Index Vakbarát Hírportál

Itt a 442 millió eurós válogatott

2013. szeptember 13., péntek 00:01

442 millió euróba kerülne a nyári átigazolási időszak legdrágább játékosaiból álló álomcsapat, amelyet klasszikus 4-4-2-es felállással küldünk pályára. Ez az összeg több, mint amit a teljes olasz, spanyol, vagy akár a francia első osztály csapatai költöttek a nyáron, egyedül az Premier League klubjai mentek ezen összeg fölé.

Jól látható a trend, hogy a klubok a legnagyobb összegeket a jövő tehetségeire áldozzák, hiszen ebbe a tizenegybe mindössze három 25 évnél idősebb játékos fért be, de az ötven legdrágább között is csak 20 ilyen van.

A csapatok nem robbantottak bankot a kapusokért, a legdrágább a 25 éves Simon Mignolet volt, akiért 10,6 millió eurót adott a Liverpool a Sunderlandnek, a belga azonban eddig meg is dolgozott az összegért, hiszen három bajnokin egy gólt sem kapott. A védelem legtöbb tagjára sem áldoztak rekordösszegeket, a 19 éves brazil Marquinhosba fektetett legtöbbet a PSG a maga 31,4 milliójával.

A francia bajnok új balhátvédjével is szerepel listán, a 20 éves Lucas Digne 15 millióba került, de a Liverpool is duplázott, az utolsó napon megszerzett, 23 éves Mamadou Sakho ugyanis 19 millióval a második legdrágább belső védő. Úgy tűnik, hogy a jobbhátvédekkel minden európai topcsapat tökéletesen meg van elégedve, a legdrágább transzfer ugyanis ezen a poszton Daniel Carvajalé volt, akit 6,5 milliós visszavásárlási opciójával szerzett vissza a Real Madrid a Leverkusentől.

A középpályán viszont elkezdődött a mérhetetlen költekezés. A Manchester City 40 milliót adott a Sahtar Donyecknek (28 éves) Fernandinhóért, amivel a legdrágább nyári igazolása lett a 116 milliót költő csapatnak.

Társa a képzeletbeli csapatban az utolsó percekben 50 millióért elkelt 24 éves Mesut Özil, míg a két szélen a átigazolási rekorder szintén 24 éves Gareth Bale (100 millió) és a Portóból a Monacóba váltó 22 éves James Rodriguez (45 millió) játszhatna. A csatársort a PSG és a Monaco adja, Edinson Cavani 64,5 (26 éves), míg Radamel Falcao (27 éves) 60 millióba került.

Ebbe a kezdőbe olyan játékosok nem kerültek be, mint Neymar a 57 milliójával, a Real Madridból 37-ért eladott Higuain, az ugyanennyiért a Bayernbe kerülő Mario Götze, a Real 39 milliós középpályása, Asier Illarramendi, a Chelsea nagy fogása, Willian (35,5), vagy akár a hosszas huzavona után a Manchester Unitedbe kerülő Marouane Fellaini (32,4).

A legnagyobb profittal a brazil első osztály zárhatott, melynek csapatai 185,5 milliós pluszt termeltek, de a holland (111) és a spanyol topliga (101,5) is komoly bevételre tett szert. Ráadásul utóbbi úgy tette ezt, hogy a harmadik legtöbbet költött.

A Premier League csapatai a rekordkiadásokkal majdnem 500 millió eurós hiányt halmoztak fel, a franciák a Monaco és a PSG párosnak köszönhetően 150 milliót vesztettek, míg a törökök, az ukránok és a Bundesliga csapatai is 50-60 millió eurós mínusszal értek a nyár végére.

A csapatok közül a legtöbbet a Real Madrid (181,5 millió) áldozta új játékosokra, de a Monaco, a Tottenham, a Manchester City és a PSG is 100 milliónál többet invesztált az idei keretbe a nyáron. A legtöbb bevételhez a széthulló Anzsi jutott majdnem 134 millióval, mögöttük a vételi oldalon is jól szereplő Tottenham és Real Madrid, majd a Roma és a Sevilla következik.

A tavalyi Bajnokok Ligája elődöntőjének résztvevői is a fiatalokra áldoztak. A Real Madrid, Barcelona, Dortmund, Bayern München négyes által elköltött 363 millió euróból vett játékosok közül a 25 éves Sokratis a legidősebb.

A nyári átigazolási időszakban a FIFA közleménye szerint összesen 10 454 játékos váltott csapatot, a legtöbben, 132-en, Portugáliából mentek Brazíliába. Az összes transzfer együttes összege 3,367 milliárd dollár volt.

A cikkben a transfermarkt.de szakportál adatai szerepelnek.

Rovatok