Index Vakbarát Hírportál

Mi dönti el a magyar-románt?

2013. szeptember 6., péntek 16:52

Sokak élete meccse lesz a mindjárt kezdődő Románia–Magyarország vb-selejtező futballmérkőzés. Az ellenséges hangulat ellenére a magyaroknak higgadtnak, türelmesnek, megfontoltnak kell maradniuk Bukarestben. Az eddig erőn fölül szereplő magyar válogatott bravúrra készül, megcélozhatja a 2014-es brazíliai világbajnokságot.

Mindkét válogatott, de megkockáztatjuk, mind a két ország: Magyarország és Románia is a 2014-es brazíliai világbajnokságról álmodozik, de erre a jelek szerint csak egyiknek lehet komolyabb esélye. Persze ha úgy alakulnak az eredmények, akár még a törökök is befuthatnak a pótselejtezőt jelentő második helyre. Minden a pótselejtezőn dől el, ahol a csoportunk másodikja játszik Brazíliáért egy másik csoport másodikjával.

Vissza a pénteki meccsre: a bukaresti román–magyar meccs jelentősen befolyásolhatja a továbbjutást. Ha döntetlennel végződik, akkor a magyar válogatott egy pont előnnyel várja a következő, keddi kört, amikor az észtek ellen játszik a Puskás Stadionban. Az észtek ellen a magyarok az esélyesek, de figyelni kell arra, hogy mire mennek a románok a kapitányt váltó – és ezáltal megerősödött – törökökkel Bukarestben. Összeszedtünk pár érdekességet.

Mit kell megmutatniuk a magyaroknak?

Elsősorban jó lenne viszontlátni, hogy ezek a játékosok nem rettennek meg a várhatóan igen ellenséges hangulatban, hiszen jó néhányszor játszottak már ilyen közegben. Jó lenne látni, hogy akik még nem – elsősorban az itthon játszók –, azokat a rutinosabbak majd magukkal ragadják, hogy ne bizonytalanodjanak el a labda környékén.

A hangulat 1999-ben és 2001-ben is megfogta a mieinket, mindkétszer gyors gólt kaptunk egy sokkal jobb román csapattól. A zavar jelei igen szembetűnőek voltak: a védelem összevissza rohangált, nem tudta elrúgni a labdát, jó néhányan alig álltak a lábukon, még a vagánynak gondolt Sebők, Mátyus, Korsós is. És akárhogy fogadkoztak is, 2001-ben ugyanúgy gyors gól jött, csak nem a második, hanem az ötödik percben.

Korukból adódóan két magyar válogatott futballista, Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám könnyebben megbirkózik a román meccsbe keveredő nemzeti érzülettel, ráadásul 50-60 ezer ember előtt már máskor is léptek pályára, így kevésbé fogják őket befolyásolni a körülmények.

Mire elég a közönség?

Még ha a románok hirtelen nem is fognak megtanulni jobban futballozni a péntek esti kilencven percre, az ötvenezer fanatikus szurkoló különleges erőt ad nekik.

Amihez viszont a szurkolás sem lesz elég, az a csapatjátékuk, ami nem lesz gördülékenyebb, de a felfokozott hangulatban előfordulhat, hogy meg mernek csinálni egy olyan cselt vagy egy olyan elfutást a szélen, amit egyébként nem, és a magyaroknál megeshet, ilyen hangulatban kevésbé mernek vállalkozni.

Korcsmár viszont arra utalt, hogy az ellenségeskedés energiát szabadíthat fel.

Miért kerültek mélyre a románok?

Piturca, a román kapitány megosztó személyisége nem segítette, hogy erősebb legyen a válogatottjuk. Arról lehet hallani, hogy a csapaton belül vannak, akik Mutu-pártiak, illetve akik Mutu-ellenesek (Mutu nem játszik a román válogatottban, holott az utóbbi évtized legtöbbre tartott román labdarúgója).

További problémájuk, hogy visszaesett az utánpótlás-nevelés, a sok külföldi megjelenését a topcsapatoknál kifejezetten károsnak tartják. A magyar és a román futball abszolút eltérő pályán mozgott. Amikor mi a múltban kijutottunk a vb-kre, akkor ők nem. 1970-ig hiányoztak, akkor kimentek, de a magyarokat a csehszlovákok elintézték.

84-ben ők voltak ott az Eb-n, 86-ban mi a vb-n, majd utána mi eltűntünk, ők feljöttek, de a nagy 94-es generáció (Hagi, Popescu, Raducioiu) felfutása után már csak kétszer emelkedtek ki. A 98-as vb-n és 2000-es Eb-n továbbmentek a csoportból, utána már nem.

A klubfocijuk messze jobb a magyarnál. A Steaua 2006-ban a négyben volt az Európa Ligában, tavaly pedig a későbbi győztes Chelsea-t legyőzték a negyeddöntőben. Igaz, a visszavágón kikaptak Londonban.

Az UEFA országrangsorában, amit a klubok szereplése alapján állít össze, a románok a 14., a magyarok a 28. helyen állnak. A világranglistán ehhez képest a magyar válogatott áll előkelőbb helyen: a magyarok a 31.-ek, a románok kettővel mögöttük állnak.

A román visszaesés abban is kimutatható, hogy a BL-ben nincs számottevő légiósuk. Korábban Ilie BL-döntőt játszott, Chivu pedig meg is nyerte a trófeát, addig a BL történetében magyar játékos (Hrutka János, Fehér Csaba) csak negyeddöntőig jutott.

Erő felett szerepel-e a magyar válogatott?

A magyar klubcsapatok az idei kupaszezon legelején, már augusztusra kiestek a nemzetközi kupákból, ráadásul nem is erősebb csapatok búcsúztatták őket.

Az UEFA-együttható szerint az 53 tagállamból hatot előztünk meg, a futballban marginális Liechtenstein is elénk került.

Szalai Ádámon és Gera Zoltánon kívül a fontosabb nyugat-európai futballbajnokságokban sem játszanak már magyar légiósok. Ilyenre nem igazán volt példa az utóbbi öt-tíz évben. Bár tegyük gyorsan hozzá, hogy legalább Vanczák vagy Varga játszik a csapatában, igaz Svájcban, valamint az angol kettőben.

Két román klubcsapat azonban még mindig áll: a Steaua a legerősebb versenyben, a Bajnokok Ligájában, a Pandurii az Európa Ligában főtáblára jutott.

Mi a baj a román válogatottal?

Elsősorban a védelme, amely már három büntetőt kapott a sorozatban, és hét rögzített helyzetből (szabadrúgás után) is gólt kapott. A magyarok kettőt.

Vannak olyan posztjai a románoknak, amelyekre több játékos is bevethető, főleg a középpályán, vannak viszont hiányposztok, ami a régi román válogatottnál elképzelhetetlen lett volna, például a védelemben. A csatáruk Marica, aki annak ellenére kezdő lehet, hogy nincs csapata. Igaz, a hírek szerint fizet a csapatba kerülésért a kapitánynak.

A román futballisták legjava nem játszik csapataikban, klasszisuk pedig nincs.

A szabad labdák megszerzésében a második helyért harcoló válogatottak közül ők a harmadikok, vagyis nem igazán szervezettek. A támadások megakasztásában sem a legjobbak, de az építkezéssel is vannak gondjaik.

Mi a baj a magyar válogatottal?

Tudatosan felépített támadásból legutóbb a török válogatott 3-1-es legyőzésekor lőtt gólt a magyar csapat. Nem kidolgozott akciókból (például ilyen egy szöglet) az elmúlt 11 hónap hat válogatott meccsén szerzett gólt.

A norvégok ellen 0-2 volt Magyarországon, a románoknak szabadrúgásból és büntetőből talált be, a törökök ellen bedobás után lőtt gólokat a csapat, amely Kuvaitot Vanczák fejesével verte, a csehek ellen Dzsudzsák büntetője ért döntetlent. A magyar válogatott féloldalas, inkább balról veszélyes, mint jobbról.

Az elmúlt 11 hónapban nem nyertünk.

A románok a legutóbbi hat meccsükön megverték a belgákat (2-1), az ausztrálokat (3-2) és Trinidadot (4-0). A hollandoktól simán kikaptak, a magyarokkal és szlovákokkal játszottak döntetlent.

Elemzés

Amennyiben részletesen érdekli a két válogatott összehasonlítása, ezen a linken alapos elemzést talál a kérdésről.

Mit mutatnak a számok?

A magyar válogatott labdabirtoklása rendszeresen visszaesett az utolsó negyedórában az eddigi selejtezőkön, mindössze 38 százalék az ellenfélhez viszonyítva. Több oka van ennek, átálltak az egycsatáros játékra, mentálisan föléjük kerekedik az ellenfél.

Hajnal Tamás, a magyar csapat irányítójának négy saját térfeles labdavesztése is kiugróan rossz adat, hiszen sokkal könnyebb úgy támadni, ha az ellenfél a kapuhoz közel szerzi meg.

Statisztika

Amennyiben részletesen érdekli a magyar, a román és a török válogatott játékának statisztikája, ezen a linken alapos elemzést talál a kérdésről.

Mit mutatnak még a számok?

1958 óta nem volt magyar győzelem Bukarestben, azaz nem nyerni szoktunk a román fővárosba menni, de az első, márciusi meccs tapasztalatai alapján elmondhatjuk, ennek a csapatnak most lényegesen nagyobb esélye van a jó szereplésre, mint a 99-esnek vagy 2001-esnek. Az esély persze egy pillanat alatt elillanhat, ha megint jön egy gyors gól az elején.

Nézzünk egy kis matekot

Péntek estére 100 százalékosan semmiképp sem dőlhet el, hogy valamelyik válogatott kiesik a vb-esélykért folytatott küzdelemben. Ha a magyar csapat nyerne, az észtek ellen is lendületet kaphatna. A szeptemberben megszerezhető hat ponttal szinte kizárt, hogy ne kerüljön a csoport második helyére a magyar válogatott.

Az eddigi sorozatban eddig csak egy bravúrja volt a csapatnak, a törökök legyőzése (3-1), és az elején úgy számoltunk, a második helyhez legalább kettő kell. Végső soron egy isztambuli és egy bukaresti pont együtt bravúros eredménynek tekinthető.

A hátralévő négy csoportmeccsen hét megszerzett ponttal jó esély van a második helyre, kivéve, ha a törökök nem szereznek tizenkettőt, illetve a románok nyolcat vagy kilencet.

Adatok, meccsek

Az állás:

1. Hollandia 18 pont, 2 MAGYARORSZÁG 11 pont, 3. Románia 10 pont, 4. Törökország 7 pont, 5. Észtország 6 pont, 6. Andorra 0.
A hátralévő meccsek, az időpontok mindenhol ugyanazok:


Magyarország: Románia (i, szept. 6), Észtország (o, szept. 10.) Hollandia (i, okt. 11) Andorra (o, okt. 15.)
Románia: Magyarország (o), Törökország (o), Andorra (i) Észtország (o)
Törökország: Andorra (o), Románia (i), Észtország (i) Hollandia (o)

Milyen folyamatok gyorsulhatnak fel a meccs után?

A magyar futball sajátossága, hogy a klubcsapatok és a válogatott nem egyszerre szoktak összeomlani. A magyar futball eddig valahogy mindig megússza, és amikor már azt hihetnénk, hogy ennek így semmi értelme, jön egy váratlan eredmény, ami hitet és lelkesedést ad.

Felmerülhet a kapitánykérdés, hogy Egervári Sándor marad-e a székében.

Piturcának rögtön jöhet a B terv, a törökök legyőzése egy esetleges döntetlen vagy vereség után. Ha ő csak egy pontot szerez a két meccsen, szinte biztosan kirúgják, de ha nem nyernek legalább egyszer, akkor sem biztos, hogy tovább folytathatja. Ha viszont lesz négy pontjuk, nyilván ő vezeti a pótselejtezőre a csapatát, és mindenben igaza lesz, pajzsra emelik.

Mit mutat a posztonkénti összevetés?

Ezt a két felállást vettük alapnak

Tatarasanu – Matel, Gaman, Goian, Rat – Bourceanu, Pintilii – Torje, Maxim, Tanase - Stancu

Bogdán – Vanczák, Korcsmár, Guzmics, Kádár – Varga, Elek – Koman, Hajnal, Dzsudzsák, Szalai.

Ebből felénk billen a mérleg a kapuban, Vanczáknál, Vargánál, Dzsudzsáknál és Szalainál, vagyis 6-5 oda, ami hűen érzékelteti, mennyire két egyforma csapatról van szó.

Nálunk a padról Böde szállhat be, vagy Németh, a szélre Lovrencsics hozhat sebességet, és akár egy nagy lövést is, ha hátrányban vagyunk. A kispadon egyik oldalnak sincs igazán kreatív futballistája, bár a románoknál Marica a padról beszállva is veszélyes lehet.

Mi döntheti el a meccset?

A Hajnal–Vanczák-kapcsolat gólt hozott a Puskás Stadionban, veszélyes helyzetet teremtett Isztambulban, ismét gólt hozott Kuvait ellen. Vanczák a csehek ellen is az egyik legveszélyesebb emberünk volt, az ő érkezéseitől nagyon sok függ. Ha Hajnal ismét meg tudja találni a labdákkal a tizenhatoson belül, nagyon fontos tényező lehet.

A Dzsudzsák–Szalai-kapcsolat is sorsdöntő lehet, hiszen a Dinamo szélsője szinte biztosan el fog futni a szélen, és pontosan tudja középre adni, Szalai fejére vagy lábára, akkor ismét gól lehet. Szalai tele van önbizalommal, és remekül, igen veszélyesen érkezik a kapu elé. Rég lőtt gólt a válogatottban, most megszakadhat rossz sorozata.

Váratlan távoli lövéseink is lehetnek, és nagyon bízunk benne, hogy Koman is fel fog tűnni a jobb oldalon.

A másik oldalon sok múlik Maxim formájától, képes-e kiszolgálni társait. Torje sebessége zavarba hozhatja Kádárt, ezért az ő oldalán ki kell segítenie Dzsudzsáknak vagy akár Eleknek is.

Tanase Vanczákkal fog nagyot vívni, a két steauás ütköző középpályás nagy szlalomokra is képes, a Legia védői is tapasztalhatták ezt. A megállításuk is fontos feladat, Varga és Elek kaphatja ezt a megbízatást. Ahogy eggyel fentebb utaltunk rá, nagy lutri Marica formája, de ő meccset befolyásoló erő lehet.

A mérkőzést pénteken nyolc órától az Indexen online követheti.

Rovatok