Index Vakbarát Hírportál

Szalaiék Bukarestben juthatnak tovább

2013. november 26., kedd 14:04

A Schalke, és vele együtt Szalai Ádám akár már ma kiharcolhatja a továbbjutást az egyenes kieséses szakaszba a Bajnokok Ligájában, igaz, ehhez némi segítségre van szükségük a Chelsea-től. A Milan és a Dortmund viszont bajba kerülhet, ha nem nyernek.

Nem biztos, hogy Szalai a Schalke kezdőcsapatában léphet pályára, a hétvégi fordulóban is mindössze 11 percet kapott, de lehet, hogy éppen ezért lesz majd ott a kezdőben a Steaua ellen, és nem a valamivel fáradtabb Kevin Prince Boateng. Az eddigi négy csoportmeccsen csak kétszer kezdett, gólt pedig még nem szerzett, bár a pótselejtezőn az ő duplája is kellett a PAOK elleni továbbjutáshoz. Gelsenkirchenben az utolsó fél órában rúgtak hármat, most egy egygólos győzelem is továbbjutást jelenthet.

Ritka a magyar tavasszal a BL-ben

Amennyiben a Schalkénak sikerül kiharcolnia a továbbjutást, Szalai lehetne az első magyar játékos, aki 2007 után pályára lép a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában is. Utoljára tavaszi BL-meccsen 6 éve, Fehér Csaba, a Liverpool ellen játszott a PSV színeiben, bár Huszti Szabolcs is eljutott odáig a Zenittel, a Benfica ellen azonban csak a cserepadon számoltak vele.

Ám csak akkor, ha a Chelsea nem alszik el megint a Basel ellen. A svájci csapat az első fordulóban, Londonban, 1-0-ról fordított nem kis meglepetést okozva, van tehát miért visszavágnia José Mourinho csapatának. A portugál a válogatott meccsek miatti szünetben csak négy játékossal dolgozhatott, emiatt pedig annyira unatkozott, hogy Fernando Torres hajnyírójával maga vette kezelésbe a frizuráját. Svájcban nekik elég lesz egy döntetlen is a nyolcaddöntőhöz, de Mourinho alighanem többet vár ennél csapatától.

A halálcsoport továbbra is kiélezett, egyedül a Marseille bukott már el, ők este az Arsenalhoz látogatnak. Annál a mérkőzésnél jóval izgalmasabb lesz azonban a Dortmund és a Napoli összecsapása. A Borussia a hétvégén nagy verést kapott hazai pályán a Bayerntől, és most is nagy lesz rajtuk a nyomás, ha ugyanis nem nyernek (az Arsenal pedig igen), a tavalyi BL-döntős alighanem csak az Európa Ligában folytathatja. A védelmük is eléggé foghíjas, Subotic, Hummels és Schmelzer is sérült, ezért a hétvégén Grosskreutznak kellett hátrahúzódnia a védelembe, visszatérhet azonban Piszczek és Kehl is a kezdőbe. Ráadásul a nápolyi mérkőzés igen fordulatosra sikerült, a németektől nem csak a kapus Weidenfellert, de az edző Jürgen Kloppot is kiállították.

A Napoli már egy döntetlennel is tovább megy, míg az Arsenal csak győzelemmel és német pontvesztéssel.

Az Atlético Madrid már délután pályára lép Szentpéterváron, ahol -2 fok vár rájuk. Emiatt a spanyolok 600 kiló meleg ruhát vittek magukba Oroszországba, hogy megbirkózzanak a hideggel. Az Atlético már korábban tovább jutott, a Zenitnek viszont nagyon kellenek a pontok, mert ha nem nyernek, a Porto beelőzheti őket, hiszen a portugálok az eddig még gólt sem szerző Austria Wient fogadják.

A H-csoportban a Barcelona mögött nagy a tülekedés, a Milan, az Ajax és a Celtic között mindössze 2 pont van. A katalánoknál ugyan sok a sérült, de a hétvégén így is könnyűszerrel nyertek 4-0-ra a Granada ellen, sok jóra tehát a hollandok sem számíthatnak. A Milan mostani 5 pontja nem megnyugtató, de ha nyernek a skótok ellen idegenben, és a Barca is győz, akkor az olaszok is ott lesznek a legjobb 16 között.

A Celticnek és az Ajaxnak is nagy motivációt jelenthet azonban, hogy ha nyernek, akár a második helyre is feljöhetnek, így továbbjutó helyről várhatnák az utolsó fordulót, igaz, akkor idegenben játszanak majd mindketten. A Milan számára a bajnokság lényegében már elúszott, így a BL-re koncentrálnak. Glasgow-ban nem könnyű játszaniuk - a Barcelona idén csak 1-0-ra nyert, tavaly pedig 2-1-re kikapott ott, ráadásul az olaszok utoljára október 19-én nyertek mérkőzést.

Keretes címe

E csoport:

Steaua Bucuresti (román)-FC Schalke (német) 04 20.45

FC Basel (svájci)-Chelsea (angol) 20.45

A csoport állása: 

1. Chelsea 9 pont, 2. FC Schalke 04 6, 3. FC Basel 5, 4. Steaua Bucuresti 2

F csoport:

Arsenal (angol)-Olympique Marseille (francia) 20.45

Borussia Dortmund (német)-Napoli (olasz) 20.45

A csoport állása: 

1. Arsenal 9 pont (6-3), 2. Napoli 9 (7-6), 3. Borussia Dortmund 6, 4. Olympique Marseille 0

G csoport:

Zenit (orosz)-Atlético Madrid (spanyol) 18.00

FC Porto (portugál)-Austria Wien (osztrák) 20.45    

A csoport állása: 

1. Atlético Madrid* 12, 2. Zenit 5, 3. FC Porto 4, 4. Austria Wien 1

H csoport:

Celtic Glasgow (skót)-AC Milan (olasz) 20.45

Ajax Amsterdam (holland)-FC Barcelona (spanyol) 20.45

A csoport állása: 

1. FC Barcelona* 10 pont, 2. AC Milan 5, 3. Ajax Amsterdam 4, 4. Celtic Glasgow 3

A *-gal jelölt csapatok már továbbjutottak a nyolcaddöntőbe.

Rovatok