Index Vakbarát Hírportál

Átok ül a Galatasaray-Juventuson

2013. december 11., szerda 09:50 | aznap frissítve

Úgy tetszik átok ül, a Galatasaray–Juventus Bajnokok Ligája-találkozókon. Kedden a havazás miatt vált használhatatlanná a törökök pályája, így fél óra után lefújták a meccset, de a korábbi  két Isztambulba kiírt BL-mérkőzésük sem ment simán.

A két csapat először 1998-ban került össze a BL-ben. A november 25-ére kiírt meccsüket azonban csak egy héttel később, december 2-án játszhatták le, mert meglehetősen feszült volt a viszony Törökország és Olaszország között egy kurd szeparatista vezető, Abdullah Öcalan miatt. Az olaszok egyszerűen nem akarták kiadni a náluk letartóztatott, 30 ezer ember haláláért felelőssé tett Öcalant, aki egyébként fanatikus Galatasaray-szurkoló volt.

Bár az akkori török miniszterelnök, Mesut Yilmaz megígérte, hogy 20 ezer rendőrrel megvédi a Juventus játékosait, és betilt minden tüntetést a meccs napján, nem sikerült meggyőznie őket.

„Nem félek kimondani, de félek, nem igazán vagyok meggyőzve a törökországi útról" – mondta az akkor ott játszó Zinedine Zidane. „Nem akarjuk az életünket kockáztatni" – tette hozzá Angelo Di Livio csapatkapitány.

Egy héttel később azonban már megrendezték a meccset, és 1-1-et játszott egymással a két csapat.

2003-ban ismét egymás ellen játszott a két csapat, de az isztambuli terrorcselekmények miatt szó sem lehetett arról, hogy a Galatasaray otthon játsszon. November 15-én és 20-án öngyilkos merénylők robbantottak a város több pontján, egy zsinagógában, egy banknál, majd a brit nagykövetségnél. Ekkor már George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök is városban tárgyalt. A robbantásoknak 57 halálos áldozata és 700 sérültje volt. Ilyen körülmények között elképzelhetetlen volt mérkőzést játszani a török városban. A meccset végül egy héttel később Dortmundban tartották meg, de a Galatának az is hazai pályának bizonyult, 2-0-ra verte a Juventust.

Kedden szerencsére nem játszott szerepet a politika, a havazás és a jégeső miatt szakadt félbe a meccs, amelyről még mindkettő csapat továbbjuthat. Az UEFA szerda 14 óra tette a kezdést, a két klub a 31. perctől folytatja a 0-0-s állásról a mérkőzést.

Rovatok