Index Vakbarát Hírportál

Puskás-szobrot avatnak a Realnál

2013. október 7., hétfő 14:12

Puskás-heteket tart a Real Madrid labdarúgóklubja október 23-tól november 25-ig, kiállítás nyílik a Santiago Bernabeu Stadionban, felavatják az Aranycsapat kapitányának bronzból készült mellszobrát.

„Puskás a klub legszebb időszakának egyik kiemelkedő személyisége volt. Olyan ember felé szeretnénk kifejezni a tiszteletünket, aki a Real Madrid történetének egyik legnagyszerűbb futballistája volt" - mondta Emilio Butragueno, a spanyolok intézményi kapcsolatokért felelős igazgatója, aki hozzátette, az eseménysorozatra magyar és spanyol hírességek, köztük a Puskás-család tagjainak érkezését is várják.

A Puskás-hetek megnyitója a Real Madrid-Juventus Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés előtt lesz, majd másnap a Real Madrid edzőközpontjában, Valdebebasban felavatják - a tervek szerint Csányi Sándornak, a magyar szövetség elnökének jelenlétében - Puskás mellszobrát. A kiállítás október 25-én nyílik meg, a Santiago Bernabeu Stadion egyik fő attrakciója lesz egy hónapon át.

Butragueno kiemelte a Puskás-hetek kezdő és záró dátumának jelképességét. Október 23-a nemzeti ünnep Magyarországon, az 1956-os forradalom nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Puskás végül a Madridhoz került, míg november 25-e szintén fontos dátum volt az életében: hatvan évvel ezelőtt az Aranycsapat ezen a napon 6-3-ra legyőzte Anglia válogatottját a londoni Wembley Stadionban.

Jakab János, a Puskás Akadémia felügyelő bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a közel két éve Spanyolországból hazahozott Puskás-hagyaték 938 relikviáját katalogizálták, annak első példányát átadták Orbán Viktor miniszterelnöknek azon a délelőtti találkozón, melyen a kormányfő fogadta a csapat Budapestre érkezett képviselőit.

Nagyjából 150 tárgy kerül kölcsönbe a Realhoz a kiállítás idejére, majd amikor tavasszal elkészül a Puskás Akadémia stadionja, ott lesz a gyűjtemény egy része mindaddig, amíg el nem készül az új Puskás Ferenc Stadion, amely a névadó hagyatékának végleges helye lesz.

Rovatok