Index Vakbarát Hírportál

Ébresztőt is kaptak Ronaldóék a svédektől

2013. november 19., kedd 15:24

Amíg a pótselejtezők első játéknapja egyértelműen a Cristiano Ronaldo–Zlatan Ibrahimovic-párharcról szólt (portugál–svéd, 1-0), addig a visszavágók legizgalmasabb mérkőzése a Franciaország–Ukrajna lehet (0-2-ről indul).

Az ukránok 2-0-ra nyertek Kijevben, amivel komoly hátrányba került Didier Deschamps csapata – ilyen arányú vereségről még egyetlen válogatott sem tudott fordítani pótselejtezőn, a franciáknak tehát kisebbfajta csoda kellene a továbbjutáshoz.

Tudja ezt Deschamps is, aki öt helyen is változtat a kijevi kezdőhöz képest. Koscielny piros lap miatt nem játszhat, de a másik belső védőt, Abidalt is lecseréli a kapitány, így Varane és Sakho alkotják majd a védelem tengelyét – nekik kell majd megállítaniuk Zozulját. A támadójátékot is megvariálja Deschamps: Benzema öt meccs után kerül vissza a kezdőbe Giroud helyén, mögötte Valbuena segít majd, míg a Kijevben borzasztóan játszó Nasri helyét Cabaye veszi át a jobb szélen. Elsősorban az ő feladatuk lesz, hogy valahogy továbbjuttassák a franciákat, akik utoljára az 1994-es, amerikai világbajnokságról hiányoztak.

Ebben segítségükre lesz, hogy az ukránoknak két védőt is pótolniuk kell eltiltás miatt, Kucsert kiállították Ukrajnában, míg a jobbszélső Fedeckij az összegyűjtött sárga lapok miatt nem játszat – márpedig mindketten azon az oldalon védekeztek, ahol Ribery fenyeget majd.

A portugálok sem dőlhetnek hátra, először tudták legyőzni a svédeket otthon, amivel szűkös előnybe kerültek a visszavágóra. Noha Cristiano Ronaldo egyetlen gólja nem jelent nagy előnyt, az számukra kecsegtető, hogy a múlt pénteken sokkal jobban játszottak, mint a svédek. Sorban dolgozták ki a helyzeteket, Zlatan Ibrahimovicot pedig szinte levették a pályáról.

A svédek ennek ellenére nem csüggednek, mert tudják, hogy csapatuk szinte bármire képes. Ezt tavaly októberben is bizonyították, amikor idegenben 4-0-ról álltak fel a német válogatott ellen, ráadásul alig 30 perc kellett nekik a nagy hajrára. Ha nem sikerül megfordítaniuk a pótselejtezőt, akkor könnyen lehet, hogy Zlatan Ibrahimovic úgy vonul majd vissza, hogy sosem szerzett gólt világbajnokságon, hiába szerepelt eddig két tornán is.

A sikerért titkos fegyvert is bevetettek: egy rádió a portugálok szállodája előtt minikoncertet adott hajnalban, hogy Cristiano Ronaldóék véletlenül se tudjanak nyugalomban pihenni a pótselejtező előtti éjszaka.

Ébresztőt is kaptak Cé-ék a svédektől

A románok hiába szereztek idegenben egy gólt a görögök ellen, a védelmük borzalmasan játszott, csoda, hogy megúszták 3 kapott góllal. Görögországé volt az egyik legjobb védelem a selejtezők alatt, és most kedvező eredményt kell védeniük, ami még inkább nekik kedvez. Victor Piturca csapatának muszáj előre mennie a legalább 2 gólért, a görögök pedig könnyűszerrel kihasználhatják ezt – Mitroglunak a felállt védelem ellen is nagyon ment pénteken.  Az Olimpiakosz csatára augusztus óta 22 gólnál jár 20 meccsen, nem lesz könnyű megállítani.

Piturca ráadásul elvesztette mindkét védekező középpályását (Bourceanu sárga lapok, Lazar kiállítás miatt nem játszhat), de Mihai Pintilii sem áll a rendelkezésére. Visszatérhet azonban az első meccset kihagyó Vlad Chiriches, aki komoly erősítés lenne a védelemben.

Horvátország hiába játszott 40 percig emberelőnyben Izlandon, és tartotta a hazaiak térfelén a labdát, igazán komoly helyzetig nem tudott eljutni. A védelem szervezett volt az újonnan kinevezett szövetségi kapitány, Nico Kovac irányításával, de a csoportkörben csak 12 gólig jutó válogatott támadóoldalon nem sokat tudott felmutatni.

„A kapott gól nélküli döntetlen felér egy győzelemmel a körülmények ismeretében" – értékelt a találkozó után Lars Lagerback, az izlandiak szövetségi kapitánya. Igaz, Zágrábban nem lesz ott a 12 ezer, elképesztő erővel buzdító izlandi szurkoló, és egy újabb 0-0 csak a hosszabbításra lenne elég, már pedig további 120 percen át bírni a horvátok rohamait elképesztő munka lenne.

Európai pótselejtezők, 2. kör

Románia–Görögország 20.00 (1-3)

Horvátország–Izland 20.15 (0-0)

Svédország–Portugália 20.45 (0-1)

Franciaország–Ukrajna 21.00 (0-2)

Rovatok