Index Vakbarát Hírportál

Mourinho szerint nincs novemberi átok

2013. november 6., szerda 15:19

Chelsea – Schalke, Dortmund – Arsenal, aztán Napoli, Atletico, Barcelona. Szerdán BL.

A Schalke 04 elleni Bajnokok Ligája mérkőzés előtti sajtótájékoztatón ismét furcsa kérdésekkel bombázták José Mourinhót, a Chelsea edzőjét. Hisz-e a csapatot sújtó novemberi átokban? Tavaly 7-ből csak egy meccset nyertek ebben a hónapban, 2010-ben és 2011-ben pedig háromszor is vesztettek, de idén is vereséggel kezdték novembert a Newcastle otthonában.

Nem hiszem, hogy különösebb jelentősége lenne. Ha mondjuk október 30-án lett volna a mérkőzés, nem november 2-án, akkor sem változna a végeredmény, nem ezen múlik. Amikor sokat nyer egy csapat, nem szabad elfelejteni, hogy miért nyer. Talán túl könnyen kezdődött a szezonunk

- mondta a portugál edző, aki szerint a Szalai Ádámot is foglalkoztató Schalke sokkal magabiztosabban játszik idegenben, mint otthon. Erre pedig szüksége is lesz a németeknek, hiszen ha a hazai meccs után Londonban is kikapnak a Chelsea-től, akár még a Basel is megelőzheti őket. Jó jel azonban számukra, hogy az elmúlt hét idegenbeli meccsükön nem kaptak ki, ráadásul ebből 6-szor nyertek is.

Szalai Ádám hétvégi fülsérülése és az ezt követő műtét ellenére készen áll a játékra. Biztosan nem játszik viszont a Gelsenkirchenben két gólt is szerző Fernando Torres.

A Dortmund komoly előnyre tehet szert az F csoportban, ha a londoni győzelmüket otthon is megismétlik, amire minden esélyük meg is van, hiszen idén eddig 100%-osak a Signal Iduna Parkban. A németek végig irányították a mérkőzést az egyébként remek formában játszó Arsenal ellen, akik viszont majdnem olyan jók idegenben, mint a Borussia otthon. Arséne Wenger csapata ugyanis utoljára március 3-án, 14 mérkőzéssel ezelőtt kapott ki vendégként, a 14 meccsből ráadásul 12-t megnyertek.

Sok lesz viszont a hiányzó a hazaiaknál, Sebastian Kehl, Lukasz Piszczek, Ilkay Gündogan és Mats Hummels sem játszhat majd, így főleg a hátsó régiót kell újraszerveznie Jürgen Kloppnak, míg az Arsenalnál Theo Walcott és Jack Wilshere hiánya lehet probléma.

A Napoli jöhet ki a legjobban, ha megveri a Marseille-t, mert a másik mérkőzés győztesével tartaná a lépést, egy döntetlen esetén pedig akár az első helyre is ugorhatna az olasz csapat.

A Barcelonához látogató Milan kisebb válságát éli, a csapat csak a 11. a Serie A-ban, de a hátrányuk már most 19 pont az első helyen álló Roma mögött, így a bajnokság lényegében már elment. A BL-ben valamivel jobban állnak, de ahhoz, hogy komoly esélyük legyen a továbbjutásra, legalább döntetlen, de inkább győzelem kellene az olaszoknak a Nou Campban.

Ez viszont egyáltalán nem lesz könnyű, hiszen a Barcelona az idei szezonban még kapott ki, tétmeccsen utoljára májusban, a Bayern Münchentől, míg a Milan az elmúlt négy meccsen nem tudott nyerni. Amennyiben kikap a Milan, a Celtic pedig nyer Amszterdamban, úgy a harmadik helyig is visszacsúszhatnak.

A Barcelonát motiválhatja, hogy már most megszerezheti a továbbjutást. Nyerniük kell, de az Ajax-Celtic mérkőzést nem nyerhetik meg a hollandok.

Egy másik spanyol csapat, az Atlético Madrid is továbbjuthat, ehhez ráadásul csak annyit kell tenniük, hogy hazai pályán legyőzik azt az Austria Wient, amely még gólt sem tudott szerezni a BL idei csoportkörében. Két hete az Atlético könnyedén rúgott hármat Bécsben, alighanem hasonlóra készülnek Madridban is.

A Zenit is nagy lépést tehet a továbbjutás felé, ha otthon nyer a délután 6-kor kezdődő mérkőzésen a Porto ellen. Portóban szenvedve nyertek csak az emberelőnyben játszó oroszok, de Hulkék Szentpéterváron mindenképp bizonyítani akarnak majd, hogy négy ponttal elhúzzanak a portugál riválistól.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló

E csoport:

FC Basel (svájci)-Steaua Bucuresti (román) 20.45

Chelsea (angol)-FC Schalke 04 (német) 20.45 

Az állás: 1. Chelsea 6 pont (8-2), 2. Schalke 04 6 (4-3), 3. FC Basel 4 (3-3), 4. Steaua Bucuresti 1 (1-8)

F csoport: 

Borussia Dortmund (német)-Arsenal (angol) 20.45 

Napoli (olasz)-Olympique Marseille (francia) 20.45

Az állás: 1. Arsenal 6 (5-3), 2. Borussia Dortmund 6 (6-3), 3. Napoli 6 (4-4), 4. Olympique Marseille 0 (2-7)

G csoport:

Zenit (orosz)-FC Porto (portugál) 18.00

Atlético Madrid (spanyol)-Austria Wien (osztrák) 20.45

Az állás: 1. Atlético Madrid 9 (8-2), 2. Zenit 4 (2-3), 3. FC Porto 3 (2-3), 4 Austria Wien 0 (0-4)

H csoport:

Ajax Amsterdam (holland)-Celtic Glasgow (skót) 20.45

FC Barcelona (spanyol)-AC Milan (olasz) 20.45

Az állás: 1. FC Barcelona 7 (6-1), 2. AC Milan 5 (4-2), 3. Celtic Glasgow 3 (2-4), 4. Ajax Amsterdam 1 (2-7)

Rovatok