Index Vakbarát Hírportál

A holland nagyképűségben nem bízhatunk

2013. október 11., péntek 00:10

A válogatott játékosok rendre megemlítik, nem szabad azzal foglalkozniuk, milyen csapatokból jönnek a hollandok, nekik azt kell megmutatniuk, csapatként jobbak. Mi azért végignéztük, milyen csapatokból jönnek a riválisok, és milyen állapotban vannak a magyarok. A futball kiszámíthatatlanságán kívül valóban nem sok esélyünk van.

Holland percek a klubokban

Kapusok:
Tim Krul (Newcastle) – 630
Michel Vorm (Swansea) - 630

Hátvédek:
Daley Blind (Ajax) - 434
Jeffrey Bruma (Eindhoven) - 810
Stefan de Vrij (Feyenoord) - 696
Bruno Martins Indi (Fey.) - 707
Daryl Janmaat (Feyenoord) - 612
Gregory van der Wiel (PSG) - 540
Ron Vlaar (Aston Villa) - 630
Jetro Willems (PSV) - 791
Paul Verhaegh (Augsburg) - 676
Középpályások:
Jordy Clasie (Feyenoord) - 711
Nigel de Jong (AC Milan) - 536
Leroy Fer (Norwich) - 540
Wesley Sneijder (Galata) - 483
Kevin Strootman (Roma) - 514
Rafael van der Vaart (HSV) - 698
Csatárok:
Memphis Depay (PSV) - 716
Dirk Kuyt (Fenerbahce) - 595
Jeremain Lens (D. Kijev) - 737
Arjen Robben (Bayern) - 440
Robin van Persie (MU) - 467

A magyar futballválogatott a jövő évi brazil világbajnokságra készül, a selejtezőcsoportjában a második helyen áll, és ha pénteken, Amszterdamban győzni tudna a már továbbjutott hollandok ellen, jó eséllyel várhatná a jövő keddi utolsó fordulót, amikor Andorra lesz az ellenfél. Annak azonban, hogy Magyarország 1997 után újra a második helyen végezzen és ismét elérhesse a pótselejtezőt, inkább csak látszatesélye van, mintsem valós.

A helyzet gyakorlatilag az előző selejtezőkhöz hasonlatos, akkor a csoport utolsó körében a svédek vereségében kellett bíznunk (nem kaptak ki, legyőzték a hollandokat), és a finneket megvernünk (ez sem sikerült).

Igaz, volt olyan is, hogy egy jóval esélyesebb, de már tét nélkül játszó válogatottat a magyar csapat legyőzött. A már vb-résztvevő Dániát négy éve Buzsáky Ákos góljával vertük idegenben, de több szempontból sem lehet összehasonlítani a két csapatot. Az közhely, hogy a hollandok neveltetésükből adódóan vagányak, hajlamosak félvállról, lekezelően venni egy-egy meccset, de most elsősorban nem gálázni akarnak, hanem a világranglista nyolcadik helyét megszerezni (a FIFA minden hónapban megállapítja, hogy a válogatottak, milyen pozícióban vannak a teljesítményük szerint), hogy a világbajnoki csoportok összeállításakor a sorsolást az első kalapból (azaz a legesélyesebbek közül) várják, ne a másodikból.

Belgium a FIFA (a nemzetközi futballszervezet) világranglistáján a hatodik helyre ugrott előre, ami a két ország közötti állandó versengés miatt is kínos a hollandoknak. A másik szempont, hogy a hollandok kerete erős és túlságosan is bő, így sokan most látják elérkezettnek az időt, hogy bizonyítsanak, és bejátsszák magukat a Brazíliába utazó csapatba.

A mostani keretből Louis van Gaal holland kapitány egyszerűen nem tud gyenge csapatot összeállítani. Jellemző, hogy még a biztonsági tartalékuk, (azaz például váratlan sérülés miatt a kereten felül behívható) Fert is a Norwichból érkezett, azaz abból a nagyon erős angol bajnokságból, ahonnan a magyar válogatott csak egy magyar tud felmutatni, az idén még egy percet sem játszó Gerát.

Van Gaal jellemével egyébként is összeférhetetlen, hogy csapatát arrogánsan engedje játszani, míg elődjénél, van Marwijknél ez inkább belefért.

Lábról lábra

A holland válogatottban nincs egyetlen olyan játékos sem, aki klubjának ne lenne meghatározó tagja, ami még akkor is igaz, ha például a csatár van Persie megsérült, és gyógyulása után még nem vette vissza a helyét a Manchester Unitedben. Lens sem annyira veszélyes most az ukrán bajnokság hatodikjánál, a Dinamo Kijevben, mint előtte a PSV Eindhovennél volt. A válogatottban viszont szárnyakat kaphat, ha beállítják (egy éve, Budapesten kétszer rúgott gólt a magyaroknak az 1-4-en).

A várható holland kezdő

Michel Vorm – Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daley Blind – Kevin Strootman, Nigel de Jong, Rafael van der Vaart – Arjen Robben, Robin van Persie, Jeremain Lens

Ha nem lesz Lens, akkor a 19 éves Depay megkaphatja a lehetőséget, mert ő berobbant a PSV-nél, legutóbb Odesszában lőtt gólt győztes EL-meccsen. Az is előfordulhat, ő lesz Robben szélsőpárja.

Sneijder kisebb sérülése miatt vélhetően nem fog kockáztatni van Gaal, a hamburgi van der Vaart pedig egyre jobb formába lendül. Strootman alapembere a szárnyaló, és nyolc meccs után is hibátlan Romának, míg de Jong egyik utolsó esélyét kapja meg a válogatottban.

Bukarest után

De talán nem is velük, hanem a magyar csapattal kellene foglalkozni. Mi történt a bukaresti 0-3 után a játékosokkal?

A magyar válogatott kapusa, Bogdán Ádám klubjában végre győztes csapat tagja lehetett az angol másodosztályban, és a Bolton eddigi egyetlen, birminghami győzelmével el is került a kiesőhelyről. A korábbi meccseken viszont előfordult, hogy ez a győzelem Bogdán kisebb hibája miatt nem jött össze  például a Yeovil ellen szeptember végén. Viszont jellemző az angol közegre, hogy a kapus nem lett bűnbak, a közösség segítette őt, hogy megmaradjon az önbizalma.

A válogatott másik kapusa, Király Gábor is alapember Münchenben (1860 München), a hét végén a harmadik meccse volt a szezonban, hogy nem kapott gólt a német másodosztály középcsapatában.

A várható magyar kezdő

Bogdán - Vanczák, Guzmics, Korcsmár, Kádár - Varga, Elek - Koman, Hajnal, Dzsudzsák - Németh.

A magyar válogatott három éve legnagyobb megoldatlan problémájával akkor szembesülhetünk, ha a kapuból kijövünk. A védelemben Vanczák Vilmos klubjában jó formában van, gólt is szerzett az előző fordulóban a Sionban, amely a nyolcadik Svájcban. A jobb oldalon a Ferencvárosból Gyömbér Gábor lehet a helyettese, aki a hétvégén szintén gólt szerzett csapatában.

Mindketten játékban vannak, de ezúttal egy olyan szélsővel találják szembe magukat, akinek a sebességét nem jó testközelből átélni.

Guzmics Richárd az egyik belső védő, akinek a nevét egy életre megjegyezhette mindenki Bukarestben, ahol a második percben hibázott, abból lőtték a románok az első góljukat a vb-selejtezőn. Nagyobb baj, hogy két héttel később az NB I.-ben, a Puskás Akadémia ellen is elképesztő hibát csinált utolsó emberként, egy rossz átvétel után a kilépő Lencsét védőtársának kellett piros lapot érően visszarántani. Bognár György futballszakértő ettől függetlenül megvédte a Haladás középső védőjét, és megtudtuk tőle a sporttévében (Zuhanyhíradó), hogy azért van benne a keretben, mert a holland bajnokság jobb a magyarnál, és ha Otigba rendszeresen kezdő is az ötödik helyen álló – egy meccsel kevesebbet játszó - Heerenveenben, a szombathelyi képességei egyszerűen jobbak.

A hollandoknál nem számít a kor

Csak az érdekesség kedvéért: Otigba 21 évesen érte el a holland élvonalat, bár mire 26 lesz, mint Guzmics, játszhat akár a Haladásban is. Guzmics ugyanakkor a Beitarral kapcsolatba került, de nem igazolták le, és a bukaresti hiba után az izraeliek talán még örültek is, hogy nem vágtak bele egy kockázatos üzletbe. Van Gaal keretében két 21 éves védő (de Vrij, Martins Indi) mellett van egy 19 éves (Willems) is.

Egervári egyébként azért zárkózott el a meghívásától, mert a 21 éves Otigba az utánpótlás-válogatottban nem győzte meg őt. Voltak olyan meccsek, amelyeken hibázott, és abból gólt kaptunk.

Akik legalább játszanak külföldön

Otigba 720 percet játszott, az augusztusban elkezdődött ligában egy percet sem mulasztott. Marco van Basten bátran kipróbálta, az ottani futballkultúrában egyáltalán nem félnek a fiatalok beépítésétől, hiszen 25 évesen már tovább szoktak adni a jó játékosokon. Huszti Szabolccsal is nyilván sokkal erősebb lehetne a válogatott, 524 percet játszott, pedig el volt tiltva piros lapja miatt. Hat hannoveri meccsen három gólt szerzett.

A román meccs óta Korcsmár Zsolt beverekedte magát a német másodosztályú Greuther Fürth védősorába, mind a négy bajnokin kezdett, és ha nem akar ismét középpályást játszatni vele a kapitány, akkor a védelemnek is stabilitást adhat. Feltéve, ha nem akadályozza a játékban az a rúgás, amit a hétfői, düsseldorfi vereségnél kapott. A Fürth a feljutásért van harcban, második, és ugyanannyi pontja van, mint a vezető Kölnnek.  

A védelemben a bal oldalon Kádár Tamás tele van sikerélménnyel, a Diósgyőr kapott gól nélkül hozta a legutóbbi hat bajnokit. Most viszont Robbennel kell a lépést tartania, nem a Mezőkövesd vagy a Pápa szélsőjével. Benne egyébként az átlagosnál nagyobb bizonyítási vágy feszülhet, hiszen a Rodából kiszorult a télen.

Az átlag feletti diósgyőri szereplés akár azt is jelentheti, hogy Elek Ákos is visszakerülhet a válogatottba a védekező középpályás posztjára.  

Magyar percek a klubokban

Bogdán Ádám (Bolton) - 990
Király Gábor (1860 München) - 900   

Védők: 
  Vanczák Vilmos (FC Sion) - 720   
  Gyömbér Gábor (FTC) - 775   
  Mészáros Norbert (DVSC) - 900   
  Guzmics Richárd (Haladás) - 773   
  Lipták Zoltán (Győri ETO) - 810   
  Korcsmár Zsolt (Fürth) - 450   
  Kádár Tamás (Diósgyőr) - 781   
  Devecseri Szilárd (Hal.) - 831   

  Középpályások:    
  Pátkai Máté (Győri ETO) - 508   
  Varga József (Boro) - 459   
  Elek Ákos (Diósgyőr) – 474   
  Hajnal Tamás (Ingolstadt) - 517   
  Koman Vladimir (Ural) - 266   
  Lovrencsics Gergő (Lech Poznan) - 794   
  Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva) - 720   
  Stieber Zoltán (Fürth) - 900   
  Szakály Péter (DVSC) - 813   

  Támadók:
Szalai Ádám (Schalke) - 535
   
Böde Dániel (FTC) – 854 
Németh Krisztián (Roda JC) - 624
Nikolics Nemanja (Vidi) - 730

A Bukarestben meghúzódott Varga József a négy legutóbbi bajnoki meccsen egyszer nem állt be, egyszer a 90. percben cserélték be az angol másodosztályú Boróba. Egyszer kezdett, a negyedik meccsén pedig 12 percet kapott.

Koman Vladimír így legalább elmondhatja, hogy a két válogatott meccs között volt olyan játékos, aki nála is kevesebbet volt a pályán. A Krasznodarból egyébként kölcsönbe az Ural Jekatyerinburgba került, mint a megváltót, úgy várták, mindhárom meccsén kezdett, de kisebb sérülése miatt szeptember 26. óta nem volt tétmeccse.

Hajnal Tamás sem volt a kezdőben a két legutóbbi bajnokin, de előtte a Német Kupában fontos gólt lőtt, jelentős része volt a továbbjutásban, igaz, akkor sérült meg. Az Ingolstadthoz ezután új edző érkezett, Kurzcal hatalmas meglepetésre az utolsó helyen álló klub megverte idegenben a Bochumot. Hajnal a kispadra már odafért ezen a meccsen, és remélhetőleg javul az állapota, mert Bukarestben kellett volna a kezdőben, legalább pontrúgásokból veszélyesek lehettünk volna, hiszen Vanczákot általában jól találta meg az előző selejtezőkön.  

A két legjobb, legértékesebb játékos: Dzsudzsák Balázs (Dinamo) valamint Szalai Ádám (Schalke) nagyszerű hangulatban érkezett Telkibe.

A Dinamo Moszkva 2-0-ra verte a bajnoki címvédő CSZKA Moszkvát, a magyar szélső pedig visszakerült a kezdőbe. A Dinamo a hetedik az orosz ligában.

A Schalke a hétközi BL-siker (1-0 Baselben) után átrohant az Augsburgon (4-1). A magyar center duplázott, bekerült a forduló válogatottjába, a Kickertől kettest kapott, és az egyes a legjobb. Aztán belázasodott, el sem utazott Hollandiába.

Németh Krisztiánnak is jól megy sora, ő lehet a centerünk. Bár csapata, a Roda zsinórban három döntetlent játszott, igaz a két 3-3-ból előbb egy, majd két találattal vette ki a részét, de a hétvégi 0-0-nál neki sem sikerült a kapu előtt határozottnak lennie. Csapata tizenharmadik, de két győztes meccsel simán a hatodik hely közelében lehetne. Némethnek a bizalom a legfontosabb, és Brood edzőtől ezt meg is kapja.

Böde is beszállhat, az észtek elleni szólója és gólja után a Pápának és az Újpestnek is lőtt egyet, a két legutóbbi fordulóban ahogy csapatának, neki sem ment. Nikolics kilenc meccsen 10 gólt lőtt, ha egy gyors csatárra van szükség, bevethető.

Nem tudni, mi lenne a jó taktika, mert ha megpróbálunk letámadni és nem sikerül, könnyen szedhetik szét a védelmünket. A holland védelmet sebezhetőnek tartják a szakemberek, de a magyar Észtországban hozott le kapott gól nélkül meccset utoljára, még tavaly októberben. Pedig erre most nagy szükség lenne, mert az 1986-os kijutás óta idegenbeli, a továbbjutásról döntő meccset nem tudtunk nyerni, és kapott gól nélkül minden egyszerűbb.

Rovatok