Index Vakbarát Hírportál

Akár portugál-francia pótselejtező is jöhet

2013. október 16., szerda 16:34

Október 17-én, vagyis csütörtökön közli a nemzetközi futballszövetség, a FIFA az országok legfrissebb világranglistáját, ez alapján négy vb-pótselejtezős válogatottat kiemelnek az európai pótselejtezőkre, és október 21-én hozzájuk sorsolják a selejtezőcsoport másik négy második helyezettjét. A FIFA honlapján található kalkulátor alapján azonban már most kiszámolható, hogy hogyan fognak állni a következő ranglistán a csapatok.

A pótselejtezőn a következő nyolc válogatott érintett (a táblázatban a FIFA világranglistán jelenleg elfoglalt helyezés, a jelenlegi pontszám, valamint a várható pontszám szerepel a válogatottak mellett):

Horvátország 10. 1051 901
Portugália 11. 1029 1036
Görögország 12. 1016 983
Svédország 22. 836 850
Franciaország 25. 812 870
Ukrajna 26. 799 871
Románia 31. 739 767
Izland 54. 599 633

A horvátok annak ellenére, hogy elvesztették az utolsó két selejtező meccsüket, a kiemeltek között lehetnek, akárcsak Portugália, Görögország és Ukrajna, amely nagyot hajrázott, hogy megelőzze Franciaországot.

A svédek is nagyot estek annak ellenére, hogy több pontjuk lehet, mint szeptemberben volt - az akkori helyezéssel még kiemeltek lennének, az októberi ranglista alapján azonban az ukránok és a franciák is előttük lesznek, de nem mindegy, milyen sorrendben.

A szeptemberi világranglistán a franciák még egy hellyel megelőzték az ukránokat a 25. helyen, ráadásul 13 pont volt köztük (812 és 799), ám az októberi rangsorban az ukránok beelőzhetnek, és mindezt ráadásul egyetlen ponttal tennék (871-870). Az ukránok a két utolsó selejtezőmeccsen 1-0-ra verték otthon Lengyelországot, San Marinót pedig 8-0-ra győzték le idegenben. A franciák, mivel ötfős csoportban voltak, ezért a finnek elleni, 3-0-ra megnyert selejtező mellett egy barátságos mérkőzést játszottak pénteken. Ausztráliát verték 6-0-ra.

A nagyarányú sikerek ellenére azonban úgy tűnik, Ukrajna hatalmas hajrával odaérhet a negyedik kiemelt helyre. Miért jó, ha kiemelt a csapat? Mert erősebb ellenfelet, legalábbis papíron, nem kaphat a pótselejtezőn, csak gyengébbet.

A franciák éppen emiatt kifogásolták a FIFA kiemeléses rendszerét, a kisebb létszámú csoportban szereplő csapatok ugyanis kevesebb ranglistapontot gyűjthetnek a barátságos mérkőzések miatt.

Beszélni fogunk a FIFA-val erről. Szerintünk igazságtalan ez a rendszer az ötfős csoportok tagjaival szemben, mert a hatfős csoportban szereplő válogatottaknak kedvez. A riválisaink azokban a csoportokban sokkal több pontot szerezhettek

- mondta Noel Le Great a Francia Labdarúgó Szövetség elnöke.

Még 11 kiadó hely van

Az európai pótselejtezőkön 4 válogatott kvalifikálhat még a 2014-es világbajnokságra. Rajtuk kívül 5 afrikai, illetve két interkontinentális selejtezős hely szerezhető még meg. Afrikában a selejtezőkör második fordulóját november 16-19 között rendezik, míg az interkontinentális pótselejtezőkön Jordánia-Uruguay és Mexikó-Új-Zéland párosok csapnak majd össze november közepén.

A legerősebb páros, amely létre jöhet az október 21-i sorsoláson, mindenképpen a portugál-francia kettős lehet, de a görögök és az ukránok is nagyon erősek a kiemelt oldalon. A horvátok némileg kiengedtek, az utolsó négy selejtezőjükből egyet sem nyertek meg (egy döntetlen, három vereség), így annak ellenére, hogy papíron a harmadik legerősebbek, nem érezhetik magukat biztonságban senkivel szemben.

A magyar válogatott csoportjából továbbjutó románok kaphatják akár a horvátokat, akár az ukránokat is, mindkettő páros esetén igen tüzes pótselejtező jöhetne létre. A görögök és a portugálok egy esetleges északi túra miatt aggódhatnak, hiszen november közepén sem Svédországban, sem Izlandon nem számíthatnának túlzottan kedvező viszonyokra. Ez egyébként szinte minden csapattal szemben apró előnyt adhat a két északi csapatnak, bár ez a görögöket nem zavarná, ők a nyolc csapat közül leghátrább rangsorolt apró országot szerenék leginkább a pótselejtezős sorsoláson.

A franciák helyzete egyedül azért érdekes, mert nem nagyon szokhattak hozzá Didier Deschamps-ék ahhoz, hogy a kevésbé esélyesek között szerepeljenek. Viszont a csoportkörben a spanyolokon kívül csak Grúziával szemben vesztettek pontokat, a kötelező mérkőzéseket tehát általában hozzák.

A második helyezett csapatok rangsorába Görögország vitte a legtöbb pontot, 19-et, ám a csoportutolsó elleni mérkőzéseket nem számolva a nyolc meccsen csak kilenc gólt lőttek (a horvátok lőttek még ilyen keveset), ami aggodalomra adhat okot, főleg a 15-15 gólt termelő svéd, izlandi és francia hármas ellen.

A pótselejtezők két fordulóját november 15-én és 19-én rendezik.

Rovatok