Index Vakbarát Hírportál

Inzaghival is együtt emlegették Szabicsot

2013. szeptember 29., vasárnap 12:35

Néhány héttel ezelőtt hozta nyilvánosságra a Sturm Graz vezérkara, hogy nem hosszabbít Szabics Imrével, a magyar futballválogatott csatárával, majd később a játékos maga közölte, hogy visszavonul, de a klubnál marad és segíti a szakmai munkát.

A búcsú pillanata szombaton érkezett el, a Sturm–Wacker Innsbruck bajnoki előtt köszöntötték Szabicsot, aki egy 216-os számú mezt – ennyi meccse volt az osztrák klubban – kapott ajándékba a vezetőktől, majd a szurkolók látványos koreográfiával, görögtűzzel köszöntötték a magyar játékost, aki még egy tiszteletkört futott a UPC Arenában, ahol 8461 drukker köszöntötte.

SK Sturm Graz - Wacker Innsbruck 1:0, Bundesliga 2013/14 - 28.09.2013, Part 1/3, Pyro Choreo

A 32 éves Szabics pályafutása Szegeden indult, 14 évesen került a Ferencvároshoz, ahol Nyilasi Tibor edzősége alatt, 17 évesen mutatkozott be az NB I.-ben. Kiválóra sikeredett első eddig egyetlen magyar élvonalbeli szezonja, 24 meccsén lőtt 12 gólja hamar meggyőzte a menedzsereket és már 1999-ben a Sturmhoz került, a Bajnokok Ligájában futballozhatott, gólt is lőtt, az Osztrák Kupában és a Szuperkupában döntős volt.

2003 és 2010 között a német Bundesligában – VfB Stuttgartban, az FC Kölnben, a Mainzban és az Augsburgban – futballozott, a Stuttgarttal Ligakupát nyert. 2010-ben igazolt vissza a Sturmhoz, ahol 2011-ben bajnoki címet ünnepelt.

2003 október elsején gólt lőtt és gólpasszt adott a Manchester United ellen, 2-1-re nyertek is. Három hét múlva a Panathinaikosznak fejelt egyet, akkoriban a milanos Inzaghival együtt emlegették a hatékonyságát.

Az olasznak azonban jó szezonjai voltak, míg Szabicsnak három kimagasló hónapja, 2003 után a BL csoportkörébe sem jutott el. Visszaesésében sérülései is közrejátszottak.

Először 2003-ban volt válogatott, 2006. október 11-ig szinte valamennyi meccsen pályára lépett. A kölni évei alatt sokat volt sérült, a válogatottból is kiszorult, a Sturmmal elért bajnoki címe hatására Egervári Sándor – közel ötéves szünet után – ismét beválogatta.

Jól tette, mert a svédek elleni győztes meccsen (2-1) az övé volt az első találat.

Legutóbb a szeptemberi, Románia elleni 3-0-s vesztes meccsen lépett pályára, vélhetően utoljára a válogatottban, ahol 36 meccsen 16 gólt szerzett.

Rovatok