Index Vakbarát Hírportál

Franciaország a sírból hozta vissza

2013. november 19., kedd 23:09

Az eddig is borzasztóan erős vb-mezőny kedden csak még erősebbé vált, az afrikai és az európai pótselejtezőkön is elmaradt a meglepetés.

Már ha az számított volna meglepetésnek, hogy a Kijevben 2-0-ra nyerő Ukrajna jut tovább Franciaország ellen, ám nem ez történt meg. Didier Deschamps szövetségi kapitányként elkerülte azt, amit csapatkapitányként 1993-ban nem tudott. Akkor elszórakozták a selejtezőt és lemaradtak a vb-ről, idén azonban ha nem is csodát tettek, de mindenképpen történelmet írtak. Eddig egyetlen válogatott sem tudta 0-2 után kiharcolni a továbbjutást pótselejtezőn.

Izland 117 percig tartotta életben a vb-álmot Horvátország ellen, de Burkina Faso is elbukott Algériával szemben az afrikai pótselejtezőn. Nem jutott tovább a görögökön a magyar válogatott reményeit összetörő Románia sem, Ghána pedig Egyiptomot zúzta porrá (7-3 összesítésben), hogy ott lehessen Brazíliában jövőre.

A legnagyobb dráma azonban a portugál-svéd párharc volt, egészen a sorsolás napjától a második mérkőzés utolsó percéig. Ez a páros ugyanis azt jelentette, hogy vagy Cristiano Ronaldo, vagy Zlatan Ibrahimovic lemarad a vb-ről: végül a svéd maradt alul, hiába rúgott két gólt Solnában, C. Ronaldo összesen négyet vágott nekik. Így könnyen lehet, hogy Ibrahimovic úgy fejezi majd be karrierjét, hogy sosem szerzett gólt világbajnokságon.

Az afrikai és az európai pótselejtezők lezárultával már csak két hely kiadó a vb 32 fős mezőnyéből. A rendező jogán kijutó Brazilokhoz elsőként Japán csatlakozott, majd Ausztrália, Irán és Dél-Korea következett még a nyáron.

A kijutók őszi sorát Hollandia, Olaszország, Costa Rica, az Egyesült Államok és Argentina folytatta szeptemberben, míg októberben Belgium, Svájc, Németország, Kolumbia, Oroszország, a hatalmas meglepetés Bosznia-Hercegovina, Anglia, a címvédő Spanyolország, Chile, Ecuador és Honduras jött.

Novemberben előbb az afrikai országok (Nigéria, Elefántcsontpart, Kamerun, Ghána, Algéria), majd az európai pótselejtezősök, Görögország, Horvátország, Portugália és nagyon megszenvedő Franciaország jött.

Az interkontinentális pótselejtezőkön a Mexikó-Új-Zéland (5-1) és Uruguay-Jordánia (5-0) párosokból kerül majd ki az utolsó két továbbjutó - amennyiben Uruguay nem bukja el ötgólós előnyét, úgy Brazíliában mind a nyolc korábbi világbajnok válogatott ott lesz.

A 2014-es brazíliai világbajnokság csoportjait december 6-án sorsolják majd, négy kalapból lesz nyolc négyfős csoport.

Az eddig kijutott 30 válogatott

Afrika:

Nigéria, Elefántcsontpart, Kamerun, Ghána, Algéria

Ázsia:

Ausztrália, Irán, Japán, Koreai Köztársaság

Dél-Amerika:

Brazília (házigazda), Argentína, Kolumbia, Chile, Ecuador

Európa:

Hollandia, Olaszország, Belgium, Németország, Svájc, Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Anglia, Spanyolország, Görögország, Horvátország, Portugália, Franciaország

Közép- és Észak-Amerika:

Egyesült Államok, Costa Rica, Honduras

Rovatok