Index Vakbarát Hírportál

Céklagyári munkás nyert meccset Angliának

2013. augusztus 16., péntek 14:55

Rickie Lambert nem az átlagos angol válogatott focista. A Southampton csatára 31 évesen kapta meg első behívóját a nemzeti tizenegybe, dolgozott konzervgyárban is előtte.

Kivágták a Liverpool ifiakadémiájáról, mert nem volt elég jó, majd a Blackpoolba sem fért be (három év alatt háromszor játszott), így a harmadosztályú Macclesfield Townban kötött ki, ám hogy legyen pénze edzésre járni, egy konzervgyárban kellett dolgoznia napközben. Hosszú vándorútján csak az első állomás volt a Macclesfield, sorban a Stockport, a Rochdale és a Bristol Rovers következett 8 idény alatt.

2009-ben, 27 évesen aztán bejelentkezett érte a Southampton, ahova túlsúllyal, amatőr mentalitással érkezett. Alain Pardew, a Newcastle mostani edzőjének vezetésével azonban teljesen megváltozott, formába került, és a focihoz is másképp állt. Ennek meg is lett az eredménye, a másodosztályban 27 gólt szerzett, tavaly 15 találatig jutott a Premier League-ben.

A Southampton vezetőedzője, Mauricio Pochettino szerint Lambert már csak a múltja miatt is igen különleges játékos. „Azt is meg merném kockáztatni, hogy a válogatott megítélését is meg tudja változtatni, sokkal elérhetőbbek, földközelibbek lehetnek neki köszönhetően.”

Lambert meghívása ráadásként érdekes történet. Múlt szerdán született meg gyermeke, és a kórházból fáradtan hazaérve el is aludt. Amikor hajnali 1-kor felébredt, látta, hogy Pochettino kereste. Visszahívta, és ekkor értesült arról, hogy számít rá a válogatott.

Rickie Lambert scores the winner England v Scotland 3-2

12 évvel azután pedig, hogy céklásüvegekre csavarta a fedőt napközben, felért a csúcsra. A Wembleyben, 80 ezer néző előtt fejelt győztes gólt Skóciának első válogatott mérkőzésén szerda este. Leighton Baines szöglete után könyörtelenül fejelt a hálóba 10 méterről, a gól után pedig az egész csapat őt ölelgette, mintha csak a vb-t nyerte volna meg nekik.

A találkozót végül ezzel a góllal 3-2-re nyerték meg az angolok, miután kétszer is egyenlíteniük kellett. Rajta kívül Theo Walcott és Danny Welbeck volt eredményes a győztes csapatból.

Rovatok