Index Vakbarát Hírportál

Mit csinálsz, Moyes?

2013. november 5., kedd 00:54

Anglia és az egész világ egyik legnépszerűbb futballklubja negyedszázada nem tapasztalt mélyponton van. Az okok között lehet, hogy bajnoki győzelmek, kupák után a régi elment, és új menedzser érkezett az amerikai tulajdonú csapathoz. Csak átmeneti visszaesésről van szó, hogy 26 éve nem kezdték ilyen rosszul a szezont, vagy normális, hogy évekre megragadnak a középcsapatok szintjén?

Egy angliai középcsapat addigi menedzserét, David Moyes-t nevezték meg május 9–én, mint Sir Alex Ferguson utódját a Manchester United vezetőedzőjeként. A 71 éves skót Ferguson 26 szezon és 38 megnyert trófea után, csapatával bajnokságot nyerve távozott a legendás klubtól.

Utódját saját kezűleg választotta ki, amihez komolyabb indoklást sem ő, sem a klub nem adott, hogy miért az az 50 éves Moyes lett a kiválasztott, aki 15 év alatt a Prestonnal és az Evertonnal mindössze egy harmadosztályú címet tudott nyerni. Igaz, 2009-ben az Everton bejutott az FA Kupába, de kikaptak a Chelsea-től.

Persze vitathatatlan, hogy az Everton a 15., 7., 17., 4., 11., 5., 5., 8. és 7. helyeken zárt a bajnokságban, és a májusi kinevezés után a szurkolók is úgy gondolták, hogy a hatalmas tapasztalattal és tudással bíró Ferguson nyilvánvalóan jól döntött, a következő szezon pedig őt igazolja majd.

Nem volt könnyű dolga

Annak ellenére, hogy Moyes bajnoki keretet kapott, egyáltalán nem mondható, hogy egyszerű feladata lett volna. Már pusztán az, hogy 26 év után kellett átvennie Fergusontól a csapatot, hatalmas elvárásokat támasztott vele szemben, ezt a nyomást pedig nem könnyű elbírni. Emellett meglehetősen nehéz sorsolást kapott, hiszen már az első fordulókban idegenben kellett játszaniuk a legnehezebb ellenfelekkel: a Manchester City és a Liverpool ellen, de a Chelsea-t is megkapták hazai ellenfélnek.

A legrosszabbkor jött Robin van Persie, a csatár sérülése is. A holland a teljes előző szezont végigjátszotta, de Moyes érkezése után kidőlt és csak nehezen nyerte vissza a formáját. A másik csatár, Wayne Rooney pedig májusban összeveszett Fergusonnal, és bejelentette, hogy el akar menni a klubtól, amit szintén Moyesnak kellett megoldania, úgy, hogy ne veszítse el a futballistát.

Ezekről a konfliktusokról Moyes nem nagyon tehetett, ebbe a helyzetbe belekerült mint a Manchester United második vezetőedzője 1986 óta. Nyilván megnyugtató lett volna, ha ott van segíteni David Gill is, aki 1997 óta dolgozott a Unitednél, de a vezérigazgató is távozott. Az ő helyét a jóval fiatalabb és tapasztalatlanabb Ed Woodward vette át, aki a Glazer családdal egy időben került a csapathoz még 2005-ben.

A folytatásban azonban Moyesnak is volt pár megkérdőjelezhető lépése.

Ami működik, minek bolygatni?

A nyári felkészülést és átigazolási időszakot nagy várakozás előzte meg a Unitednél. Az egyértelmű volt, hogy a középpálya erősítésre szorul, Moyes azonban szinte minden célpontjával sorban felsült: Thiago Alcantara (a Barcelonából a Bayer Münchenbe távozott), Cesc Fabregas (Barcelona), Luka Modric sem a manchesteri csapatnál kötött ki (hanem maradt a Real Madridnál), de állítólag Daniele De Rossi (Roma), Sami Khedira (Real Madrid), Wesley Sneijder (Galatasaray) és Mesut Özil felől is érdeklődtek (ő a Real Madridból az Arsenalhoz szerződött).

Végül egyetlen játékost vett meg, azt a Marouane Fellainit, akivel 5 évig együtt dolgozott az Evertonnál. Fellaini, akárcsak a szintén evertonos Leighton Baines, kiemelt célpontja volt Moyesnak, de csak az utolsó pillanatban tudta megszerezni a középpályást 28,5 millió fontért, miközben július végéig 23 millióért megvehette volna a szerződésében szereplő záradék értelmében. Erről az Everton előző vezetőedzőjeként biztosan tudnia kellett, de nehéz jól kijönni az Evertonnal való egyezkedésből úgy is, hogy a Fellaini–Baines-kettősért 28 millió fontot kínált, majd csak a belgáért ennél alig fél millióval kevesebbet fizethetett.

Ráadásul Fellaini a liverpooli csapatban eleinte védekező középpályás volt, majd a 2012-13-as idényben a csatár mögé tolva kivirágzott és 11 gólt szerzett. Ezt azonban nem folytathatja egyelőre a Unitedben, mert ismét védekező szerepkört osztott rá Moyes. Fellaininak nagyon nehezen megy a visszaállás, leginkább a Manchester City ellen 4-1-re elvesztett derbin látszódott, hogy egyáltalán nem találja a helyét a pályán, nem csoda, hogy az átigazolás óta a 12 lehetséges mérkőzésből csak 7-en játszott, mindössze 407 percet. Fabregas és Thiago jóval kreatívabb játékosok, így érthető, ha őket preferálta volna eredetileg.

Miközben a keret láthatóan jórészt érintetlen maradt, a háttérstábot teljesen felforgatta, megszüntetve az átmeneti stabilitást. Ferguson összes segítőjét, Eric Steele-t, Mike Phelant és Rene Meulensteent is elküldte a csapattól. Steve Round, Jimmy Lumsden és Chris Woods mellé két korábbi United-játékos, Phil Neville, illetve a még mindig aktív Ryan Giggs is bekerült a stábba. A kapusedző Steele menesztését kritizálták a legtöbben, ugyanis hatalmas szerepe volt a mostani kapus David De Gea fejlődésében, akivel egyébként remek viszonyt is ápolt – és spanyolul is megtanult azért, hogy a kapusnak kevésbé legyen honvágya.

Meulensteen és Phelan azonban nagyobb veszteségnek számítanak, mindketten pontosan ismerték Ferguson minden trükkjét, edzésmódszereit és gondolatait, ők nagy segítségére lehettek volna Moyesnak. A hollandot Robin van Persie például a világ legjobb edzőjének tartja, vele elkerülhető lehetett volna a csatár túlhajszolása az előszezonban, amitől viszont sérülésekkel indult az idénye.

Moyes viszont lesöpörte az asztalt, és mindent kezdett elölről, a maga módján.

Sosem rajtolt ilyen rosszul a United

Ez persze nem feltétlenül igaz, de még alig telt el két hónap a szezonból, amikor Moyesnek már azzal kellett foglalkoznia, hogy negyedszázada nem látott legrosszabb szezonkezdetet produkálja a Manchester United. Akkor hat forduló után mindössze 7 ponttal álltak, ezen némiképp javítottak, hiszen a következő 12 pontból 10-et begyűjtöttek, de a mostani 17 pontjuk is csak a 8. helyre elég, raádásul Moyes korábbi csapata, az Everton is megelőzi őket jelenleg két ponttal.

És hogy még baljósabb legyen a helyzet, olyan az egész angol bajnokság történetében még csak kétszer fordult elő, hogy az előző év bajnoka a rá következő idény első hat mérkőzéséből hármat elveszítsen. Mostanáig. (1974-75-ben a Leedsnek, 1995-96-ban pedig a Blackburnnek sikerült ez).

A szurkolók zúgolódásait ugyan egy-két jó eredménnyel eddig sikerült fékezni, az október is jól sikerült a csapatnak, hiszen a West Bromwich Albion elleni hazai vereség, vagyis szeptember 28-a óta veretlenek, öt győzelemmel és két döntetlennel állnak, de hozzá kell tenni, hogy a négy bajnoki győzelmet a bajnokságban 16-19. helyen álló csapatok ellen szerezték, vagyis mondhatni hozták a kötelezőt.

A United elmúlt 10 szezonja 10 forduló után
  Szezon   Helyezés   Pontszám   Szezon végi helyezés
  2003-2004   3.   22   3.
  2004-2005   5.   17   3.
  2005-2006   7.   18   2.
  2006-2007   1.   25   1.
  2007-2008   2.   23   1.
  2008-2009   3.   21   1.
  2009-2010   2.   22   2.
  2010-2011   3.   20   1.
  2011-2012   2.   23   2.
  2012-2013   1.   24   1.
  2013-2014   8.   17   ?

És persze, Moyesnak van mit felmutatnia: legelső tétmeccsén trófeát nyert a Uniteddel, amikor 2-0-ra legyőzték a Wigant, és megnyerték a Community Shieldet. A bajnoki nyitányon is meggyőző volt a csapat, amely 4-1-re legyőzte a Swansea-t.

A már említett csatárgondokra vezethető vissza, hogy a szezonnyitó utáni öt mérkőzésen nem szereztek akciógólt – a Chelsea és a Liverpool ellen be sem találtak, a Crystal Palace ellen egy tizenegyest és egy szabadrúgást váltottak gólra, mint ahogy a Manchester City és a West Bromwich ellen is pontrúgásból volt eredményes Rooney. Ha hozzávesszük, hogy a Sunderland ellen 61 percet kellett várni, hogy egy 18 éves (Januzaj) mentse meg a csapatot az égéstől, akkor kijön, hogy 510 percen, vagyis 8,5 órán át nem tudtak góllal befejezett helyzetet kidolgozni.

Meccselemzés

A pálya két szélén Antonio Valencia és Ashley Young sem élete formáját mutatja, például a Manchester City ezért is tudta őket főleg ott megverni, olyannyira, hogy Young 51 perc alatt csak 9 passzt adott a városi rivális ellen, de az is érhetetlen, hogy Moyes mindössze egyszer cserélt, 4-0-nál hozta be Tom Cleverlyt Young helyére. Kagava Sindzsi helyzete is megoldatlan egyelőre, a japánt sokan szeretnék a pályán látni, Moyes bizalmát viszont még nem nyerte el, eddig mindössze 4 mérkőzésen jutott szerephez.

Ne feledjük, ez Fellainit leszámítva ugyanaz a keret, egy évvel idősebb kiadásban, amely már áprilisban megszerezte a bajnoki címet tavaly.

Tavaly az Everton 4 győzelemmel, 5 döntetlennel és egy vereséggel állt a bajnokságban, vagyis Moyes akkor 17 pontot szerzett tíz meccsen, pontosan annyit, mint idén eddig a Uniteddel. Az a 17 pont akkor a negyedik helyre volt elég a tabellán, az idényt pedig hatodikként zárták.

Azzal erősített, hogy nem adott el

Ugyan szinte teljesen hatástalan volt a nyári átigazolási piacon Moyes, két fontos érdeme mégis van a keret erősítésével kapcsolatban. Annak ellenére, hogy nagyon szeretett volna távozni, nem adta el Rooneyt, aki már hat gólt lőtt idén, és úgy tűnik, hogy rendeződött a viszonya a klubbal, tetszik neki, hogy újra a csatársorban számítanak rá. És már olyat sem lehet látni a pályán, mint augusztus közepén, amikor látványosan nem ünnepelte van Persie gólját, amit a holland egyébként az ő gólpasszából szerzett.

Amint felhagyott távozási szándékával a 28 éves csatár, máris a szerződéshosszabbítás lett az új téma. Rooneynak 2015-ig érvényes a jelenlegi szerződése, de a legfrissebb hírek szerint egyelőre nem tárgyalnak vele a folytatásról.

Nem úgy az idei év felfedezettjével, Adnan Januzajjal, aki már alá is írt 2018-ig a csapathoz. A koszovói albán származású, de Belgiumban született szélső már az előszezonban jó formában játszott, október 5-én pedig 2 perc alatt szerzett duplájával egymaga fordította meg a Sunderland elleni meccset – az volt az első alkalom, hogy kezdőként lépett pályára a Premier League-ben.

Januzaj szerződése a nyáron lejárt volna, így minimális kompenzáció ellenében távozhatott volna. Ahhoz, hogy megtartsák, a Manchester Unitednek mélyen a zsebébe kellett nyúlnia, az addig havi 1000 fontot kereső 18 éves játékos 60000-et kap havonta. 2012-ben egy hasonló tehetséget már elvesztettek, amikor a francia Paul Pogba ingyen távozott a Juventushoz, de ezt most sikerült elkerülniük.

Ferguson minden meccs után megsimogatja

1989-ben, három évvel kinevezése után borzasztóan kezdte a szezont Ferguson és a United, de kitartottak mellette - első címét a negyedik, első bajnokságát pedig a hetedik idény végén nyerte. Éppen ezért nagyon türelmes Moyesszal szemben Ferguson, aki igazgatóként maradt a klubnál, minden mérkőzés után biztosítja a támogatásáról, hiszen vele is türelmesek voltak negyed százada, azt azonban Ferguson is elismeri, hogy a mai futballban már nem várnak annyit egy csapatnál a sikerre, mint az ő kinevezésekor.

A 71 éves skót bízik benne, hogy Moyes legalább egy címet nyer a szezon végén. „Mindegy, hogy a Likagkupát, az FA Kupát, a bajnokságot vagy a Bajnokok Ligáját nyeri meg, persze van fontossági sorrend közöttük, de már annak is örülnék, ha az elsőt megszerezné” - mondta a skót. Moyes már szeptember végén letett arról, hogy megnyerjék a Bajnokok Ligáját.

Ahhoz, hogy megnyerje egy csapat a BL-t, legalább öt-hat világklasszis kell a csapatba. Mi még nem tartunk ott, nálunk csak tapasztalat van és pár játékos, aki azon a szinten, vagy ahhoz közel van.

Januárig kell kihúznia

Krízisről még korai beszélni, de a hazai szurkolók egyre elégedetlenebbek. Moyes 6 éves szerződést kapott, így még a mostaninál is gyengébb teljesítmény kéne ahhoz, hogy megvonják tőle a bizalmat, de gyors megoldások kellenek, nem várhat a téli átigazolási időszakig, hogy bal oldali védőt és egy kreatív középpályást igazoljon, mert addigra már elmehet a szezon.

És hogy mit mond még Ferguson?

Sok szezont kezdtünk rosszul, de mi vagyunk az egyetlen csapat a ligában, amely innen fel tud állni, mert már bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk erre.

Jó hír azonban Moyesnak, hogy Malcolm Glazer viszonylag türelmes tulajdonos. A Manchester United megvásárlása előtt 10 évvel már megvette az NFL-ben szereplő Tampa Bay Buccaneerst, ahol 16 szezon alatt mindössze négy edzőt alkalmaztak, és egyiküket sem rúgták ki az idény vége előtt. Idén azonban véget érhet ez a hagyomány, a csapatot 2012 óta irányító Greg Schiano ugyanis idén még nem nyert meccset a Tampával 8 forduló alatt, így fogytán a tulajdonosok türelme vele szemben.

1995 előtt a Buccaneers a mérkőzések mindössze 30%-át nyerte meg, azóta javult a helyzet, bár a Glazer-korszakban is csak 48%-os a győzelmi mutatójuk. A csapat értéke viszont jelentősen nőtt, a 192 millió dolláros vételárhoz képest jelenleg 1 milliárd dollárra becsülik a Tampa értékét a Forbes magazinnál, vagyis jó üzleti befektetés volt a részükről, ráadásul a 2002-es szezon végén a Super Bowlt is megnyerték.

Hogy az állandóság, vagy az edzők gyors váltogatása a célravezetőbb, azt nehéz eldönteni. Sir Alex Fergusonnál sikeresebb edző aligha lesz már az európai futballban. Az 1996-ban kinevezett Arsene Wenger, aki jelenleg a legrégebb óta európai élcsapatot irányító edző, már 2005 óta nem nyert semmit az Arsenallal, pedig az első 10 szezonjában 11 címet szerzett, idén viszont jól kezdtek, hiszen ők az elsők.

Eközben a Chelsea-nél Roman Abramovics 2003-as érkezése óta 11 edző fordult meg a kispadon (José Mourinho két korszakát külön számoljuk), ők összesen 13 címet szereztek Angliában és a nemzetközi kupákban az orosz milliárdosnak, ennél többet csak a Manchester United nyert az angol csapatok közül azóta, szám szerint 16-ot. Ám a londoni klub majdnem kétszer annyit költött játékosokra, mint a Ferguson és Moyes ugyanazon idő alatt (936 millió font 481 millióval szemben), tehát a pénz sem minden.

A Unitednek jelenleg 8 pont a hátránya a listavezető Arsenallal szemben, de 28 forduló még hátra van a bajnokságból, nincs tehát veszve semmi. A csapat tulajdonosa, a Glazer család pedig már október legelején jelezte, hogy kész akár 50 millió fontot is a skót rendelkezésére bocsátani, hogy januárban megerősítse a csapatot. Bárkit is céloznak meg a téli átigazolási időszakban, biztosan nem lesz majd olcsó, és több csapattal is fel kell venniük a versenyt. A középpályára és a védelem bal oldalára mindenképpen kell azonban erősítés.

Még bármi lehet

A Manchester United továbbjuthat a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszára, amire minden esélyük megvan, hiszen a csoportjukban az első helyen állnak, 1 ponttal előzik meg a második Bayer Leverkusent, a harmadik Sahtar Donyeck előtt pedig 3 pontos előnyük van. Onnantól pedig a cél a BL-döntő.

A bajnokságban sem lehetetlen, hogy javítsanak, a második Chelsea 3 ponttal jobb náluk. A következő két hónapban még 10 bajnokit játszanak, amiből igazán csak az Arsenal elleni hazai és a Tottenham elleni idegenbeli mérkőzés ígérkezik komoly kihívásnak.

Rovatok