Index Vakbarát Hírportál

A bíróság előtt a bundabotrány vádlottjai

2013. szeptember 18., szerda 12:12

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon lezajlott az első tárgyalási nap K. Zoltán és 16 társa ügyében, akiket labdarúgó-mérkőzések eredményének jogosulatlan befolyásolása miatt vesztegetéssel és kötelességszegéssel, magyarul bundázással vádolnak.

A bíróság most az egykori REAC-játékosokat, valamint A. Zoltán korábbi vezetőedzőt kérné számon, de K. Zoltán és L. Mátyás ügyvédei indítványt nyújtottak be a bundaügy különböző szálainak egyesítése érdekében. Összesen több szálon futnak a magyarországi bundabotránnyal kapcsolatos eljárások. K. és L. azt szeretnék, ha ez nem így lenne, hanem a négy szálat összevonnák, hogy egy nagy közös per kezdődjön.

A bíróság most mérlegeli ezt az indítványt, így a tárgyaláson érdemi rész nélkül zajlottak az események, ha ugyanis a bíróság elfogadja a vádlottak érvelését, akkor megszűnik a most szerdán kezdődött per.

Emiatt az első napon csak a vádismertetésre, a személyi adatok felvételére és a vádlottak megnyilatkoztatására került sor.

Miről is van szó?

Az első, már lezárult nyomozás után 45 terhelttel szemben 32 különböző mérkőzéssel kapcsolatban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) május 23-án.

Az ügyben érintett 45 vádlott között vannak korábbi és aktív futballisták, játékvezetők, klubtulajdonos, futballmenedzser és edző is. A vádiratban a manipulált meccsek között szerepel két utánpótlás- és egy felnőtt válogatott találkozó, 11 magyar, három finn, egy olasz első osztályú mérkőzés, két Magyar Kupa- és öt Ligakupa-összecsapás, négy magyar U19-es mérkőzés, két klubcsapatok közötti nemzetközi felkészülési mérkőzés, valamint egy megyei első osztályú találkozó.

A rákospalotai klub egykori játékosaira és edzőjére felfüggesztett börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért a Központi Nyomozó Főügyészség.

A bíró Keviczki István elmondta, hogy az egyesítés iránti kérelem elbírálásától függ ennek az eljárásnak a további menete. Ha folytatják ezt a szálat, akkor a következő tárgyalási napon a vádlottak meghallgatásával folytatódik a per.

A KNYF négy részre elkülönítve tette meg a vádemelést, melynek első része a REAC jogosulatlanul befolyásolt hét mérkőzését foglalja magában, ennek tárgyalása kezdődött meg szerdán a Fővárosi Törvényszéken. A REAC-cal kapcsolatos eljárásban K. Zoltánt és L. Mátyást "gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés vétségével", a csapat korábbi játékosait, S. Balázst, H. Gábort, K. Vincét, Cs. Gergő Attilát, E. Károlyt, K. Balázst, K. Andrást, V. Zoltán Pétert, S. Tamást, Ny. Krisztiánt, P. Tibor Lászlót, T. Gábort, F. Balázst és P. Olivért "gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel - egyes vádlottaknál üzletszerűen - elkövetett vesztegetés bűntettével", A. Zoltánt pedig "gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével" vádolják.

Kutasi Róbert, a REAC igazgatója azt követően lett öngyilkos tavaly márciusban, hogy a klub hat korábbi és akkori labdarúgóját - nyolc mérkőzés manipulálásának gyanúja miatt - őrizetbe vették a KNYF munkatársai.

Rovatok