Index Vakbarát Hírportál

Nincs jobb meló az örök vesztes Róthénál

A magyar futball nagy túlélői – 1. rész

2013. november 16., szombat 08:57

Hat sikertelen kísérlet után hetedszer is megkapta az esélyt Róth Antal, hogy az U21-es válogatottat kijuttassa egy Európa-bajnokságra. Az albánok elleni kínos vereség után igen kevés az esély a továbbjutásra, de havi egymillióért Róth nyilván nem annyira boldogtalan.

Az albánok elleni 2-0-ás hazai vereség előtt az U21-es válogatott kapitánya, Róth Antal hat pontot ígért. Az osztrákokkal majd csak kedden játszunk, de itthon úgy verték meg ezt a korosztályt, hogy nem igazán volt kapuralövésünk.

Az albánok elleni meccset a helyszínen nézte végig futballakadémia-alapító Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este, hiszen ebből a csapatból Jova Levente kapust leszámítva már mindenki akadémián nőtt fel. Az albánoknál nincsenek akadémisták, de a játékot jobban értették, dinamikusabbak, gyorsabbak voltak, csak a győzelmük különbsége volt kérdéses, bár két éve nem nyertek meccset.

Ha Egerváriról azt írtuk, hogy kódolva volt a pályájába a Hollandiától elszenvedett 1-8-as vereség, Róth Antalról is elmondhatjuk ugyanezt: ritka ciki vereségekkel töltött el lassan tíz évet az utánpótlás élén.

A volt pécsi válogatott játékos 2002-ben lett szövetségi edző, előtte Pécsen és Sopronban dolgozott, élvonalbeli múltja nem volt a kispadon, de a Sopront feljuttatta.

Első sorozat (2003-04)

1. Lengyelország 20 pont, 2. Svédország 14, 3. Magyarország 12, 4. Lettország 9, 5. San Marino 3.

Annál nagyobb esélyt egyetlen csapat nem kaphat, minthogy a svédek győzelmét megsemmisítik a csoport leggyengébbje ellen, mert jogosulatlanul szerepeltettek egy játékost. San Marino 3-0-lal megkapta a meccset, a magyarok azonban nem tudtak élni a lehetőséggel, mert az utolsó két meccsből nulla pontot szereztek. Előbb kikapott a csapat Rigában 2-0-ra – Balogh kapus fejére pattant a labda, miután felperdült -, majd a már fixen továbbjutó lengyelektől itthon 2-1-re. A táblázatból jól látszik, ha valamelyik meccset megnyerik a kettőből, akkor máris továbbjutottak volna. Nem így lett, Róth mosta kezeit.

A svédek a playoffban a spanyolokat ütötték ki.

A csapatban szereplő néhány játékos: Torghelle Sándor, Németh Norbert, Vanczák Vilmos, Bodor Boldizsár.

Csúcspont: Szabicsnak a svédek ellen volt egy pazar meccse, amikor 5-2-re győztünk itthon, négyet vágott.

Mélypont: a rigai 0-2, Kalnins duplája. A játékos egy kis görög csapatig jutott el egy szezonra, még hazájában sem lett neves játékos, 19-szerepelt a válogatottban.

Róth játékospályafutása

1983 és 89 között 29-szerepelt a magyar válogatottban, egyetlen gólja fontos volt, mert Cipruson csak 2-1-re sikerült nyernie Mezey György csapatának. Pécsről került ki a világbajnokságra, a szovjetek elleni 0-6-nál már a tizenharmadik percben lecserélte őt a kapitány. A másik két vb-meccsen is játszott.

1986-ban került a holland Feyenoordhoz, ahol három szezon alatt 29 meccset játszott, azokon háromszor volt eredményes. Sorozatos sérülései miatt 1989-ben befejezte a labdarúgást, és azonnal edző lett Pécsen.

Második sorozat (2005-06)

1. Horvátország 25 pont 2. Magyarország 19, 3. Svédország 18, 4. Izland 13, 5. Bulgária 7, 6. Málta 5

Vaskó és Tisza góljaival az utolsó körben fogtunk egy pontot a horvátok ellen itthon (2-2), ennyi nem lett volna elég, de az izlandiak 4-1-re verték a svédeket, így megnyílt az út a pótselejtezőre, de az olaszok elleni hazai 1-1 után idegenben 0-1 jött, így az olaszok jutottak tovább.

A csapatban szereplő néhány játékos: Fülöp Márton, Czvitkovics Péter, Vadócz Krisztián, Tőzsér Dániel, Huszti Szabolcs. Utóbbi csak akkor szerepelt, ha Lothar Matthäus nem számított rá a felnőtteknél.

Az olaszoknál Pazzini, Montolivo, Pepe és nem utolsósorban Chiellini volt a legjegyzettebb játékos.

Csúcspont: Bulgáriát és Izlandot oda-vissza vertük.

Mélypont: nem szereztünk pontot a svédektől.

Harmadik sorozat, előselejtező, 2006

Az oroszoktól kikaptunk Moszkvában 3-1-re, és ugyan a finneket mindkét válogatott legyőzte, ez a vereség végzetes volt, a kiesést jelentette. A lebonyolítás furcsasága, hogy hazai visszavágó nem volt, az idegenbeli meccsen kellett volna legalább ikszelni.

A csapatban szereplő néhány játékos: Pollák Zoltán, Sándor György, Priskin Tamás, Feczesin Róbert.

Negyedik sorozat 2008-09

1. Szerbia 17 pont, 2. Fehéroroszország 17 pont 3. Magyarország 13 4. Lettország 12, 5. San Marino 0

2007 novemberében igazolódott, hogy a magyar futballban sem lehet mindent következmények nélkül elkövetni. Az újabb rigai vereség (0-1) már Róth búcsúját jelentette. 2008 márciusában elköszönt az MLSZ-től, nem indokolták meg neki, miért nem kapott hat év után ismét szerződést, és mint nyilatkozatában mondta: köszönetet sem várt.

Az MLSZ Várhidi Péter kezébe adta az irányítást, San Marinót legázoltuk, majd jött a Szerbia elleni mérkőzés, amin Vass Ádám bundát észlelt, a szakember azonban elöl ült a buszon, és nem hallotta, hogy a fiúk miről beszélgetnek hátul. 8-0-ra kaptunk ki.

Róth ekkor Pécsre került, majd Szombathelyre, ahol végre élvonalbeli edző lehetett. Nem sokáig, mert várta az újabb rangos feladat, 2010-ben Egervári távozásával ismét megkapta az U21-et.

A csapatban szereplő néhány játékos: Hrepka Ádám, Szalai Ádám, Bogdán Ádám, Laczkó Zsolt, Guzmics Richárd.

Csúcspont: 2-1-re vertük a szerbeket itthon.

Mélypont: 0-1 Minszkben és Rigában, majd Várhidivel 0-8 Szerbiában és bundagyanú.

Ötödik sorozat 2009-10

1. Olaszország 16 pont, 2. Wales 16, 3. Magyarország, 4. Bosznia, 5. Luxemburg

A teljes képhez hozzátartozik, hogy ezt a sorozatot Wilco van Buuren kezdte, Walesben 4-1-re még vele kaptunk ki 2009. augusztusában, azév novemberében pedig már Egervárival vertük az olaszokat. 2010 márciusában vele is kaptunk ki idegenben 2-0-ra, majd miután a szakvezető az év nyarán megkapta a felnőtteket, nem volt jobb beugró, mint a hazai viszonyokat jól ismerő Róth.

2010-ben Walestől már vele kaptunk ki 1-0-ra, amivel el is dőlt, ennek a reményteljes, vb-bronzig jutó korosztálynak sem vezet út az Európa-bajnokságra.

A csapatban szereplő néhány játékos: Koman Vladimir, Németh Krisztián, Gosztonyi András, Korcsmár Zsolt.

Csúcspont: 2-0 olaszok ellen, még Egervárival.

Mélypont: Wales 0-1, itthon.

Hatodik sorozat (2012-13)

1. Olaszország 19 pont, 2 Törökország 15 3. Írország 13, 4. Magyarország 12 5. Liechtenstein 0

Négy vereséggel indultunk, amivel megint gyorsan eldőlt, ennek a sorozatnak is gyorsan oda. Utána viszont elkaptuk a törököket, itthon a miniállamot oda és vissza, majd az íreket is itthon.

A csapatban szereplő néhány játékos: Gulácsi Péter, Kádár Tamás, Bódi Ádám, Gosztonyi András, Futács Márkó.

Csúcspont: 1-0 a törökök ellen.

Mélypont: 1-2, Írországban.

Hetedik sorozat (2013-14)

1. Spanyolország 15 pont, 2. Ausztria 9, 3. Magyarország 6, 4. Bosznia 6, 5. Albánia 3.

A spanyolok nyilvánvalóan kiemelkednek ebből a mezőnyből, a második helyre lehetne pályázni, de az osztrákok egy meccsel kevesebbet játszva is három ponttal vannak előttünk, bár egy idegenbeli bravúrral kedden talán megnyílhatna az út a második hely felé, inkább az a valószínű, hogy a harmadik pozíció megtartásáért is keményen kell küzdeni.

Várhidi Péter a meccs után úgy értékelt, sokáig azt mondták, mekkora baj, hogy nincsenek játékban klubcsapataikban ezek a játékosok - sok esetben egy nem jobb külföldi kiszorítja őket -, azért jönnek a fontos vagy éppen kötelező győzelmeknél váratlan vereségek. Most ellenben mindenki játszik, meghatározó, meccset befolyásoló erő a klubjában. Mi több: a hazai szakma és a klubvezetők úgy álmodnak, hogy Radó vagy Ugrai 500 ezer euróba kerül minimum, de inkább az egymillió a reális.

A csapatban szereplő néhány játékos: Szolnoki Roland, Kleinheisler László, Kovács István, Radó András, Ugrai Roland, Adorján Krisztián.

Csúcspont: Bosznia 3-2.

Mélypont: 0-2, itthon az albánokkal.

Konklúzió

2002 óta Róthnak a hazai utánpótlás legjobbjaival kellett szót értenie, szinte mindenki megfordult nála, aki később vitte valamire. Elgondolkodtató, mennyire sikerült neki a motiváció, a taktika kidolgozása. Erre nem mentség, hogy neki a felnőttekhez kell nevelni, és az sem, hogy esetleg a felnőttek elvitték a kiemelkedőeket.

A játékosok általában szeretik, de örök kérdés, hogy a fiatalokhoz egy fiatalabb és hitelesebb edző kellene-e, akinek a karrierje tiszteletet parancsoló előttük. Más kérdés, van-e ilyen a hazai mezőnyben.

A magyar futball nagy túlélői második részében Nyilasi Tibor pályáján szaladunk végig.

Cikkünket az Index Facebook-oldalán kommentelheti.

Rovatok