Index Vakbarát Hírportál

Ennyi pénzből már BL-t is lehet venni?

2013. szeptember 17., kedd 15:34 | aznap frissítve

Kedd este a címvédő Bayern München, a Real Madrid, a Manchester United, a PSG és a Juventus is elkezdi az idei Bajnokok Ligája-idény csoportmeccseit, egy olyan nyár után, ami az elmúlt évek elszabadult költekezésit is felülmúlta, így még több esélyessel indul a sorozat. Szalai Ádámék a Chelsea-vel harcolnak majd.

Guardiola tudja, nehéz lesz

A címvédő Bayern München új vezetőedzővel kezdi meg a sorozatot, Pep Guardiolának jól sikerült az első komoly nemzetközi meccse, az európai Szuperkupa döntőjében tizenegyesekkel verték a José Mourinho által irányított Chelsea-t.

Most könnyebb meccs vár rájuk az orosz CSZKA Moszkva ellen hazai pályán, viszont több sérültje van Guardiolának. Elsősorban a középpálya összeállításában lehetnek gondjai, ahol a legtöbbet kísérletezett a nyáron. Thiago, Javi Martinez, Götze és Schweinsteiger sem bevethető.

A Bayern a bajnokságban többször szenvedve, de hozta azt, amit vártak tőlük. Guardiola is tudja, a BL már más terep lesz. „Nagyon kedvelem a Bajnokok Ligáját, ugyanakkor a legnehezebb sorozat is, mert az idén nagyon sok esélyese van. Büszkén vállalom ezt a kihívást a csapatommal. A szezonban eddig főleg a második félidőkben ment jobban a játék nekünk" – nyilatkozta.

A Bayernnek várhatóan nem lesz nehéz dolga a csoportban, a már Manuel Pellegrini által irányított Manchester City lehet a legnagyobb riválisa, mellettük a CSZKA Moszkva és a cseh újonc Viktoria Plzen van még itt.

A százmilliós kérdés

A százmilliós Gareth Bale góllal mutatkozott be a Real Madridban a hétvégén a bajnokságban. A Villareal ellen 2-2-re végző csapatban Cristiano Ronaldóval együtt volt a pályán, a portugál sztár is gólt rúgott. Nagy fogás volt a Realnál Isco is, várhatóan mindhárman játszanak kedd este a Galatasaray otthonában.

A török sztárcsapattól nemcsak Drogba miatt kell tartani, otthon bárkivel meccsben vannak, tavaly, a negyedöntőben 3-2-re kaptak ki C. Ronaldóék, igaz így is továbbjutottak. A Galatát irányító Fatih Terim most is abban bízik, hogy a fanatikusok sokat segítenek majd a csapatnak.

Ancelotti arról beszélt, hogy a szezonban eddig mellőzött Iker Casillasra számít majd a Bajnokok Ligájában, mert a kapus nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, a bajnokságban Diego Lopez véd majd. A Bale-ezés most sem maradt el, mivel sokakat továbbra is azt tart izgalomban, mire mehet együtt a pályán a két legnagyobb sztár. „A Cristiano Ronaldo és Gareth Bale, valamint a Casillas és Lopez közötti rivalizálás nem probléma számunkra. Ez a világ egyik legnagyobb klubja, megszoktuk már az ilyen helyzeteket" – szögezte le Carlo Ancelotti.

A Galatasaray kemény ellenfél, de a Real legnagyobb riválisa az olasz bajnok Juventus lehet. A nyáron megszerezték Carlos Tévezt a Manchester Citytől, a csatár legutóbbi négy meccsén három gólt rúgott. A torinóiak a négyes leggyengébb csapatával, az FC Koppenhágával játszanak.

A Bajnokok Ligája csoportbeosztása

A csoport: Manchester United, Sahtar Donyeck, Bayer Leverkusen, Real Sociedad

B csoport: Real Madrid, Juventus, Galatasaray, Kobenhavn

C csoport: Benfica, Paris Saint-Germain, Olimpiakosz, Anderlecht

D csoport: Bayern München, CSZKA Moszkva, Manchester City, Viktoria Plzen

E csoport: Chelsea, Schalke 04, Basel, Steaua Bucuresti

F csoport: Arsenal, Olympique Marseille, Borussia Dortmund, Napoli

G csoport: Porto, Atletico Madrid, Zenit, Austria Wien

H csoport: Barcelona, Milan, Ajax, Celtic

Cavanival és Ibrával a BL-ért

A PSG már tavaly is bizonyította, komolyan gondolták, hogy rámennek a Bajnokok Ligája-győzelemre, a negyeddöntőben keményen megdolgozták a Barcelonát, de továbbjutniuk nem sikerült.

A csapat csak a kispadon gyengült, Ancelottit a francia Laurent Blanc váltotta, a támadósorba viszont megszerezték az egyik legjobb formában lévő támadót, az uruguayi Edinson Cavanit, 64 millió eurót adtak érte a Napolinak. Sokáig kérdés volt, Ibrahimovic marad-e a párizsiaknál, végül nem váltott, a két gólerős sztár azóta többször együtt játszott a bajnokságban.

A milliárdos csapat Megyeri Balázsék, a görög Olimpiakosz ellen kezd, a magyar kapus az idényben még nem védett. Blanc leszögezte, többet várnak az idén a BL-től. „Ha jobb szezont szeretnénk, akkor egyértelmű, el kell jutnunk valahogy az elődöntőig, ez nagyon nehéz feladat. Először azonban tovább kell mennünk a csoportból" – fogadkozott.

Nagy égés lenne, ha nem jutnának tovább, az Olimpiakosz mellett a Benficával és az Anderlechttel sorsolták össze őket. Francia győztese húsz éve nem volt a Bajnokok Ligájának, akkor a Marseille nyert. A franciáknál sok függ attól, Blanc mit tud kihozni a csapatból, Ancelotti már tavaly bizonyította, a kerettel nincs gond.

Élet Ferguson után

A Manchester Unitednél is ugyanaz a helyzet, mint a Bayernnél, a PSG-nél és a Barcelonánál: új edzővel kezdik meg az idényt, a visszavonult Alex Ferguson helyét David Moyes vette át, akinek nemzetközi kupameccseken alig van tapasztalata.

A United megtartotta Rooneyt, a középpályára harmincmillióért jött Fellaini, a klub azonban a nagy meccseken még nem tudott nyerni az idén. A Chelsea-vel ikszeltek, a Liverpooltól kikaptak. A BL-ben a német Leverkusen ellen nyitnak otthon. „Mindig is szerettem volna a Bajnokok Ligájában szerepelni, az Evertonnal igyekeztem is mindent megtenni, hogy ezt elérjük. Most itt van a nagy esélyem a Manchester Uniteddel, szeretném ezt kihasználni" – így várta Moyes a keddet, amikor végre bemutatkozhat a sorozatban.

Bármi is lesz az eredmény a Bundesligában az idén négy győzelemmel és egy vereséggel kezdő Leverkusen ellen, új korszakot kezdenek a Unitednél. Ez lesz a csapat első nemzetközi kupameccse 1985 óta, amit nem Alex Ferguson irányítása alatt játszanak.

A csoportban meglepetést a Real Sociedad okozhat, ők a francia Lyont ütötték el a BL-szerepléstől, mellettük Sahtar Donyecket sorsolták még ide, az ukránok tavaly a Chelsea-t megelőzve jutottak be a nyolcaddöntőbe, ahol a később döntős Dortmund izzadt meg ellenük.

Szalai első BL-szezonja kapásból Mourinho ellen

A magyar válogatott csatár Szalai Ádám sokat tett azért, hogy a Schalke a Bajnokok Ligájában játszon. A PAOK elleni BL-rájátszásban kétszer is betalált a görögöknek, így nyertek 3-2-re idegenben.

Huntelaar sérülése miatt Szalaira továbbra is nagy feladatok várnak. Legutóbbi két meccsét végigjátszotta a Schalkéban, ahol eddig két bajnoki gólja van. Szerdán este egy olyan BL-meccsel indítanak, ahol ők tűnnek az esélyesebbnek, a román Steaua Bukarest lesz a vendégük. „Szerdán jön az első BL-csoportmeccs. Nagyon várom már, hogy bemutatkozhassak" – írta a napokban Facebook-oldalára a magyar támadó.

A Debrecen BL-szereplése óta nem volt magyar gól a Bajnokok Ligájában, Szalai egy sztárcsapat ellen is megmutathatja majd magát, a csoportban a legerősebb csapat a José Mourinho által irányított Chelsea lesz, a Baselt húzták még ide, az angolok velük kezdenek.

Az egyik legjobb csoport lehet

A Napoli, a Borussia Dortmund, az Arsenal és a francia Marseille-t sorsolták össze az F csoportba, amely az egyik legkiélezettebb négyes lehet.

Az olasz bajnokságot vezető nápolyiak hamar elverték a Cavaniért kapott pénzt. Egy kisebb kontingens jött a Realból: Higuaín, Callejon és Albiol is hozzájuk igazolt, a csapatot pedig Rafa Benitez vette át, akivel eredményes támadófutballt játszanak. Idei tétmeccseiken legalább két gólt rúgtak, szerda este a legutóbb Bajnokok Ligája-döntős Borussia Dortmund ellen játszanak csoportrangadót.

A BVB-től elment ugyan Götze, csak néhány hetes vitatkozás után maradt Lewandowski, de a bajnokságot bombaformában kezdték. Mind az öt meccsüket megnyerték, tizenöt gólt szereztek, a Német Szuperkupa döntőjében a Bayernt verték 4-2-re.

Nagy a várakozás az Arsenalnál is, ahol az átigazolási piac utolsó napján szerezték meg a Real Madridtól a német válogatott Özilt, rekordpénzért igazolták, ötvenmillió eurót adtak érte a spanyoloknak. Arsene Wengernek pontos elképzelései vannak, miként hasznosítja majd a középpályást, sokan őrültségnek tartották, hogy ennyit áldoztak a játékosra.

Jöhet az újabb 90-10

A Barcelona és a Celtic a labdabirtoklási arányok miatt nehezen felejthető két meccset játszott egymással Bajnokok Ligája csoportkörében tavaly. Mindkét találkozót úgy hozták le Messiék, hogy szinte végig náluk volta a labda, az elsőt 90 százalékos labdabirtoklással zárták. A skótok otthon nyertek a katalánok ellen, idegenben csak a 94. percben kaptak ki, tovább is mentek a csoportból.

Az új edzőjével, Gerardo Martinóval induló Barcelonánál Neymarra első BL-es idénye vár, ő volt a nyár legnagyobb igazolása a klubnál. A csapatnak eddig nem voltak gondjai a bajnokságban, az Atletico Madriddal együtt minden meccsüket megnyerték.

Bécsben hosszú idő után rendeznek ismét Bajnokok Ligája-meccseket, az Atletico Madrid, a Porto és a Zenit is átnéz majd a szomszédba, azt viszont nehéz megjósolni, ki lehet a továbbjutó.

Bajnokok Ligája-csoportkör, 1. forduló

A keddi program:

A csoport:
Manchester United (angol)-Bayer Leverkusen (német) 20.45
Real Sociedad (spanyol)-Sahtar Donyeck (ukrán) 20.45
B csoport:
Galatasaray (török)-Real Madrid (spanyol) 20.45
FC Köbenhavn (dán)-Juventus (olasz) 20.45
C csoport:
Benfica (portugál)-Anderlecht (belga) 20.45
Olimpiakosz (görög) - Paris Saint-Germain (francia) 20.45
D csoport:
Bayern München (német)-CSZKA Moszkva (orosz) 20.45
Viktoria Plzen (cseh)-Manchester City (angol) 20.45

A szerdai program:

E csoport:
FC Schalke 04 (német)-Steaua Bucuresti (román) 20.45
Chelsea (angol)-FC Basel (svájci) 20.45
F csoport:
Olympigue Marseille (francia)-Arsenal (angol) 20.45
Napoli (olasz)-Borussia Dortmund (német) 20.45
G csoport:
Austria Wien (osztrák)-FC Porto (portugál) 20.45
Atlético Madrid (spanyol)-Zenit (orosz) 20.45
H csoport:
AC Milan (olasz)-Celtic (skót) 20.45
FC Barcelona (spanyol)-Ajax (holland) 20.45

Rovatok