Index Vakbarát Hírportál

Kétszer kapott ki a héten a Barcelona

2013. december 1., vasárnap 12:16

A Barcelona először kapott ki a spanyol bajnokságban, a bátran letámadó Bilbao törte meg a veretlenségi sorozatot. Huszti újra gólt lőtt a Bundesligában, most végre csapata is nyert. Az NB I.-ben a Haladást egy gyors piros lap sem törte meg, kilenc emberrel is döntetlenezett a Videotonnal. A Chelsea 14 másodperc után kapott gólt. Ibrahimovic két büntetőt is belőtt.

Athletic Bilbao–Barcelona 1–0

Előtte: a Barcelonának még mindig az a legfőbb kérdés, hogy meg tudja-e őrizni veretlenségét a bajnokságban. Az előző fordulóban már bizonyították Neymarék, hogy a sérült Messi nélkül is képesek sok gólt lőni, de a hétközi BL-ben már nem volt olyan meggyőző a játékuk, az Ajax tíz emberrel is verte őket. A Bilbao eddig még nem kapott ki a szeptemberben átadott San Mames Barria Stadionban.

Közben: bátran kezdett a Bilbao, egymás után vezette a támadásokat, a Barca egy kicsit be is szorult. A 11. percben azonban már a katalánoké volt az addig legnagyobb helyzet, Neymart tekerte kapura tíz méterről, de Gorka kapus valahogy még bele tudott érni a lövésbe.

A 29. percben a Bilbaónak is jó lehetősége volt a gólszerzésre, egy Iniestán megpattanó beadás Muniain elé került, aki megpróbált közelről kapuba kotorni, de Pinto időben lecsapott még a labdára.

A második félidő is helyzetekkel indult, a bilbaói Toquero fejesét Pinto hárított, a remek helyzeben kilépő Neymar pedig egyszerűen eltörte a labdát a kapuval szemben.

A Bilbao egyre bátrabban kezdett játszani, a barcások labdakihozatalát is megpróbálta megakadályozni, néhány percig nem is tudtak mit kezdeni ezzel Iniestáék, majd az Athletic egy kapu előtti tülekedésből is jól jött ki, a 63. percben.

Iker Munian gólja

A 70. percben már eredményt is hozott a bilbaói nyomás, a Barca térfelén szereztek labdát, majd gyors akció után Muniain érkezett jó ütemben középen. A Barelona a gól után is beszorult, de Négy percel később Muniain kis híján asszisztot adott, Toquero fejelt, Pinto védett reflexből.

A Bilbao az utolsó másodpercig letámadt ellenfelét, a Barca nem tudta beszorítani.

Utána: A Barcelona első vereségét szenvedte el a bajnokságban, és a BL-kudarccal együtt a második vereségét szenvedte el a héten. A bajnokságot még mindig vezeti, de az Atlético Madrid már csak rosszabb gólkülönbséggel van mögötte. A Bilbao győzelmével feljött a negyedik helyre, és elmondhatja magáról, hogy új stadionjában eddig nem kapott ki, hetedik meccsén is pontot szerzett ott.

PSG-Olympique Lyonnais 4-0

Előtte: Még a PSG is veretlen a francia bajnokságban, a tizedik Lyon sem valószínű, hogy megállítja Ibrahimovicékat. A svéd csatár már a héten kijelentette, hogy Aranylabda nélkül is a legjobb. Ezt újabb gólokkal bizonyíthatja.

Közben: az első félidő a PSG fölényét hozta, öt perc alatt két gólt szerzett a listavezető. A 36. percben Cavani volt eredményes fejjel, majd Ibrahimovic pazar emelésé jött, tizenegyesből nyeste meg a labdát, nem sok esélye volt a kapusnak. A második félidőben Thiago Silva is betalált, már 3-0-ra ment a PSG. Ibrahimovic még egy büntetőt lőhetett, és a 83. percben sem hibázott.

Haladás-Videoton 1–1 (végeredmény)

Előtte: A Videoton elveszítette vezető helyét a bajnokságban, és mivel a Debrecen nyert Kaposváron, ha nem akar még jobban leszakadni, jelentős ponthátrányba kerülni, nyernie kellene Szombathelyen. Az élvonal legjobb védői (Devecseri és Guzmics), ahogy Artner edző minősítette őket, komoly feladat előtt állnak, mert a bajnokságban második legtöbb gólt (30) szerző fehérváriakat kellene visszafogniuk. A Haladás még úgyis a negyedik helyre jött előre, hogy a legutóbbi bajnokin otthon veszített a Péccsel szemben.

Közben: az első nagy helyzet a Haladásé volt, Simon lőtt 20 méterről, egy védőn megpattanó lövés a kapufán csattant az ötödik percben.

Alighanem minden idők leggyorsabb piros lapja született NB I.-es mérkőzésen. A sérült Schimmer Szabolcsot kényszerűségből lehozta a 38. percben Artner Iván, Rajost küldte be helyére. A Haladás játékosa azonban még egy percet sem volt pályán, első megmozdulásával lerántotta a Videoton támadóját. Kassai Viktor egyből piros lapot adott, a tizenegyest pedig Nikolics vágta be.

A Haladás-szurkolók egyből Ukrajna rigmusba kezdtek, emlékeztetve a játékvezetőt az Eb-n meg nem adott góljára.

A kiállítás miatt indulatossá vált a meccs, Kassai több lapot kiosztott. Nildónak még a félidő végén volt egy nagy helyzete, de csak kapufát talált.

A második félidőben a Haladás nem állt be teljesen a védekezésre, a 61. percben pedig kontrából, tíz emberrel is egyenlíteni tudott, a bal szélen vezetett akció után Ugrai érkezett jól középen.

Hiába tudták tartani az eredményt Halmosiék, a 79. percben még nehezebb helyzetbe kerültek. Iszlai nagyon rossz ütemben csúszott be Stopirának, így megkapta második sárgáját. A Haladás kilenc játékossal maradt a pályán, és meg is tudta tartani az 1-1-es állást.

Chelsea–Southampton 3–1 (végeredmény)

Előtte:a Chelsea is a dobogós helyért megy, de nem túl meggyőző mostanában Mourinho csapata. A héten a BL-ben a Basel is megverte a londoniakat. Samuel Eto'o sérülése miatt hiányzik a Chelsea-ből, így újra Fernando Torres lehet a kezdőcsatár. A Southampton egy győzelemmel meg is előzheti ellenfelét a bajnokságban.

Közben: Jobban nem is kezdhetett volna a vendégcsapat, Rodriguez már az első percben megszerezte a vezetést. Egészen pontosan a 14. másodpercben

Rodriguez 14 másodperces gólja

Az 55. percben egyenlített a Chelsea, Ivanovics egy szöglet után fejelt kapura, Ramires a kapufára rúgta, onnan a visszapattanót Cahill fejelte a kapuba. Hét perc múlva Terry fejelt a kapuba.

Az utolsó percben pedig Ramires jól adott középre a bal oldalról, Ba jól érkezett - egy védővel a nyakán jól megrúgta -, és ezzel lezárta a meccset.

Manchester City–Swansea 3–0 (végeredmény)

Előtte: a ManCity legutóbbi öt meccsén 22 gólt szerzett, a Swansea sem számíthat sok jóra, ha ellenfele tudja tartani a topformát. A ManCity akár a második helyre is felzárkózhat egy győzelemmel.

Közben: Hogy nagyon jó formában van a múlt héten hatot vágó Pellegrini-csapat, azt már a nyolcadik percben megérezhette a walesi vendég, Negredo volt a gólszerző. Hatalmas ziccert hagyott ki a 45. percben a swansea-s de Guzmán. Csak a kapus volt vele szemben, de 11 méterről léc fölé vágta.

A második félidőben is fölényben volt a ManCity, beszorult a Swansea. Agüero még túlcselezte magát, de az 58. percben Touré passzából Nasri már meg tudta oldani a kapu előtt, tíz méterről lőhetett kapuba. Nasrinak a duplázás is összejött, a 77. percben ismét betalált.

Diósgyőr-Győri ETO 1–2 (végeredmény)

Előtte: mindkét csapatnak nagyon fontos ez a meccs, a Diósgyőr megerősítheti harmadik helyét a bajnokságban, de egy győzelemmel és kis szerencsével a Győr is elfoglalhatja azt. Az ETO-játékosok biztos nagyon motiváltak, örökös lehet a fenyegetettség, hogy elveszik tőlük vereség esetén a szolgálati Audik slusszkulcsait.

Közben: Kamenár hibája után a Diósgyőr vezethetett volna, de a játékvezető nem adta meg a gólt. A Győrnek is volt utána helyzete, aztán Gohér beadására Zoran Kosztics mozdult a legjobb ütemben, és hét méterről a jobb kapufa mellé fejelt.

Az 53. percben Bacsa röviden és középre fejelt ki egy labdát, amit Strestik azonnal visszalőtt, ezzel egyenlített a Győr.

Tizenkét perc perc múlva fordított a Győr: Wolfe lefejelt labdája után Pátkai lesgyanús helyzetből négy méterről fejelt a kapuba. A Diósgyőrnek a hajrában volt még esélye az egyenlítésre, de ezek kimaradtak, mert Kamenár jól védett. A Diósgyőr harmadik maradt, a Győr negyedik, úgy látszik, hatásos volt az Audik elvétele. Szivics a bírót okolta.

Catania–AC Milan 1–3 (végeredmény)

Előtte: a Milan október 19-e óta nem nyert bajnoki mérkőzést, a klubhoz méltatlan, 13. helyen áll az olasz bajnokságban. Nem is véletlen, hogy kikezdték az igazolásokért felelős alelnököt, Gallianit, de Silvio Berlusconi egyelőre még nem akarja kirúgni. Kedden talán már pozitív széria indult, a Milan 3-0-ra verte a Bajnokok Ligájában a Celticet, amit a tökutolsó Catania legyőzésével lehet folytatni.

Közben: az argentin-olasz kapcsolatok mindig is erősek voltak, de alighanem a Catania járatta csúcsra az ügyet. Kezdőjében hét argentin játékos van, de ha kell, még három be tud szállni a padról. Mutatóban egy olasz, Biraghi van a pályán.

A Catania meglepetésre a 13. percben már vezetést szerzett, természétesen egy argentin, Castro talált be. Sokáig azonban nem örülhetett a hazai csapat a vezetésnek, Montolivo a 19. percben egyenlített egy remek kapáslövéssel.

A 63. percben a Milan fordítani tudott, Balotelli szerezte a gólt. Ahogy a tottenhames Walker, ő is szabadrúgásból, egy sorfalba beálló játékos alatt rúgott kapuba.

Mario Balotelli szabadj

Két perc múlva a Catania tíz emberrel  maradt, de a meccs a 81. percben dőlt el. Kaká az oldalvonal mellett kapott egy labdát saját térfelén közepén, majd felgyorsított, a védők lemaradtak és nem is nagyon támadták meg, ahogy az ötösön belülre ért, a rövid felső sarokba bombázott a kapus feje felett. Még egy gól és megvan neki a száz.

Kaká gólja a Cataniának

Allegri mester a gól után azonnal lekapta Balotellit, mert kezdte elveszíteni a higgadtságát.

Tottenham Hotspur–Manchester United 2–2 (végeredmény)

kezdés: 13:00

Előtte: a Manchester City a múlt héten 6-0-ra ütötte ki a Tottenhamet, most a másik manchesteri klub is győzelemre készül a londoniak ellen. A BL-ben a MU is bizonyította, meg tudja szórni magát, 5-0-ra verte a Bayer Leverkusen szerdán. Ez a vasárnapi meccsre is önbizalmat adhat a MU-nak. A Tottenham-edző Villas-Boas szerint ez mind nem számít, mentálisan felkészültek a játékosai. Az azonban nem adhat túl sok okot a bizakodásra, hogy előző három PL-meccsén még gólt sem rúgott a Tottenham.

Közben: a góltalansági sorozatnak azonban végeszakadt, a 18. percben Walker talált be szabadrúgásból. A tottenhami védő Evans szabálytalankodása után, 20 méterről lőtt trükkösen, a felugró sorfal lábai alatt bombázott kapuba.

Walker gólja

A Tottenham lendületben maradt, egy perccel később Rooney mentett a MU kapu előtt, majd a 29. percben Soldado lépett ki, de éles szögből kapu fölé vágta. Soldado aztán Lenonnak passzolt, de De Gea időben zárta össze lábait, így nem lett köténygól.

A támadásokban nagyon jó volt a Tottenham, de a védelem nem volt ilyen erős. Egy kontra után a beadásba Walker ért bele szerencsétlenül, pont Rooney elé passzolt, aki közelről simán kapuba tolta a labdát a 32. percben.

Az 54. percben megint a Tottenhamnél volt az előny, Sandro vezette rá bátran a labdát a védőkre, majd lövőcsel után óriásit bombázott 25-ről a hosszú felső sarokba.

A Tottenham most sem sokáig vezetett, Lloris kapus ellen ítéltek büntetőt. Welbeckkel ütközött a kapus, a csatár lába és a kapus összeakadt, meg lehetett adni. Rooney pedig simán belőtte a 11-est, mert Lloris elmozdult, a labda pedig középre ment.

Hull City–Liverpool 3–1 (végeredmény)

Előtte: a Liverpool egy győzelemmel tarthatja a PL-második helyet, de ha pontokat veszít, a Chelsea és a Manchester City is megelőzheti. A Liverpool egyik legjobbja nélkül áll fel, Sturridge sérülése miatt hiányzik.

Közben: A hazai szurkolók tüntettek a tulajdonos ellen - nehezen emésztik, hogy a Tigers bekerül a klub nevébe -, a játékosok az elején egy kisé megilletődöttek voltak, a Liverpool könnyedén jutott el a kapuig, de ott már nem sokra ment. A 20. percben Livermore 23 méteres lövése megpattant Skrtel vádliján, a labda pedig akadálytalanul vágódott be Mignolet felett a kapuba. 

Hét percig volt előnyben a Hull, Steve Gerrard ugyanis szabadrúgásból egyenlített. A sorfal mellett a hosszú sarokba lőtt.

A 69. percben hatalmas helyzetet hagyott ki Moses, McGregor kapus lábaiban elakadt a négy méteres lövés. Lényegében az ellentámadásból, Meyler egy nagy kavarodás után jól tolta meg a labdát, ezzel nemcsak lövőhelyzetet teremtett magának, a hosszú sarokba is lőtt laposan 14 méterről.

A 87. percben Skrtel eldöntötte a meccset egy öngóllal. Huddlestone jól akart emelni, de valószínűleg mellément volna, a szlovák védő azonban a labdába fejelt, így Mignolet megint csak nem tudta hárítani a labdát, ahogy az első félidőben sem. El Mohamadi a negyediket is belőhette volna, de önző volt, így a megsemmisítést legalább elkerülte a Pool.

Atalanta-AS Roma 1-1 (végeredmény)

A kilenc győzelemmel rajtoló Roma érzékelhetően megtorpant, három döntetlen következett a menetelés után, most pedig azért küzdenek Totti nélkül, hogy megőrizzék a veretlenségüket, ha már az első helyüket elvette a Juventus.

Az első félidőben is lényegesen közelebb volt a gólhoz a hazai csapat, de egy megpattanó lövésnél a fővárosi csapatot megmentette a kapufa. Az 51. percben aztán Brivio szabadrúgásból volt eredményes.

A Roma a bekapott gól után nagyon rákapcsolt, az utolsó percben pedig egyenlített. Ljajic ment el a szélen, középre adta, és Strootman pedig bevágta öt méterről. Ezzel sorrendben negyedik meccsén ikszelt Garcia csapata.

Hannover 96–Eintracht Frankfurt 2–0 (végeredmény)

Előtte: egyenlő erők csapnak össze, mondhatjuk, ha a két csapat legutóbbi öt bajnoki meccsét vesszük. Mindkét klub két döntetlenre és három vereségre volt képes, ezért sem meglepő, hogy a Bundesliga 14. és 15. helyén állnak. A Hannover elégedetlen szurkolói már ki is kezdték a csapatot, a múltkor még a gólszerző Huszti Szabolcsnak is beintettek. Egy győzelemmel talán ki tudja engesztelni őket a magyar légiós.

Közben: Diouf góljával vezet a Hannover, a Frankfurt csütörtök este fontos meccset nyert a Bordeaux ellen az Európa Ligában, mintha még nem heverte volna ki, erre utalt az első félóra, hiszen kaput eltaláló lövése nem volt.

Az 57. percben Lanig megkapta második sárgáját, ezzel az Eintrachtnak tíz emberrel kellene pontot mentenie.

Hannover-Eintracht Frankfurt 2-0

A 67. percben Huszti Szabolcs lőtte csapata második gólját. 18 méteres szabadrúgás után nagy gólt lőtt a bal felsőbe, pontosabban nem is célozhatott volna. Az állás a folytatásban már nem is változott.

További eredmények:

Primera Divisíón
Real Betis-Rayo Vallecano 2-2 (1-0)
Granada-Sevilla 1-2 (0-1)
Valencia-Osasuna 3-0 (1-0)

Bundesliga
Borrusia Mönchengladbach-Freiburg 1-0 (0-0)

Serie A
Cagliari-Sassuolo 2-2
Chievo-Livorno 3-0
Internazionale-Sampdoria 1-1
Juventus-Udinese 1-0 (0-0)

Rovatok