Index Vakbarát Hírportál

Villas-Boas és Mourinho már nem barátok

2013. szeptember 27., péntek 09:59

A Tottenham öt forduló után 12 ponttal áll az angol bajnokságban, az első helyen az őket legyőző Arsenal található. Szombaton azonban nagy rangadó vár Villas-Boasra, aki először vezetheti csapatát korábbi mestere, a Chelsea-nél dolgozó José Mourinho ellen.

A két portugál tréner együtt dolgozott a Portónál, a Chelsea-nél és az Internél is, korábbi remek kapcsolatuk azonban már a múlté, manapság már nem is beszélnek egymással. Villas-Boas a szombati mérkőzés előtt elmondta, hogy azért hagyta ott Mourinho stábját, mert sosem volt igazán a legfontosabb segédje, csak egy edző volt a többi közül, ő pedig komolyabb feladatokra vágyott. Mikor ezt nem kapta meg az Internél, a portugál Academicához szerződött vezetőedzőnek.

Most azonban a Tottenhamnél nagy feladatra vállalkozott. 14 hónap alatt szinte a teljes kezdőcsapatot kicserélte a Tottenhamnél, de a bajnoki címmel egyelőre nem foglalkozik. A teljes projektre majdnem 200 millió eurót költött, de minden megvett játékos árát fedezni tudta az eladásokból. És még nem fejezte be.

Arsene Wenger azzal védte átigazolási politikáját idén nyáron, hogy szinte lehetetlen igazi sztárokat igazolni, amíg a csapat nem mondhatja el magáról, hogy biztos résztvevője a Bajnokok Ligájának. Ezt bizonyítandó, amint kiharcolta a BL főtáblát az Arsenal, 50 millió euróért megszerezték Mesut Özilt a Real Madridtól.

A Tottenham utoljára a 2010-11-es kiírásban szerepelt a Bajnokok Ligájában, Andre Villas-Boasnak azonban kicsit több, mint egy év alatt sikerült olyan keretet építenie, amelynek hosszú távon komoly esélye lehet felvenni a Chelsea-vel, a manchesteri csapatokkal, vagy épp az Arsenallal.

Andre Villas-Boast 2012. július 3-án nevezték ki a Tottenham vezetőedzőjének, miután márciusban elküldték a Chelsea-től. A portugál edző gyorsan belekezdett a londoni csapat átalakításába annak ellenére, hogy a klub a negyedik helyen zárt az angol bajnokságban. Az előkelő helyezés ellenére nem jutottak BL-be, ugyanis a legrangosabb európai tornát megnyerő Chelsea a hatodik helyről automatikusan bekerült a BL mezőnyébe.

2012 nyarán hat, idén pedig hét újabb játékost igazolt Villas-Boas, a 13 új érkezőből pedig 11 alapembernek számít, egyedül Emmanuel Adebayor és Clint Dempsey igazolása nem vált be. A projekt teljes körű volt, a csatártól kezdve a kapusig minden posztra vett új embereket.

A 2012-13-as szezon első három mérkőzését főként a Friedel, Assou-Ekotto-Vertonghen-Gallas-Walker, Livermore-Sandro-Bale-Sigdursson-Lennon, Defoe összeállítással kezdte a londoni csapat. Ehhez képest idénre 9 helyen történt változás, egyedül Vertonghen és Walker őrizte meg a helyét a védelemben, minden más poszton új játékos játszik rendszeresen.

A kapuba a francia Hugo Lloris került a mára már 42 éves amerikai Friedel helyére, a védelembe Rose és a csapatkapitány Dawson kerültek be a tavalyi kezdéshez képest, előttük azonban minden átalakult. A középpályán négyen is el tudják látni a védekező feladatokat: Sandro mellé érkezett Dembele, majd Paulinho és Capoué is, utóbbi kettő lenne Villas-Boas kezdő párosa, ha Capoué nem dőlt volna ki az Arsenal ellen. Középen az irányítás Sigurdsson és Eriksen dolga, bár az izlandi a széleken is tud játszani, ahol Chadli, Lamela és Lennon élheti majd ki magát, de az idei szezont jó formában kezdő Townsendet sem lesz könnyű kihagyni a csapatból.

A gólgyártás a Tottenham történetében rekordösszegért, 30 millió euróért vásárolt Roberto Soldado dolga lesz – Lamela ugyanennyiért érkezett a Romától, de majdnem egy hónappal később.

Egyedül a Steauából megszerzett Vlad Chiriches bemutatkozása csúszott viszonylag sokáig, a román védőt sérülés hátráltatta a szezon elején, és a munkavállalási engedélyét is csak szeptember 19-én kapta meg. Annak megérkezése után azonban a Ligakupában már kezdő volt az Aston Villa ellen 4-0-ra megnyert mérkőzésen.

A nagy erősítés közben pedig csak két igazán fontos játékostól kellett megválnia a Tottenhamnek – mindkettőt a Real Madrid vitte el tőlük, 2012-ben Luka Modricot, idén pedig Gareth Bale-t. A további távozók között említhető Vedran Corluka, Niko Kranjcar, Rafael van der Vaart vagy Steven Caulker, de mindegyikük helyére jobb képességű játékost igazoltak, és nem utolsósorban szinte kivétel nélkül fiatalabbat.

A jelenlegi Lloris, Rose-Vertonghen-Dawson-Walker, Chadli-Paulinho-Dembele-Sigurdsson-Eriksen, Soldado kezdő tizenegy átlagéletkora pontosan 25, és ezen Capoue (25), Lamela (21), Chiriches (23) és Sandro (24) beállítása csak javítana.

Modric pótlására idén érkezett Eriksen, és a bemutatkozó mérkőzése után még Villas-Boas is meglepődött, hogy mennyire jól játszott a dán, míg a világrekordot jelentő 100 millióért eladott Bale-t Chadli vagy Lamela pótolhatja. Még ha a belga és az argentin sem hozza majd azt a szintet, mint a walesi, a többi poszton többet erősödött a keret, mint amennyit a villámgyors szélsővel vesztettek, az érte kapott összeg pedig visszautasíthatatlan volt.

Kellett azonban Villas-Boas mellé egy olyan dörzsölt üzletember is, mint Daniel Levy, a Tottenham elnöke. Az angol 2001-ben vette át a londoni csapat irányítását, azóta 720,5 millió eurót költöttek játékosokra és az idei mindössze a második alkalom, hogy pozitív mérleggel zártak.

Levy a két legnagyobb fogást, Modricot és Bale-t is csak hosszas huzavona után engedte el, hogy a lehető legmagasabbra srófolja az árukat, a horvát 30, a walesi pedig 100 millió euróért kelt el. Az utóbbi esetében pedig azért is kivárt az eladással, hogy lejjebb nyomhassa az érkező játékosok árát, hiszen így Paulinho 20 millióját nem számítva lényegében Chadli, Soldado, Capoue, Chiriches, Eriksen és Lamela is belefért a Bale-ért kapott pénzbe, míg ha július legelején eladja a szélsőt rekord összegért, minden csapat többet kért volna a 100 millión ülő Levytől.

Villas-Boas az elvárások terén sem sieti el az építkezést, egyelőre ugyanis a Bajnokok Ligájába szeretne bejutni, a bajnoki cím távolabbi cél egyelőre. Ha sikerül az első négyben zárniuk és bekerülniük a BL mezőnyébe, akkor még illusztrisabb játékosokkal erősödhetnek, már ha szükség lesz rájuk. Márpedig úgy tűnik, hogy a portugál nem tekinti lezártnak a felújítási projektjét, és januárban új célpontok után néz.

Bale eladásával 5 millió eurós pluszban zárták a nyarat, miközben a másik 19 Premier League klub átlagosan közel 26 millió eurós mínuszt termelt az átigazolási időszakban. Van tehát tartalékuk, amiből erősítsenek. Új bal hátvéd még nem érkezett Villas-Boas irányítása alatt, ám Fabio Coentraót továbbra is figyelik a Real Madridban, elképzelhető tehát, hogy azon a poszton erősítene a portugál. Soldado mögött a második csatár személye is kérdéses. A nyáron Adebayor és Jermaine Defoe is kis híján távozott. Előbbi nem is játszott még idén, utóbbi 308 percet kapott, igaz, mindhárom meccsen, melyen kezdő volt, duplázni tudott, elképzelhető tehát, hogy januárig meggyőzi a vezetőedzőt munkájával..

A szombaton 13.45-kor kezdődő mérkőzés előtt a Tottenham két ponttal előzi a Chelsea-t a tabellán.

Rovatok