no

Index Vakbarát Hírportál

Tíz év elég volt az izlandi futballcsodához

2013. november 13., szerda 21:05

A 20 év alattiaknál vb-bronzot nyerő magyar válogatottból egy játékos sem jutott el olyan magasra, mint az izlandiaktól ugyanabból a korosztályban. 20 ezer igazolt játékos van, hatodannyi, mint Magyarországon, a neveléshez csak pár létesítményt emeltek, de az edzőképzést hatásosan megreformálták. A kilenc éve a szigeten védő Matus Sándor beszámolója a vb-pótselejtezők előtt.

A 320 ezres lakosú Izland a történetében először játszik labdarúgó világbajnoki pótselejtezőt, de már egy rekordot így is felállított. Ilyen kis ország még sohasem jutott tovább csoportjából, a legutóbb a csehekkel szemben elbukó Montenegróban ugyanis kétszer ennyien laknak.

Ha Izland a horvátok ellen továbbjut, értelemszerűen a legkisebb európai ország lesz a brazíliai vb-n. Nyilván ezzel tetőzne az egyébként sem kicsi futballőrület, a kijutással pedig egy tízéves program mutatna fel múlhatatlan eredményeket.

Izland 2002-ben akadémiák nélkül kezdte a munkát: az infrastruktúrán és a szellemi színvonalon emeltek nagyot. Olyan csarnokok épültek, amikbe befér egy futballpálya, az iskolák közelében minipályákat építettek műfűvel, padlófűtéssel, hogy semmiképp se maradhasson meg rajtuk a hó.

Emellett rendberakták az edzőképzést, teljesítmény nélkül B-licenchez sem juthatott senki, eközben nem harsogtak róla, hogy az övék az egyik legjobb képzés Európában.

Az első eredmény az U21-eseknél jött, 2011-ben ott lehettek az ország történetében először egy nemzetközi tornán. A nyolccsapatos Európa-bajnokságon – ide a 2009-es bronzos U20-as magyar csapat már nem ért el – egy 4-1-es győzelemmel mentek tovább a csoportjukból, a németek előtt. Majdnem az olimpiára is kijutottak, de ennél fontosabb: az akkori csapatból topligákban játszó topjátékosok kerültek ki.

„2004-ben érkeztem ide, akkor még csak nem is sejtettem, hogy a futballforradalom első lépéseinél vagyok. Amikor ide jöttem, jó, ha két fedett csarnok volt az országban, azóta tizenkettő van. A gyerekek ötször annyi időt töltenek a labdával, mint korábban, és ötször jobbak is lettek. Vállalom azt, hogy egyenes arányban lettek jobbak” – mondta Matus Sándor, aki itthon a Gázszer kapusa volt, de kilenc éve bevállalta a futballkalandot.

Az izlandi fociban évről-évre erősebb lett a tempó a meccseken, technikailag is látszott, hogy egyre képzettebbek a fiatalok. Fura módon a válság is segített: emiatt „külföldiek nem jöttek vagy elmentek – egy korona 2008-ban hirtelen három helyett csak két forintot ért –, míg a mostani válogatott gerince külföldre ment. De már akkor lehetett látni rajtuk, hogy igen képzettek. Finnbogason nem volt annyira jó, hogy 18-19 évesen váltson, ő szépen végigjárta az itteni ligát, és most ő Heerenveen gólkirályjelöltje. Az FH, a mostani bajnokcsapat rengeteg jó izlandit gyűjtött össze, az Austria Wien éppencsak ki tudta ütni a Bajnokok Ligájából. Az országban mindenki előtt egyértelmű, hogy a tíz évvel befektetések hozták el a mostani futballőrületet” – mondta Matus.

Egy pillanatra sem bánta meg a döntést, rajta keresztül már több magyar is szerencsét próbált, de mindenki kikopott az élvonalból.

„Ki kell javítsalak, jövőre már lesz valaki az élvonalban. Nemrégen írtam alá a szerződésem, a Thor Akureyri leigazolt, így ha már azt is hittem, hogy az élvonalbeli karrieremnek vége, ők váratlanul mégis számítanak rám” – mosolygott a 37 éves játékos.

Egyébként azért lehet neki még jövője a munka mellett – autókölcsönzőben dolgozik az edzések mellett –, mert az országban nincs megfelelő kapusképzés, ezért is került a szigetre az angol David James, aki vb-n is volt korábban az angolokkal.

Izland legtehetségesebb kapusa egyébként a KA-ban mögötte védett, de átadta neki a helyét, hogy zavartalanul tudjon fejlődni. A 18 éves Hafsteinsson képességeiről sokat elárul, hogy már a Tottenham is figyeli, bár Matus inkább a hollandokat javasolná neki. A holland liga góllövőlistáján amúgy négy izlandi van az élen, mögöttük áll Németh Krisztián.

Matus szerint élvezet volt nézni, ahogy a svéd kapitány, Lars Lagerback megtalálta a csapat játékát. Úgy indultak, hogy nem ígért semmit, de annyit megemlített, hogy az ellenfelek ismeretében egy bravúrral a harmadik hely elérhető.

„Aztán szépen egymás mellé helyezte a mozaikokat. Először a védőket, eléjük a védekező középpályásokat. Egyetlen dolgot határozott meg előre, hogy szeretne rátalálni a csapat játékára. Ennek első lépése Eidur Gudjohnsen visszahozatala volt, az első pillanattól bízott benne, pedig Eidur már nem volt a régi, nem a barcelonai vagy éppen a Chelsea-ben mutatott formáját futotta. Előtte már sokszor kihagyták. Az ő helye így is megkérdőjelezhetetlen volt a csapatban, Lagerback tisztelte is őt, és ez nyilván kölcsönös volt Eidur részéről is. Pénteken is kezdő lesz, biztos vagyok benne, még ha 35 éves is. Tőle már nem várja el, hogy végigrobotolja a 90 percet, így abban is halálbiztos vagyok, nem fogja végigjátszani a meccset, a 60. perc táján jön majd a helyére Finnbogasson. Ő lesz Sigporsson társa. Azért az nem rossz, ha van egy ilyen cseréd”.

Ilyen játékosokat neveltek fel:

1988-90-es születésűek

Gilfy Sigurdsson – Tottenham (angol)
Sigthórsson – Ajax (holland)
Finnbogasson – Heerenveen (holland)
Bjarnason – Sampdoria (olasz)
Gislason – Köbenhavn (dán, BL-csapat)
Gunnarson – Cardiff (walesi, Premier League)
Gudmundsson – Alkmaar (holland)
Jonsson – Belenesenses (portugál)

Idősebbek:

Halfredsson (Verona, olasz), Ragnar Sigurdsson (Kobenhavn, dán), Danielsson (Belenenses) Thórvaldsson (Konyaspor, török) Gudjohnsen (Bruges, belga)
Kapusposzton lehetnek gondjaik, ahogy Matus is említette, külföldre nem is tudtak még eladni senkit. 

Úgy gondolja, 30 százalék esélye van Izlandnak a kijutásra, mert az edzőt váltó horvátok jobbak, a játékosai kvalifikáltabbak, Mandzukic mégiscsak a BL-győztes Bayern csatára.

„Nagyon optimista vagyok, ezért adok ekkora sanszot az ellenfélnek. Izlandnak az a 45 perc lesz a legfontosabb, amikor hátszélben játszik. Mert az biztos, hogy nagy szél lesz. Az itteni előrejelzést illik nagyon komolyan venni, nagyon pontosak, különben emberéletekkel fizetnének. Azt jósolták, 70-80 kilométer per órás szél lesz. A Fran stadionjában sokszor védtem, nagyon kellemetlen pálya a Laugardalsvöllur. A két kapu mögött nincs lelátó, így zavartalanul fújhat a szél. James például egyszer azt mondta, hogy a szélhez hozzászokott Angliában, de a hurrikánhoz nem, míg itt embertelen körülmények fogadták néha a meccseken, rajta nevetett mindenki, amikor harminc méterre sem tudta kirúgni a labdát.”

Matus szerint nagy kérdés, hogy ilyen körülmények között meg fogják-e tartani a meccset, egy európai játékvezető ha viharosnak minősíti a szelet, akkor csak szombat délben lesz meccs, mert akkor normálisabb körülmények várhatók.

„Izland többször igazolta, idegenben tud gólt lőni. Svájcnak is lőttek négyet, azon az őrült meccsen, amikor 4-1-ről jöttek vissza és egyenlítettek. Nekik a legfontosabb, hogy hazai pályán ne kapjanak ki. Ha nyernek esetleg 1-0-ra Reykjavikban, Zágrábban iszonyú nehéz meccs vár a horvátokra” - latolgatott a kétgyerekes családapa.

A jegyek egyébként három óra alatt elfogytak, 10 ezer néző lehet a helyszínen, akiket a szél nem fog érdekelni. Ha 40 ezres lenne a stadion, akkor is telt ház volna.

A füvet egyébként három hete meleg sátorral védik, hogy kifogástalan legyen, fedett pályán ugyanis a FIFA nem engedte a meccset.

„Borzalmasan erősek az izlandiak, ezért nem sérülékenyek. A lelki erejük pedig még a fizikait is felülmúlja, ezért is szeretik őket az edzők. Mert fogékonyak mindenre, amit előírnak, azt pedig biztosan elvégzik, nem fognak kibúvókat keresni. Most pedig már a labdával sem rosszak, így hosszú távon veszélyesek lesznek mindenkire. Itt pedig már amúgy így is istenek. Nincs felemelőbb pillanat, mint mikor hazatérnek az országba, hihetetlen az a fogadtatás. Mindenki a tévét nézi, hogy mit mondanak. Ezek a fiúk nem ezért kezdtek el focizni, de akik nézik, biztosan ezt a szintet akarják elérni.”

A régebben az utánpótlás Európa-bajnokságon is megforduló Matus Sándor életéről bővebben itt olvashat.

(Borítókép: AFP / PHILIPPE DESMAZES)

 

Rovatok