Index Vakbarát Hírportál

Az észtek már buktattak magyar kapitányt

2013. szeptember 10., kedd 12:52

Ha már pénteken nem sikerült egy tűzzel, valamint hittel játszó, a kiabálástól nem lebénuló csapatot pályára küldeni Egervári Sándornak, most itt az újabb szép lehetőség: négy nap alatt fel kell dolgozni a súlyos kudarcot, és a kapitánynak egy tűzzel játszó, a hangulattól nem lebénuló csapatot kell pályára küldenie kedd este a Puskásban, Észtország ellen.

A bukaresti kudarcot, a lélektelenséget nem lehet semmissé tenni, de most több okból is nyernünk kellene.

1, Rögtön 14 pontunk lehetne, Andorra legyőzésével pedig 17, a hollandok elleni siker nélkül biztosan nem érjük el az előző sorozatban szerzett 19 pontot, de legalább megpróbálunk a közelében maradni. Nem utolsósorban a harmadik helyen, ami legutóbb megvolt, de ha nem nyerünk, még a harmadik hely is veszélybe kerül. (Ezt még sokszor fogjuk emlegetni, amikor az előrelépésről szó lesz.)

2, A következő Európa-bajnokságra már 24 csapat jut ki, jó lenne nem most kezdeni a mélyrepülést, megőrizni kedvező ranglistás pozíciónkat, és a sorsolást a harmadik kalapból várni. Vagyis a 27 legjobb közé illene kerülni – egyelőre nem tudni, kilenc vagy tíz csoportba osztják-e a tagállamokat –, mert igazából az a komoly esély, és 30 év után 2016-ban már jó lenne ott lenni egy nagy tornán. A sorsolás jövő februárban van, de a kiemelést már korábban nyilvánosságra hozzák. Egyelőre jól állunk, de egy váratlan negatív széria súlyos károkat okozhat.

3, Egervári sorsa a tét kedd este, és az észtek Gellei Imre korszakát lezárták 2003-ban, amikor iszonyú kevés néző előtt 1-0-ra nyertek az Üllői úton. Pedig akkor reálisabb volt az esély a pótselejtezőre, hiszen a szeptemberi, rigai selejtezőt kellett volna csak megnyerni. Nem sikerült, 3-1-re nyertek a lettek, az is látszatesély maradt. Ha Egervári és a csapat kapcsolata elfárad, ha rosszul válogatta össze a keretet, akkor annak már most is jelei mutatkoznak.

4, Sokszor emlegették már Bukarestben is a játékosok a szurkolók kárpótlását. Ám mivel ők leginkább pótselejtezőre vágyakoztak, egy fölényes győzelem csak arra jó, hogy bebizonyítsuk, nagy pofon után is képes elfogadható játékkal hozni a kötelezőt a válogatott. Ami persze jó jel a hátralévő meccsekre éppúgy, mint 2016-ra.

A csapaton biztosan lesznek változtatások, Varga József sérülése miatt nem tud játszani, Korcsmár eltiltott, a szombathelyi Guzmicsról pedig nem tudni, lelkileg milyen állapotban van, miután másfél perc után gólpasszt adott az ellenfélnek Bukarestben.

Az észtek ugyan nem tudták legyőzni a hollandokat pénteken, de jó hangulatban érkeznek, bár könnyen elképzelhető, hogy sokat kivett belőlük a 2-2-es döntetlen a 2010-es vb-ezüstérmessel szemben. Az iksz is bravúr persze, eddig csak ők vettek el pontot Sneijderéktől, úgy tűnik, nem véletlenül voltak Eb-pótselejtezősek legutóbb.

Az állás és a program

1. Hollandia      7  6  1  -   22- 4   19 pont

2. Románia        7  4  1  2   13-10   13 
3. Magyarország   7  3  2  2   13-11   11 
4. Törökország    7  3  1  3   12- 7   10 
5. Észtország 7  2  1  4    5-11    7 
6. Andorra        7  -  -  7    0-22    0
szeptember 10: Magyarország-Észtország, Románia-Törökország, Andorra-Hollandia
október 11.: Észtország -Törökország, Hollandia-Magyarország, Andorra-Románia
október 15.: Románia-Észtország,Törökország-Hollandia, Magyarország-Andorra

Rovatok