Index Vakbarát Hírportál

Agykárosodást kockáztatott a Tottenham

2013. november 4., hétfő 14:57 | aznap frissítve

Többen támadják a Tottenham Hotspurt, mert a londoni klub nem cserélte le kapusát, aki az ellenfél csatárával ütközött egy hétvégi meccsen, és rövid időre elvesztette az eszméletét. 

Az eset a vasárnap délután 0-0-val zárult Everton–Tottenhamen történt, a hazaiak csatára, Romelu Lukaku a labdáért ment a 77. percben, és a térdével eltalálta a kirohanó vendégkapus, Hugo Lloris fejét. Az ütközés után a francia kapus a földön maradt. Ápolás után folytathatta a játékot, az utolsó negyedórára a pályán maradt, pedig cseréje már melegített, hogy beállhasson.  

Romelu Lukaku KO vs Hugo Lloris ~ Everton vs Tottenham

Az evertonos Lukaku, aki egyébként sportszerűen jelezte, hogy baj van, sárgát kapott, térdét jegelni kellett, Lloris meg nem emlékszik az esetre, vallotta be a meccs után a Tottenhamet edző André Villas-Boas. 

Semmire nem emlékszik az ütközésből. Az én döntésem volt, hogy a pályán marad. Nagyon elszánt volt, folytatni akarta a meccset, elég koncentráltnak tűnt számomra, hogy ne hozzam le. Az ütközés utáni nagy védései is ezt igazolják

" - indokolt az edző.

Egy agysérülésekkel foglalkozó angol szervezet szerint viszont maradandó következménye, akár agykárosodás, is lehet annak, hogy a kapus a pályán maradt. A Headway közleményében azt írta, a klub és az edző felelőtlen döntést hozott, eszméletvesztés után minden esetben komolyabb orvosi segítségre van szükség.  

Egy ilyen környezetben a játékost ápoló orvos egyszerűen nem tudja megítélni, milyen hosszabb távú következményei lehetnek az ütközésnek. Azzal, hogy pályán maradt, még nagyobb sérülést okozhatott az agyának.

Ezzel egyetértett a FIFA orvosi vezetője, Jiri Dvorak professzor is:

Már az is jelzi, mekkora volt az ütközés, hogy a másik játékos térdét jegelni kellett. Az esetek kilencvenkilenc százalékában az eszméletvesztés agyrázkódást okoz. Ilyen állapotban a játékos sem látja reálisan az állapotát. 

A Tottenhamnek csütörtökön lesz legközelebb meccse, a Sheriff Tiraspolt fogadják az Európa Ligában, egyelőre nem tudni, hogy Lloris védhet-e. 

Rovatok