Index Vakbarát Hírportál

Mourinho csodálja a kongói menekültet

2013. augusztus 22., csütörtök 13:10

„Amióta visszajött a nyári szünetről, egyre jobb és jobb, semmit nem veszített gólérzékenységéből. Rengeteget nőtt az önbizalma Aston Villa-játékosként, atletikus, és már most topfutballista" - nyilatkozta a birminghami csapat edzője, Paul Lambert még a Premier League-idény indulása előtt, egy hete Christian Bentekéről.

A huszonkét éves csatár azóta a nyitófordulóban két gólt rúgott az Arsenalnak, csapata egyik legjobbja volt, szerda este a José Mourinho irányította Chelsea-nek talált be, nem is akárhogy. Olyan gyorsan vette át a labdát, és lőtte ki a rövid alsót hajszálpontosan, hogy védője, John Terry pislogni sem tudott.

A Chelsea végül 2-1-re megnyerte a bajnokit, de a lefújás után José Mourinho, a nyertes tréner is a fiatal csatárról beszélt.

Goal Benteke | Chelsea vs Aston Villa 2-1 | 21-08-2013

„Van az Aston Villának egy különleges játékosa, különleges képességekkel, és ezt nagyon jól használja ki. Benteke nagy futballista, akit tökéletesen lehet alkalmazni egy bizonyos rendszerben."

Mielőtt Benteke berobbant az angol bajnokságba, évekig Belgiumban játszott, ide menekültek családjával a Mobutu-rezsimből, az egykori Zairéből (ma már Kongó). Apja katona volt, ő döntött úgy, hogy kimenekíti családját, köztük kétéves fiát a közelgő fegyveres konfliktus elől. Bentekének máig élnek rokonai az afrikai országban, akik nem tudtak velük tartani, ám ő maga soha nem ment vissza - mesélte a Daily Mailnek korábban.

Tizenhét évesen, a Genkben mutatkozott be profiként, majd ingázott csapatok között, amíg jött a nagy áttörés a 2011/12-es szezonban, amikor tizenhat gólt lőtt a Genkben. Az Aston Villa az átigazolási időszak utolsó pillanatában, kilencmillió euróért igazolta le múlt augusztus végén.

Huszonegy volt, berobbant az angol bajnokságba, egymás után lőtte a gólokat, miközben a Villának nem igazán volt jó szezonja, a csapat a tizenötödik helyen zárt, majdnem kiesett. Benteke tizenkilenc góllal mentette meg a klubot, csak Van Persie, Suarez és Bale szerzett nála többet a PL-idényben.

A remekül sikerült szezon után után azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kérte a klubtól, adják el, több nagycsapat érdeklődött, leginkább a Tottenham vitte volna. Végül Paul Lambertnek sikerült meggyőznie, hogy maradjon. "Beszéltem a fejével, és meggyőztem, hogy az a legjobb neki, ha nem megy sehova". Benteke új szerződést kapott, megduplázták a fizetését. A transzferszezonból viszont van még 10 nap, a Chelsea, a MU és az Arsenal is tudna mit kezdeni egy Benteke-kaliberű futballistával.

A belga válogatottban is egyre többet játszik a 190 centis, 82 kilós atléta, nemrég az Egyesült Államok elleni barátságoson duplázott. Minden esélye megvan arra, hogy jövőre a világbajnokságon is megmutassa, mit tud, a belgák hét meccs után veretlenül vezetik vb-selejtezőcsoportjukat a horvátok és a szerbek előtt.

Rovatok