Index Vakbarát Hírportál

Puskás a történelem része akart lenni

2013. október 24., csütörtök 15:08

Csütörtökön fél egykor a Real elnökének beszédével kezdődött Madridban a Hódolat Puskásnak elnevezett ünnepségsorozat, ami egy teljes hónapon át tart.

A spanyol fővárosnak már Puskás-szobra is van, a madridi edzőközpont előtt.

A velünk az ünnepségre hivatalos 50 magyarral együtt néztük a róla szóló kisfilmet - korábbi csapattársai közül a hatszoros BEK-győztes Gento és Santamaria is megjelent -, amely az emlékezetes BEK-döntős góllal kezdődött, amikor védőjét egy tökéletes csellel elküldte, majd bal külsővel éles szögből a rövid felsőbe bombázta a labdát. A BBC a világ egyik legjobb meccsének tartja ezt az összecsapást, a Real 7:3-ra verte a német Eintracht Frankfurtot. 

De igazából nem is ezen ámultunk, hanem amikor szögletből bal külsővel csavarta a labdát a léc alá. A Puskás-hagyaték magyar gondozói sem tudták, kinek lőtte ezt a varázslatos gólt, mindeddig ők sem látták. Ha a másik oldalról, ballal, belsővel teszi meg, akkor is fantasztikus, de ez hihetetlen volt. Ha most valaki ilyet lőne, hetekig ismételnék, és joggal pályázna a Puskás-díjra (az év legszebb góljának járó díjat hívják így).

És ki tudja, mennyi ilyet lőtt még pályafutása alatt, amiről Magyarországon sejtésünk sincs?

Itt, Valdebebasban, a sportvárosban találkoznak a jelen és a jövő álmai, mert itt fáradhatatlanul dolgoznak azok, akik szeretnének egyszer a Real Madrid mezébe öltözni. Puskásék pedig megalkották a legendát. Mert ő a Real Madrid legendája. Aki madridi szurkoló, aki részese volt, és láthatta, nem felejti. Panchót büszkeséggel töltötte el, hogy itt lehet. Nem titok, úgy érkezett meg ide, hogy más klubokat visszautasított, hiszen a történelem részévé akart válni. Abba a csapatba kívánt bekerülni, amelyikben már akkor világsztárok voltak, épp ez volt számára a kihívás. 30 éves volt, amikor közénk érkezett, de géniusszá, mítosszá nőtte ki magát. Olyan sorsa volt, ami csak a leghíresebb játékosoknak jutott

- mondta a szoboravatás előtt Florentino Perez, a Real Madrid elnöke.

Emlékeztetett rá, Spanyolországban négyszer volt gólkirály, 511 gólt lőtt, óriási nagysága előtt tisztelegve a FIFA létrehozott egy díjat. Ezért is kapta a szobrot a Madrid edzőközpontjában, amit előtte csak Santiago Bernabeu kapott. (A korábbi elnök nevét a stadion viseli.)

Kitért még arra, hogy az Aranycsapat legjobbja volt, amelyik Európa legnagyobb csapata volt, még ha 54-ben nem is tudta megnyerni a világbajnokságot.

Szenvedély volt a játékában: szíve és lelke is volt a játékhoz, soha nem fogjuk elfeledni őt, tisztaságát, és mostantól már nemcsak minden drukker él a szívében él, hanem egy mellszobrot is láthatunk. A jövő nagyjai mehetnek el mellette, ha ide jönnek. A belőle áradó szeretet mindig velünk lesz. Szívből köszönöm, amit értünk tett.

Perez a beszéde után Puskás felesége mellé ült, és hosszan beszélgettek. A futballista özvegye pedig elérzékenyült, amikor látta a bronzból készült alkotást. Ritkán látni ilyen meghatottságot, ki is emelte a beszédében.

Simicskó István sportért felelős államtitkár azt fejtette ki, hogy Puskás olyan hívónév, aminek hallatán milliónyian és százmilliónyian állnak fel, és dobban egyszerre a szívük.

Két népet köt össze a sorsa, személyisége. A szabadságszeretet, a hit és sport iránti alázat is közös ebben a két népben. Öcsi bácsi kiváló és remek ember volt, optimista tekintetében benne van a pesti csibészség is. A legveszedelmesebb dolog a bátorság hiánya egy nemzetnél, belőle nem hiányzott. A forradalom után újrakezdte és megállta a helyét egyedülálló tehetségével. Örökös madridi nagykövetünk.

Rovatok