A két klub által kifizetett összegek felverték a játékosok árát, ezért is birkózik most a Tottenham és a Real Madrid azon, hogy száz vagy százhúsz millió euróért váltson klubot Gareth Bale.

A Monaco nagy visszatérője a francia bajnokságnak, tíz éve még élcsapat voltak, de a másodosztályból jöttek most vissza nagy nemzetközi sztárokkal. A klub az orosz milliárdos, Dmitrij Ribolovljev pénzéből építkezik. Az üzletember nem sokkal csúszott le a Forbes tavalyi száz leggazdagabb listájáról, vagyonát tízmilliárd dollárra becslik. Nem viccelt, amikor azt mondta, olyan klubot akar összerakni, amely a bajnoki címmel versenyezhet a katariak által támogatott PSG-vel.

A legnagyobb fogás az Atletico Madrid-sztár Falcao volt, őt hatvanmillió euróért vették meg, de hetvenmilliót fizettek a Portónak James Rodriguzért és Joao Moutinhóért, jött még Ricardo Carvalho és Eric Abidal, valamint a Málagától a válogatott Toulalan. A csapatból Claudio Ranieri próbál majd meg bajnokesélyest csinálni. A felkészülés döcögősen indult, aztán később már jöttek az eredmények, a Tottenhamet például 5-2-re sikerült megverniük.

„A legfontosabb, hogy ismét nemzetközi kupában indulhassunk, ehhez pedig az első háromban kell végezzünk, ami nem lesz könnyű, mert a teljes csapat kicserélődött, újra kell építenünk a keretet, az egységünket, a történelmünket" - mondta az olasz edző.

A Monaco mínusz két ponttal indul egy másodosztályú szurkolói botrány miatt, és az adókedvezmények miatt még további bajok jöhetnek.

Ha a Monaco a BL-ben akar szerepelni jövőre, a PSG mellett a Marseille-jel és a Lyonnal kell majd versenyeznie, de a Nice és a Bordeaux is ott lehet még a végén. Az biztos, hogy a bajnoki címre a favorit idén is a PSG lesz, ahol edzőváltás történt.

Carlo Ancelotti nagy nehezen tudott elmenekülni Párizsból, hogy a Real Madrid edzője legyen, utódja Laurent Blanc, korábbi játékos és szövetségi kapitány lett, aki még nem győzte meg a szurkolókat.

Többen attól tartanak, hogy nincs elég tapasztalata, hogy egy ilyen sztárokkal teli keretet kézben tartson. A nyáron ráadásul egy újabb klasszis jött, az uruguayi Cavaniért 63 millió eurót adtak a Napolinak. Leigazolták még a brazil Marquinhost is 32 millióért.

A sztárcsatár Cavani érkezésével felmerült a csapat tavalyi legjobb góllövőjének, Zlatan Ibrahimovicnak a távozása, szó volt arról, hogy a Real Madridhoz követi Ancelottit, képben volt a Manchester City, de az utóbbi hetekben elhaltak ezek a pletykák, igaz messze még az átigazolási időszak vége.

A két újgazdag klub igazolásai

PSG: Cavani 64 millió euró, Marquinhos 32 millió, Lucas Digne 15 millió
Monaco: Falcao 60 millió, James Rodriguez 45, Joao Moutinho 25, Toulalan 5 millió, Eric Abidal ingyen, Ricardo Carvalho ingyen,

Ha Zlatan marad, nagy kérdés, hogyan fest majd a PSG támadószekciója. Két csatárral ma már nem nagyon játszanak a nagycsapatok, ha Cavani felelne a gólokért, a svéd mögötte még elférne, viszont a széleken már a Barcelonában sem vált be, és valószínűleg ő sem vágna jó pofát ahhoz, hogy a háttérbe szorul. Ha pedig Zlatan elkezd majd balhézni, nem Blanc lesz az edző, aki meg tudja nevelni.

A tavalyi bajnok és BL-negyeddöntős csapat magját egyébként sikerült egyben tartani. Thiago Silvát nagyon vitte volna a Barca, de a klub katari tulajdonosa lepattintotta Roselléket, azzal fenyegette meg őket, ha nem vonulnak vissza, akkor ő is leszarja az íratlan szabályokat, és ajánl mondjuk 250 milliót Messiért, ami a kivásárlási ára. Maradt Lavezzi is, a jövő egyik nagy sztárjának ígérkező Verrattival pedig hosszabbítottak.

A célok még mindig nagyok, Blanc azt mondta, a Bajnokok Ligájában még a győzelem is összejöhet, ez volt egyébként a katariak célja is, amikor beszálltak a klubba, hogy éveken belül BL-győztes csapat álljon össze.

A PSG és a Monaco harca lesz az, ami leginkább vonzóvá teszi a francia bajnokságot a következő idényben, a két összevásárolt álomcsapat meccsei külföldön is nagy figyelmet kapnak majd. Az is érdekes lehet a két csapat szempontjából, hogy a párizsiaknál a kulcsjátékosok zöme játszott már Olaszországban (előző szezonban az edző is olasz volt), addig a Monacónál inkább a spanyol hatás játszik majd be Falcao, Toulalan, Abidal és Carvalho révén.

A Montpellier–PSG után szombaton a Monaco is rangadóval kezd, a Bordeaux otthonába utaznak majd.

Rovatok