Index Vakbarát Hírportál

Így bundáznak ők: négy gól nekem elég

2013. november 28., csütörtök 11:46

A bundabotrány már Angliát is elérte, a nemzeti nyomozóiroda egy fogadási csalással foglalkozó szindikátus tagjait kezdte begyűjteni. Két nap alatt hat személyt tartóztattak le, köztük volt Premier League-játékost is. A csalók működéséről rejtettkamerás videofelvétel is készült.

A bundázás szálai, ahogy a legtöbb esetben, Szingapúrba vezetnek. A feltételezések szerint legalább 50 ezer fontot (18 millió forintot) játszottak meg alacsonyabb osztályú mérkőzéseken. A lehallgatott beszélgetésekből kiderült, három meccsen a kívánt eredmény is született.

A nyomozás még jelenleg is tart, ezért a rendőrség csak néhány részletet árult el, egyelőre nem lehet tudni, hogy mely csapatok érintettek. Azt viszont igen, hogy három aktív játékos mellett, a most már játékosügynökként dolgozó, de korábban a PL-ben is futballozó Delroy Facey-t is letartóztatták.

A Telegraph videofelvételekkel támasztotta alá a vádakat: egy csaló részletesen beszámol benne, hogy is működik a bundázás. Ha kell, el tudja intézni, hogy egy meccsen négy gól essen, ebből kettő az első félidőben. De ha a megbízó azt igényli, az első tíz percben sárga lap is lesz. Persze mindennek ára van, egy sárgáért ötezer fontot kell fizetni. A megbízónak nincs más dolga, mint nagy tétben fogadni a sárga lapra és a gólok számára, és így biztosított a kaszálás.

Így működik a fogadási csalás Angliában

A meccseket befolyásoló férfi azt is elmondja, hogy Angliában nagyon drágák a játékosok, az alacsonyabb osztályban ötezer fontot keresnek havonta, ezért neki körülbelül hétezret kell fizetni fejenként és meccsenként, hogy minden működjön. Általában a meccseik előtt egy nappal, egyedül keresi fel őket. A kívánt eredményekért és eseményekért a megbízó fizet, a fogadásokkal szerzett profitból neki 70-80 százalék jár, a többi a futballistákat megkenő ügynöknek jár.

Az erős akcentussal beszélő férfi azt is elárulta, hogy annak a szingapúri Wilson Raj Perumalnak dolgozik, aki a fogadási maffia egyik feje, és már többször is ült börtönben a szervezett csalások miatt.

Nagy-Britanniában évtizedek óta nem volt ilyen eset, amikor bizonyítékai is lettek volna a bundázásnak. A botrány megrázta Angliát, amit az is jelez, hogy hiába nyert a Manchester United 5-0-ra és Manchester City 4-2-re a Bajnokok Ligájában, nem ez a két csapat foglalja el a lapok vezető helyeit.

Rovatok