Index Vakbarát Hírportál

Mélyebbre tolt lelkileg a gól, mint szabadna

2013. szeptember 6., péntek 23:03

Magyarország története legsúlyosabb vereségét szenvedte el Bukarestben (3-0), amivel kevés esélye maradt a világbajnoki selejtezőcsoport második helyének megszerzésére.

„Sajnos nem tudtuk megvalósítani, amire készültünk, ehhez kellett egy súlyos egyéni hibából kapott gól az elején, de a román válogatott megérdemelten, minden csapatrészében felülmúlt bennünket. Súlyos a vereség, gratulálunk nekik” - kezdte értékelését Egervári Sándor szövetségi kapitány.

„Lényegesen jobban játszottak, mint Budapesten, pedig ugyanazok a játékosok voltak. A mieink pedig gyengébben, mint márciusban” - tette hozzá.

„Nem szeretném, ha bármit is mondok, az magyarázkodásnak tűnne, az okokat talán korai is lenne kibontani ilyen kevés idővel utána. Túl azon, hogy ilyen hangulatban jó néhány játékos nem lépett még pályára, sajnos megzavarta őket. Lélektanilag nagyon mélyre tolta a csapatot a gól, mélyebbre, mint kellett volna. Nem a román csapat játéka lepett meg, sokkal inkább a sajátomé” - jelentette ki.

Guzmicsot nem először állította be, 3-4 meccsel válogatottsággal rendelkezik, a kényszerűség vitte rá Mészáros és Juhász sérülése miatt. Korcsmár cseréjét a meccs alakulása hozta, megpróbáltak utána építkezni, ezért állt be a támadásokhoz sokkal inkább értő Hajnal.

„Sajnálom a szurkolókat, a csalódottságukat. Fontos lenne kijavítani ezt a hibát, ha az észtek ellen egyáltalán ki lehet. Nehéz négy nap múlva felállni, de hiszek ebben. A második helyhez már egy nagy bravúr kell” - utalt az amszterdami meccsre, ami októberben jön. (Az észtek a hatperces hosszabbításban kapott góllal játszottak 2-2-t a hollandokkal Tallinnban.)

Egervári nem értett azzal, hogy az elmúlt három év eredményeit aláássa ez a vereség, és jottányit sem lépett előre válogatottja. „Az elmúlt három évet megkérdőjelezni nem szabad, aki ezt teszi, nem tájékozott.”

Nem titkolta csalódottságát Dzsudzsák Balázs, a válogatott csapatkapitánya sem: „Szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy ennyien eljöttek és így buzdították a csapatot. Nagyon nagy csalódást okoztunk nekik, nem tudom, hogyan fogjuk kárpótolni őket, de azon leszünk, hogy egy picit szépítsünk majd ezen a dolgon. Ugyanakkor tudom, hogy ezt nem lehet, hiszen nekik ez volt a mindent vagy semmit mérkőzés, hogy ha utolsók vagyunk a csoportban, de itt nyerünk, akkor is náluk olyan, mintha továbbjutottunk volna. Itt csalódások sora ért most bennünket."

A Dinamo Moszkva szélsője elmondta: sok egyéni hiba volt a mérkőzésen, szerkezetileg is "úton voltak" a játékosok, túl nagy területet hagytak a románoknak, amit ők ki is használtak. Ugyanakkor ő is elmondta, hogy a második percben kapott gól sokkolta, ezzel pedig "embereket lehet elveszteni".

„Most vállalnunk kell mindenféle támadást, és csöndben kell maradnunk, mert amit mondanak, arra nincs válasz" - mondta Dzsudzsák, aki újságírói kérdésre hozzátette, nem lenne meglepődve, ha az észtek elleni keddi meccsen alig lenne néző a Puskás Ferenc Stadionban. A vb-selejtezők hátralevő részével kapcsolatban elmondta, a kötelező mérkőzéseket - Észtország és Andorra ellen - hozni kell, ráadásul most már Hollandiából is el kellene hozni egy pontot.

A második percben hatalmasat hibázó Guzmics Richárd szintén nehezen talált szavakat: „Nagyon nagyot hibáztam, sajnos, nem tudom semmissé tenni. Azt beszéltük meg, hogy az első percekben próbáljuk meg átívelni a középpályájukat, ezt akartam tenni, de belsővel rosszul találtam el, ha bárhogy máshogy belerúgok egy jó nagyot, és kimegy a stadionból, az sem baj. Sajnos rosszul találtam el, ez pedig döntően befolyásolta a mérkőzést."

Románia-Magyarország 3-0

Meglepetésre Korcsmár Zsolt ezúttal a középpályán kapott lehetőséget, ám mivel a hazaiak a 31. percben már két góllal vezettek, Egervári  Sándor taktikai okok miatt lecserélte a játékost, aki sárga lapjai miatt nem szerepelhet majd kedden az észtek ellen. „Taktikai lépés volt, amit elfogadtam. Sok volt a sérültünk, a szakmai stáb pedig így látta a legjobbnak, sajnálom, mert maradt még bennem, úgy érzem, jobb teljesítményre lettem volna képes. Nagyon csalódottak vagyunk, de szeretnénk ezt a kéthetes időszakot egy keddi győzelemmel zárni."

A magyar válogatott hét fordulót után a harmadik a D csoportban, két ponttal lemaradva a román csapat mögött. A románok kedden a törököket, a magyarok az észteket fogadják, akik közel álltak pénteken a bravúrhoz, hazai pályán a hollandok ellen értek el 2-2-t úgy, hogy a vendégek az utolsó pillanatban egyenlítettek.

Rovatok