Index Vakbarát Hírportál

Védelem nélkül bravúr volt az iksz

2013. augusztus 14., szerda 22:44

A Románia elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar válogatott 1-1-et játszott, és 34 év után még mindig nyeretlen itthon Csehországgal szemben. A tartalékosan kiálló csehek simán átjátszották a magyar védelmet, de Bogdán Ádám kapusnak köszönhetően sok ziccert is kihagytak. A második félidőben Dzsudzsák Balázsék harciassága hozta meg az egyenlítést.

Egervári Sándor kapitány a mérkőzés előtt azt mondta, meghatározó játékot akar bemutatni csapatával, már csak azért is, mert a tavalyi prágai meccsen a csehek domináltak. Egervári szándékát a csapatszerkezet is alátámasztotta, Szalai Ádám mögött Kovács Istvánt próbálta irányítóként bevetni. Rajtuk kívül Komannak és Dzsudzsáknak kellett fellépni a támadások befejezéséhez.

Az első percekben a magyar válogatott próbált is dominálni, Kovács és a védekező középpályások sokat futva próbáltak labdákat szerezni. A csehek azonban egy pillanatra sem jöttek zavarba, öt perc után már könnyedén léptek fel a magyar kapuhoz. A magyar csapat túlzottan a támadásra koncentrált, a csehek pár gyors passzal át tudták játszani a védelmet, Varga és Pintér szűrő szerepe észrevehetetlen volt az első félórában. Kádárék sem zártak jól, Kozák már a hetedik percben ziccerhelyzetbe került, csak Bogdánon múlt, hogy nem lett gól. Ezután viszont egy magyar kontra jött, Dzsudzsák veszélyeztetett.

A balszélső volt az egyetlen, akit képtelenek voltak tartani a cseh védők, de hiába a szélről belőtt labdáira sokszor fel sem értek csapattársai.

A 18. percben a válogatott kezezés miatt reklamálhatott, egy szöglet után Vanczák lőtt kapura az ötösről, a labda Sivok kezén változtatott irányt, de Howard Webb játékvezető nem fújta be a büntetőt.

A magyar csapat csak pontrúgásokból tudott kapu közelébe kerülni, de ezekből sem tudott komoly helyzeteket kialakítani. A 23. percben is szögletből próbálkoztak Dzsudzsákék, de a csehek villámgyorsan megkontrázták őket, a jobb oldal teljesen üresen maradt, és Kozák közelről bombázott a hálóba.

Négy perccel később duplázhattak volna a csehek, de a szögletnél teljesen egyedül maradó M. Kadlec három méterről is képes volt kapu mellé fejelni. A félidő utolsó tíz percében már nem is nagyon erőlködtek, csak hátul járatták a labdát.

A második félidőben Egervári változtatott, Kovács helyett Bödét küldte fel a támadósorba. A csatár beállítása jó húzásnak tűnt, harcias stílusával lendületet adott a csapatnak. Vanczák egy szöglet után fejelt felső lécre, és Dzsudzsák is helyzetbe került. Hiába javult fel azonban a támadósor, a védelem egyszerűen nem állt össze, csak a cseheken múlt, hogy nem lett nagyobb a különbség. Jírácek két méterről is képes volt elszórakozni egy helyzetet.

Ezt hamar meg is bosszulták a magyarok, Vanczák lépett fel a jobb oldalon, és tört be a 16-osra, ahol már csak szabálytalanul tudták megállítani. A megítélt büntetőt Dzsudzsák lőtte el, a labda a jobb oldali kapufáról pattant a hálóba.

A gól után is tartott a lendület, de maradt a válogatott kettőssége: a csatárok mellett a védelem nem működött igazán, az egyre tartalékosabbá váló, sokat cserélő csehek is kapu elé tudtak kerülni, Bogdánnak kellett bravúrosan védenie az 59. és a 85. percben is.

A 72. percben Koman is vezetést szerezhetett volna, Dzsudzsák már sokadszor verte meg szélen Gebre Selassiét, majd a középre passzolt labdába Koman vetődött bele, de rúgására Drobny kapus is jó ütemben érkezett. A 90. percben aztán Guzmics is eldönthette volna a meccset, az ötösről fejelt labdáját azonban Drobny a léc fölé tudta tolni.

„A második félidőben kifejezett jól játszottunk, persze voltak hibák, amelyeket ki kell javítanunk. A csapat hozzáállása és akarata mindenképpen dicséretet érdemel. Bölcsebbek lettünk néhány játékos formáját és beilleszthetőségét tekintve" –  értékelt Egervári Sándor szövetségi kapitány.

Rovatok