Index Vakbarát Hírportál

Ibrahimovic vagy C. Ronaldo kihagyja a vb-t

2013. október 21., hétfő 14:17

Hétfő délután 2-kor kisorsolták Zürichben a 2014-es futball-világbajnokság európai pótselejtezőinek párosításait. A sorsolást a portugálok (14.), a görögök (15.), a horvátok (18.) és az ukránok várták kiemeltként, ellenfelük a Franciaország (21.), Svédország (25.), Románia (29.), Izland (46.) négyesből került ki.

A pótselejtező párosításai:

Portugália-Svédország

Ukrajna-Franciaország

Görögország-Románia

Izland-Horvátország

A nem kiemeltek közül három ország is többször szerepelt világbajnokságon, mint a legjobb kiemelt Portugália, hiszen a franciák 13, a svédek 11, a románok pedig 7 vb-n voltak ott eddig, a portugálok pedig csak ötször vettek részt. A negyedik nem kiemelt ország, Izland újonc lenne a vb mezőnyében, amennyiben kiharcolná a továbbjutást Horvátország ellen.

„Nagyon nehéz feladat vár ránk a svédek ellen. Nemcsak a világ egyik legjobb csatára játszik náluk, de csapatként is rendkívül egységesek” – nyilatkozta Paulo Bento, a portugálok szövetségi kapitánya.

A két válogatott története során 15-ször találkozott egymással, hat svéd győzelem mellett három portugál siker és hat döntetlen volt, igaz, a svédek a legutóbbi hét meccsen nem tudták legyőzni a portugálokat. A 2010-es világbajnokság selejtezőjében mindkét csapat a magyar csoportban szerepelt, s akkor az egymás elleni két meccsük gól nélküli döntetlennel ért véget. A svédek végül nem jutottak ki a vb-re, míg a portugálok a pótselejtezőn vívták ki a szereplés jogát.

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya is szoros párharcot vár.

„Az ukrán csapat nagyon kevés gólt kap, ugyanakkor örülök, hogy a visszavágót hazai pályán játszhatjuk”- mondta a sorsolást követően.

Az ukrán válogatott eddig még egyszer sem nyert a franciák ellen, hét mérkőzésen négy vereség és három döntetlen a mérlege. A két csapat legutóbb Donyeckben, az Európa-bajnokság csoportkörében találkozott egymással, a mérkőzést villámlás miatt félbe kellett szakítani, végül a franciák 2-0-ra nyertek.

A pótselejtező első mérkőzéseit november 15-én rendezik, a visszavágóra november 19-én kerül sor. Portugália, Ukrajna, Görögország és Izland kezdi majd otthon a párharcot.

Az már biztos, hogy Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic közül csak az egyik lesz ott a világbajnokságon, amennyiben a 32 éves svéd marad le, sanszosan nem játszik többé vb-n. A portugál, ha most bukik is, 33 évesen később még lesz esélye kijutni.

Rovatok