Index Vakbarát Hírportál

Brazília és Argentína a 2020-as foci Eb-n?

2013. október 6., vasárnap 14:24

Az UEFA-elnök Michel Platini korábban már kiharcolta, hogy a 2020-as Európa-bajnokságnak ne egyetlen ország adjon otthont, hanem több európai nagyvárosban rendezzék a tornát, most újabb extrém ötlettel állt elő, amivel a világbajnokságnak csinálna konkurenciát.

Az angol Independent szerint Platini szeretné meghívni Argentínát, Brazíliát, Mexikót és Japánt a 2020-as tornára. Nem a hét év múlva rendezendő Eb lenne az első olyan esemény, ahol ez megtörténik, a dél-amerikai Copa Americára már jó ideje hívnak vendégcsapatot, Mexikó, Egyesült Államok, Costa Rica és Japán is részt vett már az eseményen korábban.

A brazil és az argentin válogatott sztárjátékosok zöme már így is Európában játszik, Eb-s szerepeltetésük hatalmas bevételt és nézettséget hozhatna a rendezőknek.

A kezdeményezésnek nyilván a FIFA örülne a legkevésbé, hiszen egy ilyen esemény egészen biztosan a világbajnokság népszerűségét csökkentené, még úgyis, hogy kétéves különbséggel rendezik meg a két nagy tornát.

Platini terve állítólag megosztotta az UEFA-vezetőket is, de ha sikerül keresztülvernie, akkor tovább nőhet a szakadék a francia sportvezető és a FIFA-t irányító Sepp Blatter között. A FIFA-t rengeteg kritika érte a 2022-es katari világbajnokság miatt, ha a vb-t télre rakják át, az európai bajnokságok fellázadhatnak.

Részben talán ezért is, de a lap úgy tudja, a szervezet mérlegelni kezdte, hogy csökkenti az európai befolyást, kevesebb válogatott juthatna ki a vb-re kontinensünkről, és a FIFA végrehajtó bizottságában sem lenne annyi európai.

A 2020-es Európa-bajnokság egyik helyszínére Budapest is pályázik egy új stadionnal.

Rovatok