Index Vakbarát Hírportál

C-t már 12 évesen rajtakapták: ezerszámra fekvőzött

2013. szeptember 24., kedd 14:17

A Cristiano Ronaldót felfedező Leonel Pontes a Real Madrid-sztár pályafutásának gyerekkoráról, fejlődéséről nyilatkozott a Sport TV-nek.

Ronaldo tizenkét évesen került a Sportinghoz, akkor kezdődött nála az edzésmánia.

Ezerszám csinálta a felüléseket és a fekvőtámaszokat. Még nem létezett az egyéni képzés kultúrája, és nem is nagyon volt lehetőség arra, hogy a srácok tréning után kint maradjanak és gyakoroljanak, csiszolják a mozdulataikat. Annak idején sokat utaztunk, hogy egyáltalán edzhessünk. Ronaldo edzés után összeállt a haverjaival és nekiálltak a fekvőtámaszoknak. Súlyzóztak, erősítettek, fekvőtámaszokat végeztek. Megállás nélkül

– mesélte Pontes, aki ma már a portugál válogatott másodedzője.

Amikor Ronaldo tizenhárom-tizennégy éves lett, elkezdett dolgozni a rúgótechnikáján, akkor alakult ki egyedi stílusának alapja.

Rájött, hogy és hol kell meglőni a labdát, hogy ez szélsebesen száguldjon a kapu felé. Ha megnézi, a labda ide-oda táncol, oszcillál, amikor meglövi. Ezt a technikát az idők során dolgozta ki, rengeteget gyakorolt. Manapság csak nagyon kevesen képesek úgy megrúgni a labdát, ahogyan ő. Sőt, erre a technikára csak ő képes, senki más. Ez az úgynevezett folha seca, a hulló falevél

nyilatkozta az edző.

A támadó tizenhét éves korától egyre többet dolgozott a lábára, hogy gyorsabbak legyenek a mozdulatai, Pontes sokszor rajtakapta a futballistát, hogy egyedül tréningezett a foglalkozások után. Combizmait ma is gyakran mutogatja egy-egy bombagólja után.

„Egy medicinlabda fölött gyakorolja a biciklicseleket egy nehezékkel a lábán, ugyanis a sportszárát megtömte homokkal. Hip-hop, hiphop! Ezeket a mozdulatok látjuk tőle, nap mint nap. 17 éves volt, és tudatában annak, hogy minél többet dolgozik lábra, annál gyorsabbak lesznek a mozdulatai. Gyorsabban és gyorsabban csinálta, mindig feljebb kapcsolt" – mondta Leonel Pontes, aki ekkor a B-csapatnál dolgozott, és, ahogy a Sport TV riportere fogalmazott, rajtakapta, miközben egyedül tréningezett még edzés után.

Cristiano Ronaldót tizennyolc évesen, egy barátságos mérkőzés után vitte el a Manchester United, a Sporting 3-1-re verte őket, több MU-játékos is győzködte Alex Fergusont, hogy igazolják le.

A teljes interjút kedden délután, 17 órától láthatják a Sport1 HD Fieszta című műsorában.

Rovatok