Index Vakbarát Hírportál

Ferguson nemet mondott a Chelsea-nek

2013. október 3., csütörtök 15:23

Visszavonulása óta először adott interjút Sir Alex Ferguson, aki kedden este szerepelt az amerikai PBS csatorna egyik műsorában. A 71 éves edzőlegenda második önéletrajzi könyvének megjelenése miatt vállalta a felkérést.

Annak ellenére, hogy a Manchester United 24 év után a legrosszabb startját produkálta az idén a bajnokságban, teljes támogatásáról biztosította az utódjául kinevezett David Moyest. Éppen ezért nem is számol a lehetőséggel, hogy valaha visszatérjen a Unitedhez edzőként, vagy akár bármelyik más csapat kispadjára leülne, végleg befejezte az edzősködést.

Amióta visszavonult, új életet kezdett, és élvezi, hogy van szabadideje. „Tökéletes volt az időzítés, eszembe sem jut, hogy visszacsináljam. A Kentucky Derbyre akarok menni, a US Masters golftornára és Melbourne Cup lóversenyre. Toszkánai és francia borvidékekre szeretnék ellátogatni.

Rooneyval való viszonyára is kitért, ám szerinte minden rendben van közte és a csatár között. „Ha most bejönne a stúdióba, egyből kezet ráznánk. Wayne szerencsétlen abból a szempontból, hogy ő Anglia nagy reménysége, ezért mindig is a média figyelmének középpontjában van. Túl sok ember akar neki jót, tőlük jöhet ez, hogy valami nincs rendben" - mondta Ferguson. „Amikor el akart menni, nem volt túl jó formában, de azóta ismét megy neki a játék, így lehet, hogy mégiscsak számított, hogy nem adták el a Chelsea-nek."

A Chelsea azonban nem csak Rooney kapcsán került elő mint kérő. Ferguson elárulta, hogy 2003-ban, amikor Roman Abramovics megvásárolta a londoni csapatot, azt szerette volna, hogy hagyja ott Unitedet. „Mondtam neki, hogy semmi esély arra, hogy elhagyjam Manchestert. Ez az én csapatom." Akkorra már 8 bajnoki címet és egy BL-t nyert, így nem volt kérdés, hogy ragaszkodik klubhoz, de ez nem volt mindig így.

1989-ben, három évvel a kinevezése után elég sokan követelték a fejét a csapatnál, de még annak a szezonnak a végén megnyerte az FA Kupát és beindultak a sikerek. „Akkoriban azt hiszem, hogy kicsit elvesztettem az önbizalmamat, ugyanakkor az eltökéltségem végig megmaradt. Tudtam, hogy az utánpótláscsapattal végzett munka nagyon jó, a vezetőség, különösen Martin Edwards és Bobby Charlton pedig kiálltak mellettem. Biztos voltam benne, hogy valami különleges készül azokkal a fiatalokkal, Beckhammel, Giggsszel, Scholesszal, Butt-tal és a Neville testvérekkel."

A Beckhammel való szakításról elmondta, hogy a filmsztárokat idéző élete és a korábbi Spice Girllel, Victoriával kötött házassága után úgy érezte, hogy a középpályás nem koncentrál eléggé a játékra, ezért adta el, bár elismerte, hogy ő egyike volt azon keveseknek, akik a Unitedtől távozva is sikeresek maradtak. Az viszont meglepte, hogy öt évre a Los Angeles Galaxy csapatához szerződött a Real Madrid után.

„Szerettem volna, ha a lehető legtovább szem előtt maradt, hogy élvezhessük a játékát, de így döntött. Persze közben játszott a válogatottban, szerepelt a Milanban is, és közben tovább építette az imázsát. Szóval lehet, hogy neki volt igaza."

Hiába vonult vissza az edzői karriertől, a versenyszellem tovább él benne, versenylovakkal kezdett foglalkozni. „Részben enyém az a ló, Telescope, amely idén az egyik legnagyobb esélyes volt a Derbyn. Jövőre is indulni fog, nagyon bízunk benne" – mondta a jövőről Ferguson.

Rovatok