Index Vakbarát Hírportál

Románia leckét ad európai viselkedésből

2013. szeptember 4., szerda 13:55

Victor Ponta román miniszterelnök felhívást intézett hazája futballszurkolóihoz, hogy a Románia-Magyarország világbajnoki selejtezőn adjanak leckét európai viselkedésmódból, és reményét fejezte ki, hogy nem lesznek sovén és idegengyűlölő megnyilvánulások a pénteki meccsen.

Ponta a kormányülésen, annak első, a sajtónyilvános részében beszélt a mérkőzésről, amelyet Bukarestben, a National Arénában rendeznek.

A kormányfő szerint a román rendőrség és csendőrség készen áll, hogy a találkozóra a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, törvényes és normális keretek között kerüljön sor.

A miniszterelnök kérte: azok, akik elmennek a meccsre vagy csak a televízión keresztül nézik, mutassák meg, hogy Románia európai, toleráns, korszerű és nyitott szemléletű ország, hiszen - mint megjegyezte - a szurkolók sportszerű magatartásából Románia sokat nyerhet.

Reményét fejezte ki, hogy nem lesznek sovén és idegengyűlölő megnyilvánulások, és bízik abban, hogy "Románia leckét ad másoknak, akik így viselkednek vele szemben" - mondta Ponta.

A Románia-Magyarország pénteken 20.00-kor kezdődik. A bukaresti mérkőzés meghatározó lesz a pótselejtezőt érő második hely szempontjából, Magyarország egy ponttal előzi meg Romániát.

Jenei Imre a románokra tippel

Jenei Imre volt román és magyar szövetségi kapitány kiegyensúlyozott mérkőzésre, parázs hangulatra és román győzelemre számít. A 76 éves szakember nagyon kiélezett mérkőzésre számít, hiszen mindkét válogatott szeretné megszerezni a csoportban a pótselejtezőt érő második helyet. Jenei szerint a románoknak a meccsre kilátogató 50 ezer néző ad majd olyan pluszt, amely szükséges a győzelemhez. A kérdésre, hogy román győzelemre számít-e, elmondta: "otthon játszanak, a hazai pálya 50 ezer néző előtt erősen tudja befolyásolni a játékot". Nagyon sokat számít, hogy milyen napot fognak ki a csapatok, hiszen az erőviszonyokat tekintve kiegyensúlyozott a két válogatott, talán a románok egy kicsit technikásabbak. Fontos lesz az első negyedóra, ugyanis a hazai támadások ekkor még a közönség adta lendületből is építkeznek, de ha a románok ezt nem tudják meglovagolni, akkor akár ellenük is fordulhatnak a nézők. A magyar válogatott védelme jelenleg nem a legmagabiztosabb, de Victor Piturca román szövetségi kapitány sem számíthat leggólerősebb csatáraira, így improvizálnia kell - olvasható a maszol.ro-n. 

Rovatok