Index Vakbarát Hírportál

Abramovics kiszáll az orosz fociból

2013. augusztus 29., csütörtök 10:17

A Forbes magazin szerint 2010 óta folyamatosan csökkentette az orosz labdarúgásra költött pénz mennyiségét Roman Abramovics, aki a Nemzeti Futball Akadémián (NFA) keresztül nagyjából 130 pályát épített Oroszországban 200 millió dollárért. A hírt, miszerint Abramovics nem támogatja tovább az NFA-t, egyik képviselője jelentette be, a lépést pedig azzal indokolta, hogy az akadémia elérte minden kitűzött célját.

A 2004-ben alapított NFA edzők képzését is finanszírozta, de utánpótláskorú játékosoknak is szervezett táborokat, illetve külföldi utakat európai élcsapatokhoz. Abramovics fizette 2005-2010 között az orosz válogatott szövetségi kapitányának a fizetését, köztük Guus Hiddinkét is, aki az orosz milliárdos kérésére ült le a válogatott kispadjára, és 2006-2010 között évi 7 millió dollárt keresett.

Hiddink azért távozott, mert az oroszok nem jutottak ki a dél-afrikai világbajnokságra 2010-ben, ezután a Gazprom vette át az Orosz Labdarúgó Szövetség fenntartását a Chelsea-tulajdonostól.

Abramovics 2003 júniusában vásárolta meg a Chelsea-t, majd 2004 márciusában az ő tulajdonában levő Sibneft lett az orosz CSZKA Moszkva főszponzora. Három év alatt 41,3 millió eurót adott a csapatnak.

Abramovics bejelentése rövid időn belül a második pofon az orosz futballnak, nemrég Szulejman Kerimov, az Anzsi Mahacskala tulajdonosa jelentette be, hogy jelentősen csökkenti a dagesztáni klub költségvetését.

Rovatok