Index Vakbarát Hírportál

Amerikában is téma a román-magyar

2013. szeptember 6., péntek 13:17

Főként a magyar félre fókuszál a New York Times a román-magyar vb-selejtezőről szóló terjedelmes cikkében, kitérve a radikális jobboldal megerősödésére.

Az amerikai napilap kitüntetett figyelmet szentel a magyar labdarúgásban tapasztalható rasszizmusnak és idegengyűlöletnek, kiemelve, hogy az augusztusi, csehek elleni barátságos mérkőzés előtt az MLSZ 1,2 millió forintnyi büntetést osztott ki a csapatoknak a szurkolók viselkedése miatt. Megemlítik azt is, hogy a Románia elleni első vb-selejtezőt zárt kapuk mögött játszottuk az Izrael elleni mérkőzésen tapasztalt rasszista megnyilvánulások miatt.

A két szurkolótábor közötti meglehetősen felfokozott hangulat hátterében a kettős állampolgárságról szóló törvényt, a trianoni békeszerződés miatt elvett területeket és a magyar radikális jobboldal megerősödését látják, de a mérkőzés a hazai szélsőséges szurkolók számára is remek lehetőség arra, hogy hangot adjanak nézeteiknek.

Magát a mérkőzést mindkét csapat szempontjából sorsdöntőnek látja az amerikai lap, mely kiemeli, hogy válogatottunk utoljára 1986-ban szerepelt nemzetközi tornán, amikor a keretünk jelentős része még meg sem született.

Rovatok