Index Vakbarát Hírportál

FIFA: tudtuk, hogy meleg lesz Katarban

2013. október 4., péntek 13:32

A 2022-es futball vb-t rendező katariak és a FIFA is biztos benne, semmilyen veszély nem fenyegeti, hogy az országban megtartsák a tornát, a kérdés már csak az, mikor.

A FIFA zürichi ülése után a szervezet vezetője, Sepp Blatter válaszolt a sajtó kérdéseire, és megerősítette, hogy fel sem merült, hogy elveszik Katartól a 2022-es futball-világbajnokságot. Most az volt a legfontosabb, hogy párbeszédet indítsanak el az esetleges időpontváltoztatás ügyében.

Blatter elismerte, évek óta tisztában voltak azzal, hogy Katarban embertelen forróság lesz a nyári világbajnokságon, ezért sokkal korábban gondolhattak volna arra, hogy a nyári rendezéssel gondok lehetnek. Kitért azokra a munkakörülményekre is, melyekről több arab és angol lap is beszámolt, állítólag a nepáli vendégmunkások embertelen körülmények között építik a stadionokat. A FIFA-elnök azt ígérte, hamarosan a helyszínen járnak majd utána a híreszteléseknek, mert egymásnak ellentmondó információkat kaptak.

Elmondta, konzultáció nélkül nem akartak döntést hozni a világbajnokság időpontjáról, ezért leghamarabb 2014 végén dőlhet el, hogy télen vagy nyáron lesz a torna. Blatter egyelőre egyik lehetőséget sem zárta ki.

A FIFA egy bizottságot állít fel, melynek az lesz a feladata, hogy az esetleges időpontváltoztatásról egyeztessen a tagokkal, a befektetőkkel és a bajnokságokkal, mielőtt egy kész tervvel állnak elő. A BBC úgy tudja, korábban a téli rendezést ellenző Premier League részéről Richard Scudamore is tagja lesz a bizottságnak. Blatter egyelőre nem tudta megmondani, a FIFA ad-e kártérítést a bajnokságoknak, üzleti partnereknek, ha télen lesz a torna.

Nemrég már a nemzetközi szervezetet irányító Blatter is elismerte, Katarban a nyári vb-nek nincs értelme, most a FIFA végrehajtói bizottságának tagja, Jeffrey Webb azt mondta a BBC-nek, igyekeznek olyan döntést hozni, hogy az a játékosoknak és a szurkolóknak is kedvező legyen.

Ha új időpont lesz, akkor az UEFA-elnök Michel Platini azt szeretné, hogy januárban és februárban rendezzék a tornát a Bajnokok Ligája csoportkör miatt, így viszont a téli olimpiával ütközne a vb. A FIFA várhatóan a novemberi-decemberi lebonyolítás mellett lesz, a futballklubokat tömörítő nemzetközi szervezet viszont ebben az esetben is azzal számol, hogy legalább három szezonra borul a futballnaptár.

A kupák szenvedhetik meg igazán

A Manchester Unitedet irányító David Moyes edző szerint Angliában főleg az FA Kupát és a Ligakupát érintheti egy vb-időpontváltozás. „Talán nem lesz újrajátszás az FA Kupában, a Ligakupát pedig lerövidítik. A Premier League-klubok valószínűleg már most azon gondolkodnak, milyen megoldást találhatnak. Ha januárban lesz a vb, az olyan, mintha téli szünetet tartanánk, hosszabb lenne a szezon"- elemzett Moyes. Az Arsenal-menedzser Arsene Wenger inkább a szurkolók miatt fontos a téli rendezés, a játékosok bírnák a hőséget.

Gond lehet a közvetítésekből is, ha az év elején lesz a katari vb. Az amerikai Fox például egymilliárd dollárt fizetett ki a jogokért, és aggódik amiatt, hogy az NFL-rájátszással és a Super Bowllal ütközni fog a torna.

A legkevésbé a katariak izgulnak. A rendezésért felelős bizottság vezetője, Hasszan al-Thavadi nyilatkozta azt, bármi is történik, boldogan mondhatja, a terveiken semmi sem változtat, ez igaz akkor is, ha télen lesz a vb. A FIFA szóvívője a BBC szerint csak annyit mondott, egy percig sem kétséges, hogy Katar rendezi a 2022-es tornát.

Rovatok