Index Vakbarát Hírportál

Drága mulatság a barátságos meccs

2013. november 21., csütörtök 16:44

A dán Christian Eriksen és a német Sami Khedira is komoly sérülést szedett össze a pénteki barátságos mérkőzésen saját válogatottjában, utóbbi lehet, hogy az idei szezonban már nem is léphet pályára.

Eriksen, aki 11,5 millió fontért igazolt a nyáron az Ajaxtól a Tottenhamhez, 4-6 hét kihagyásra kényszerülhet majd, pedig a londoni csapatnak nagy szüksége lenne az irányítóra, hiszen a következő két hétben a Manchester Cityvel és a Manchester Uniteddel is találkoznak, ráadásul igen pocsék a támadójátékuk - a 11 eddigi bajnokin mindössze 9 gólig jutottak.

A 21 éves dán középpályást a norvég Vegard Forren vágta fel, míg Khedira Andrea Pirlo belépője után maradt lent a földön, mint utóbb kiderült, keresztszalag-szakadást szenvedett és akár a világbajnokságról is lemaradhat.

Az ilyen esetekre tavaly szeptember óta külön biztosítással rendelkezik a FIFA, amely a játékosok fizetésétől függ, de közrejátszik az is, hogy mely bajnokságban szerepel az érintett. A Real Madrid játékosaiért például napi 20 548 eurót (6,1 millió forint) fizetnek, ez az összeg azonban magasabb, mint Khedira napi fizetése (16 400). Havi szintre átszámolva a német középpályás fizetése nagyjából 500 ezer euró, így a kihagyott időszaktól függően akár 2,5 millió eurót is kaphat a Real a FIFA-tól.

A Tottenham valamivel kevesebb pénzre számíthat, igaz, a dán irányító akár már egy hónap után is visszatérhet. Az angol Mirror számításai szerint a norvég védő durva belépője 1 millió fontba (1,2 millió euróba) kerülhet a FIFA-nak.

A Real egyébként korábban már kapott kárpótlást a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől, amikor a brazil Marcelo volt sérült, utána 1,15 millió eurót kaptak - a balhátvéd 84 napot hagyott ki, a FIFA azonban csak 56 után fizetett. A szervezet maximum egy évre, 7,2 millió eurót fizet egyébként a legsúlyosabb esetben is.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a kedden, Dél-Afrikában megsérült kapus, Victor Valdes után számíthat-e, és ha igen, milyen összegre a Barcelona.

Hasonló egyezség az UEFA és az európai klubok között is van a tétmeccsekre, az Eb-döntőben megsérült Giorgio Chiellini után például 420 ezer eurót kapott a Juventus tavaly nyáron.

Rovatok