Index Vakbarát Hírportál

Adams egész lábát amputálni kellett

2013. október 18., péntek 07:42

A Ferencváros hátvédje, Akeem Adams szeptember 25-én kapott súlyos infarktust, és mivel a keringés-összeomlás szövődményeként elhalt a végtag izomzata, ezért a 22 éves trinidadinak a teljes bal lábát amputálni kellett, írja a Blikk.

Eddig úgy lehetett tudni, az életmentő operációt térd alatt végezték el, de dr. Szelid Zsolt, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának munkatársa, az FTC orvosi stábjának tagja megerősítette, nem így történt.

„A fertőzés megakadályozása, a közvetlen életveszély elhárítása miatt az egész bal alsó végtagot távolítottuk el. Azóta az elsődleges feladat a még meglévő gyulladások megszüntetése. Antibiotikumot kap, és a sebét folyamatosan tisztítani kell. Az amputációhoz vezető nagyon komoly fertőzést sikerült megállítani, de továbbra is életveszélyes az állapota."

Adamst műszívre kapcsolták, gépi segítséggel lélegzik.

„Gyakorlatilag ugyanúgy van napok óta, de azért próbálunk mindig egy kis lépést tenni előre. Elkezdődött a leszoktatása a lélegeztetőgépről, igaz, nagyon hamar elfárad, az izomzata még nem bírja a terhelést, így jelen pillanatban is rá van kapcsolva. Ami jó hír, hogy a gyógyszeres kezelés mellett a sportoló láztalan. Adams jelenleg leginkább csak alszik, valószínűleg még azt sem teljes egészében fogta fel, hogy elvesztette a lábát."

Adams teljes gyógyulásához szívtranszplantáció kell, de a műtétet csak akkor lehetne elvégezni, ha a védő tartósan ébren lenne, hiszen a beavatkozáshoz a beleegyezése kell.  Az átültetéshez ugyanis az immunrendszer legyengítése szükséges, nehogy a szerv kilökődjön.

Rovatok