Index Vakbarát Hírportál

Elképzelhetetlen Barca-Real szombat este

2013. október 26., szombat 13:47

Miután az elmúlt három szezonban 17-szer feszült egymásnak a Barcelona és a Real Madrid, hét hónap kihagyás után csapnak újra össze, részben új főszereplőkkel. Vége a Guardiola-Mourinho párharcnak, idén már Martino és Ancelotti küzdelme jön, kiegészítve Neymarral és Bale-lel. Messi és C. Ronaldo viszont örök.

Pep Guardiola és José Mourinho idejében egyszerű volt a képlet, a Barcelona uralta a labdabirtoklást, a Real pedig a kontrákból és az ellenfél hibáiból építkezett. Martino és Ancelotti azonban új korszakot hozott mindkét csapat életébe, így a korábbiaknál jóval változatosabb, izgalmasabb spanyol rangadó jöhet.

Ha csak azt nézzük, hogy mennyire stabil a két csapat kerete, akkor Tata Martino és a Barcelona érezheti kedvezőbb helyzetben magát a szombati kora esti El Clásico előtt. Az argentin trénernek egyetlen komolyabb feladata volt a nyáron, méghozzá az, hogy beépítse Neymart a kezdőcsapatba. Ez meg is történt, de közben Martino a maga képére formálta kicsit a Barcelonát, amely már nem él-hal a labdatartáson – a Rayo ellen például 5 év után először birtokolták kevesebbet a labdát ellenfelüknél.

Ezzel kicsit talán döcögősebb lett a játékuk, több az előreívelés, mint a rengeteg passzból álló felvezetés, de legalább annyira hatékonyak maradtak. Övék a legjobb gólarány Spanyolországban, veretlenül vezetik a spanyol bajnokságot az Atletico és a Real Madrid előtt és három forduló után a Bajnokok Ligájában is élen állnak a csoportjukban.

A formájuk azonban nem tökéletes, a legutóbbi két mérkőzésük döntetlen lett, az Osasuna ellen 0-0-t, a Milan ellen pedig 1-1-et játszottak idegenben.

Visszatért azonban a védelmükbe Carles Puyol, aki hosszabb kihagyás után újra remek formában érzi magát. Kelleni is fog a 35 éves védő minden rutinja, mert Gerard Piqué kisebb sérüléssel bajlódott a héten és egyáltalán nem biztos a játéka a védelem közepén, ezért az argentin Javier Mascheranót húzták többször vissza a védősorba. Jordi Alba továbbra sem bevethető, rajta kívül azonban nincs komolyabb sérült a katalánoknál.

A 28 rúgott gól nem véletlen a bajnokságban, Martino sokkal erőszakosabb támadójátékot kér a Barcelonától, mint elődei.

Ugyanakkor a legutóbbi öt meccsen nem tudták legyőzni a Real Madridot (három döntetlen, két vereség), ráadásul a Nou Campban az utóbbi öt El Clásicóból csak egyet nyertek meg. Amikor Diego Lopez védte a Madrid hálóját a Barcelona ellen, még nem kaptak ki, Ronaldo pedig különösen veszélyes Barcelonában, ugyanis az elmúlt hat El Clásicón betalált a katalánok otthonában.

A Real Madridnál nagyobb volt az átalakulás a nyáron, több kulcsember távozott, helyükre újakat épített be Carlo Ancelotti. Az olasz vezetőedző még nem találta meg a tökéletes kezdőcsapatát, mérkőzésről mérkőzésre variál, részben sérülések, részben pedig a játékosok hullámzó formája miatt.

Hogy mindenkinek megpróbáljon helyet szorítani a kezdőben, Ancelotti több különböző felállást is kipróbált, a 4-4-2 és a 4-2-3-1 mellett a 4-3-3-mal is kísérletezett. A védelem jelenti a legkisebb gondot, azonban sem a középpályán, sem a támadóknál nem akadt még rá a tökéletes kombinációra. Karim Benzema augusztus vége óta nem talált be a bajnokságban, ami miatt a 21 éves Alvaro Moratát követelik a madridi szurkolók a csapatba, míg egyesek úgy vélik, hogy Bale-nek vagy Ronaldónak kellene középen játszania.

Szerencséjükre Cristiano Ronaldo fantasztikus formában van, a bajnokságban 9 meccsen 8, a Bajnokok Ligájában pedig 3 meccsen 7 gólnál jár, nélküle hatalmas bajban lenne a Real.

A legnagyobb kérdőjel a vendégeknél Gareth Bale játéka lesz. A nyáron rekordot jelentő 100 millió euróért érkezett walesi szélső eddig csak 120 percet játszott a bajnokságban, de egyébként is nehezen tudja kiszorítani a jobb oldalon remekül játszó Angel Di Mariát. Ezért vagy Bale-nek, vagy Ronaldónak kellene középen játszania, de mindkettő számára idegen az a pozíció, így Ancelottira vár, hogy valahogy megoldja ezt a problémát.

A bajnoki esélyekről ugyan még nagyon korai beszélni, hiszen még a Barcelona győzelme esetén is csak 6 pont lenne a különbség a két csapat között 9 forduló után, nem szabad azonban elfeledni, hogy a két rivális között ott található az Atletico Madrid, döntetlen, vagy madridi győzelem esetén az első helyre ugorhat vasárnap.

A bajnokságban ez lesz a 166. El Clásico, a mérkőzést 18.00-kor kezdik.

Rovatok